Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Babiš slibuje: Důchodcům pošleme respirátory poštou, když bude hůř. Řeší se i roušky pro voliče

Autor: ČTK - 
7. září 2020
18:11

Vláda v případě zhoršení situace v souvislosti s koronavirem doručí seniorům do tří dnů respirátory přes Českou poštu. ČTK to dnes během jednání kabinetu formou videokonference sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Vláda dnes odsouhlasila i uvolnění 3,2 milionu roušek pro volební místnosti – krajské a 1. kolo senátních voleb proběhnou již 2. a 3. října. 

Andrej Babiš (ANO) již minulý týden avizoval, že vládě navrhne, aby stát zhruba třem milionům důchodců rozdal ze svých zásob respirátory a roušky. Stát má nyní podle Babiše ve skladech a objednáno zhruba 13 milionů respirátorů FFP2 a 75 milionů roušek.

Ohledně pomoci seniorům se přitom debatuje i o tzv. rouškovném – 5000 korunách, které by stát měl vyplatit důchodcům jednorázově v prosinci. Návrh schválila vláda, musí však projít parlamentem a podepsat jej prezident Miloš Zeman.

3,2 milionu roušek do volebních místností

Také vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na twitteru uvedl, že Česká pošta je připravena v řádu dnů distribuovat respirátory ohroženým skupinám obyvatel, pokud o tom na návrh odborníků rozhodne vláda.

Vláda dnes odsouhlasila můj návrh, aby ve volebních místnostech byly k dispozici roušky pro voliče. Vládu jsem informoval, že Česká pošta je připravena v řádu dnů distribuovat respirátory ohroženým skupinám obyvatel, pokud o tom na návrh odborníků rozhodne vláda,“ podotkl Hamáček.

Vláda přitom uvolní 3,2 milionu roušek do volebních místností pro hlasování v říjnových krajských a senátních volbách.

Ve volebních místnostech budou během říjnových voleb zajištěny dezinfekce. Volby budou podle příprav ministerstva vnitra provázet i další bezpečnostní opatření, například dodržování rozestupů nebo povinnost mít roušku tak, aby bylo hlasování pro voliče bezpečné. Lidé, kteří budou v době voleb v karanténě, budou hlasovat z auta na vyčleněných místech, případně si budou moci vyžádat příjezd speciální volební komise s přenosnou volební schránkou.

Plaga má zjistit, zda učitelé v Praze chtějí respirátory

Vláda dnes pověřila ministra školství Roberta Plagu (ANO), aby zjistil u pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), zda by učitelé v hlavním městě měli zájem o dodávku respirátorů. ČTK to sdělil premiér Babiš.

V Praze je podle něj současná situace s výskytem koronaviru nejhorší, jako jediná je na mapě okresů podle rizika nákazy v oranžové barvě. Do dalších regionů by nabídka respirátorů pro učitele šla v případě, že budou mít na takzvaném semaforu též oranžovou, dodal předseda vlády.

Kabinet a ráno také Rada vlády pro zdravotní rizika podle Babiše rovněž řešily, jak ochránit učitele, aby v případě výskytu onemocnění covid-19 nemuseli do karantény a výuka ve školách tak nebyla narušena.

„Nechceme nikomu nic nařizovat, proto vláda pověřila ministra Plagu, aby zjistil u primátora Hřiba, jestli by učitelé v hlavním městě měli zájem o dodávku respirátorů. V Praze je teď situace nejhorší. Stejná nabídka půjde do dalších regionů v případě, že budou mít na semaforu oranžovou barvu,“ napsal.

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gejzovic ( 9. září 2020 14:58 )

Podle sebe soudim tebe

jjusa2 ( 8. září 2020 06:58 )

Odírání jsme už zažili dost před Babišem,jedině BABIŠ OMYL,nevolí ho jen důchodci dokonce i mladí,tací kteří se nenechají opít rohlíkem a mají vlastní názor...Babiš vyhrál volby s největším počtem hlasů,ale to přece ještě nikdo nevěděl,že za rok začne přidávat důchodcům Opozice nezískala ani polovinu hlasů ANO,voliči dali najevo,že opozice už bylo DOST a jak je vidět stále opozici NECHTĚJÍ a chtějí jen Babiše.

jjusa2 ( 8. září 2020 06:41 )

Uživatel_ Babiš je premiérem od prosince 2017 a v roce 2019 bylo přidáno 900 a 2020 taky 900kč a to letos by měli ještě dostat 5000 a v r.2021 přes 800 kč.Volby mají být kdy?TAK CO LHÁŘI,jaké zvyšování kvůli volbám???

provokaterka ( 8. září 2020 05:38 )

Hůř už dávno je.

Zdenek ( 8. září 2020 01:56 )

Důchodci mají za Babiše méně než za Kalouska

a TO mame nejlevicovatejsi vladu, ktera v Cesku muze byt - Vlada ANO2011 + CSSD a KSCM .....

průměrný důchod činil pouhých 39 % průměrné mzdy. V době, kdy státní pokladně šéfoval Miroslav Kalousek, činila průměrná penze 42 až 44 % .....

prumerny starobni duchod 2012 - 10,793 korun // prumerna mzda - R / 2012 25 109 Kč // prumer - 42,98% ............ rok 2019 - pr. duchod - 13,487 korun // prumerna mzda R / 2019 34 125 Kč // prumer - 39,52 %

FAKTTTTTTTTTT neni co jineho D O D A V A T !!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa