Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Somálský uprchlík poslal do karantény 13 tisíc lidí. Úřady kvůli nákaze zavřely přeplněný tábor

Autor: ČTK - 
2. září 2020
14:25

 Řecké úřady vyhlásily dvoutýdenní karanténu v přeplněném migračním táboře Moria na ostrově Lesbos kvůli prvnímu potvrzenému případu nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Podle místních médií se infekce potvrdila u čtyřicetiletého Somálce, který v červenci odjel do Atén a po návratu žil ve stanu na okraji uprchlického tábora v Morii.

Somálec, který má status uprchlíka a povolení žít v Řecku, byl v noci na dnešek hospitalizován a místní úřady nyní trasují lidi, s nimiž přišel do styku v předchozích dnech, uvedla agentura AMNA.

V táboře Moria a jeho přilehlém okolí žije nyní téměř 13.000 běženců, ač jeho kapacita je asi tři tisíce osob. Špatné hygienické podmínky v tomto zařízení dlouhodobě kritizují nevládní organizace, které po vypuknutí pandemie vyzvaly k jeho uzavření a převezení migrantů na pevninu.

Ode dneška do 15. září je až na výjimky zakázán vstup do tábora, smí do něj jen nejnutnější personál, jemuž se před vstupem měří teplota. Kolem objektu je také zvýšená policejní ostraha.

Na ostrově Lesbos se u migrantů prokázal koronavirus už v květnu, šlo ale o nově připluvší běžence, kteří byli izolováni v karanténním táboře.

V Řecku se od počátku pandemie k úternímu večeru potvrdil koronavirus u 10.524 lidí, z toho 271 pacientů v souvislosti s nákazou zemřelo. Za poslední den se podle úterních údajů prokázala nákaza u 207 lidí, z toho ve dvaceti případech jde o turisty testované při příjezdu do země.

Video se připravuje ...
Další videa