Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na pomoc s nájemným 1,5 miliardy. V programu COVID - Nájemné uspělo zatím 10 tisíc žádostí

Autor: ČTK - 
17. srpna 2020
15:15

V programu COVID - Nájemné ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) k pondělním 14:00 eviduje 10 541 žádostí za zhruba 1,5 miliardy korun. Schválilo zatím 4 088 žádostí za 540,8 milionu korun, dalších více než 4 600 žádostí za 705,2 milionu korun je rozpracovaných. Ministerstvo zatím nemuselo žádnou žádost zamítnout. Uvedla to mluvčí MPO Štěpánka Filipová. Příjem žádostí byl spuštěn 26. června. Podnikatelé zasažení v souvislosti s vládními opatřeními proti koronaviru mohou o dotaci na komerční nájem žádat do 30. září.

K dopracování ministerstvo zatím vrátilo přes 400 žádostí za přibližně 57 milionů korun. Na definitivní schválení čeká více než 1300 žádostí za zhruba 200,1 milionu korun. Podle informačních podkladů k programu by v případě správně podané žádosti měli podnikatelé peníze dostat na účet do dvou až tří týdnů. Na program je vyčleněno pět miliard korun, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) očekává zájem až 150 000 podnikatelů.

Program COVID - Nájemné je určen podnikatelům, kteří museli kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru zavřít nebo omezit provoz. Stát jim na nájem za duben, květen a červen přispěje 50 procent. Podmínkou je, že majitel nájemné o 30 procent sníží a nájemce doplatí pětinu. Maximální výše podpory je deset milionů korun. Podpora se vztahuje na nájemní smlouvy uzavřené před 12. březnem. Program nemohou využít podnikatelé, kterým prostor pronajímá spřízněná osoba.

Podmínkou je uhrané nájemné ze leden a únor

K žádosti zájemci musejí doložit několik čestných prohlášení včetně dokladu o uhrazení nájmu za leden a únor, případně předchozí měsíce. Žadatelé musejí přiložit také potvrzení o uhrazení části nájemného aspoň ve výši požadované podpory. Zájemci o dotaci se musejí registrovat v on-line informačním systému na webu MPO.

Nový průzkum realitně-poradenské společnosti CBRE, který má ČTK k dispozici, ukázal, že 39 procent maloobchodníků působících v obchodních centrech se s pronajímateli dohodlo na programu COVID - Nájemné. Dalších 44 procent pronajímatelů nabídlo nájemcům nějaké úlevy na nájmu. Žádné úlevy nezískalo 17 procent prodejců, jednalo se hlavně o sektor služeb, potravin a specializovaných prodejen potravin. Tyto obchody nemusely být za nouzového stavu zavřené, program COVID - Nájemné se na ně tak nevztahuje.

Video  Těžké léto cestovek: Papež o koronaviru, Řecku i hrozbě krachů.  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa