Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Tlustoprdi,“ pustil se prezident do novinářů. Nemají podle něj šanci porazit koronavirus

Autor: ČTK - 
25. srpna 2020
21:11

Brazilský prezident Jair Bolsonaro znovu slovně zaútočil na novináře, kterým sdělil, že mají větší pravděpodobnost úmrtí při nákaze koronavirem, protože nejsou ve formě, píše agentura Reuters. Prezident kritizovaný za svůj přístup k šíření koronaviru řekl, že žurnalisté mají velké pozadí a k vyjádření této skutečnosti použil portugalský urážlivý výraz „bundao“. Nedávno při jiné příležitosti Bolsonaro reagoval na nepříjemnou otázku reportéra výhrůžkou, že tazatele uhodí do obličeje.

Bývalý armádní důstojník a krajně pravicový politik Bolsonaro má s médii dlouhodobě komplikovaný vztah a svůj vztek si často vybíjí na konkrétních novinách či novinářích. V neděli pohrozil fyzickým útokem reportérovi, který mu položil explicitní otázku týkající se podezření, že na účet první dámy byla převedena značná finanční suma z účtu asistenta vyšetřovaného kvůli korupci.

Na pondělní akci, na níž chtěl prezident obhájit brazilskou reakci na šíření koronaviru, Bolsonaro popsal svoji vlastní zkušenost s onemocněním covid-19. Mírné příznaky onemocnění připsal tomu, že užíval neschválené antimalarikum hydroxychlorochin a v minulosti sportoval, což vyzdvihoval i dříve.

„Média si z mé minulosti atleta dělala legraci, ale jestli se nakazíte vy tlustoprdi, tak vaše šance na přežití jsou o dost menší,“ řekl Bolsonaro novinářům. „Vy víte jen, jak dělat zlo, a pera se chápete hlavně za účelem zla,“ vyčetl přítomným.

Koronavirus v Brazílii

Bolsonaro covid-19 opakovaně nazýval „chřipečkou“, k jeho léčbě prosazoval užívání antimalarika s neprověřeným účinkem a odvolával ministry zdravotnictví, kteří s ním nesouhlasili. Prezident také vyzýval Brazilce, aby porušovali společenské restrikce, které vyhlašovalo vedení jednotlivých brazilských států, a projevoval lhostejnost vůči počtu lidí, kteří v souvislosti s nákazou zemřeli, psala dříve agentura Reuters. Brazílie je s více než 3,6 milionu nakaženými a 115 tisíci zemřelými po nákaze koronavirem druhou nejhůře zasaženou zemí na světě po USA.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa