Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi v Tunisku: Vedro i nápor místních. „Lidé málo poznávají,“ říká velvyslanec a radí Saharu

Aktualizováno -
17. srpna 2020
15:32
Autor: Nikola Forejtová - 
17. srpna 2020
05:30

Tunisko v srpnu je pro Čecha zážitkem. Kromě vysokých teplot, které se pohybují okolo 42 stupňů Celsia, se tu potkáte s velkým náporem místních. Tunisané totiž nyní o prodloužených víkendech razí do hotelů za odpočinkem. Cestovky, ale i místní Češi tak radí, abyste do této severoafrické země vyráželi spíše v září. Nyní je zaplněno asi 80 procent hotelů, a právě především Tunisany. Český velvyslanec Jan Vyčítal pak radí i atypické výlety po Tunisku. Zmínil kupříkladu zimní Saharu a římské památky. 

Zájem Čechů o Tunisko razantně stoupnul. Důvodem je i to, že tato severoafrická země poprvé od epidemie otevřela své brány, a to bez povinnosti prokazovat se negativním testem na covid-19. „Loni bylo Tunisko u Invie na šestém místě. Zabíralo to asi 10 procent zájezdů. Teď ale toto číslo stoupne, protože tato destinace přebírá turisty z Egypta a Turecka, protože je tomu nejpodobnější,“ uvedla jako důvod pro Blesk Zprávy mluvčí Andrea Řezníčková. Loni pak celkově do Tuniska přicestovalo 109 tisíc Čechů.

Tunisko ale některým Čechům nevoní. Ozývají se kvůli kvalitě některých služeb a kvůli kolikrát nesnesitelnému vedru. V srpnu se zde denní teploty pohybují na 42 stupních Celsia. 

„Kvalita služeb se odráží na klientele“ 

Podle ředitele tamního hotelu se ale kvalita služeb obrací k lepšímu. Země se vzpamatovává z pandemie a pomalu se vrací i západnější standardy. Nahrává tomu i odlišná kultura a etnikum. 

Podle Řezníčkové se navíc kvalita služeb, ale i podoba stravování přizpůsobuje klientele, která zrovna v hotelech přebývá. Během pobytu Blesk Zpráv se v ubytovacím zařízení pohybovalo pár Čechů, Poláků a především pak Tunisané. Místní ale z resortů nejspíše vymizí, až se situace vrátí k normálu.

„Z toho důvodu radíme Čechů, aby si Tunisko zvolili pro svou dovolenou spíše v květnu, v červnu anebo v září. V srpnu mívají Tunisané prodloužené víkendy a navykli si jezdit do podobných resortů během pandemie za odpočinkem,“ konstatovala pro Blesk Zprávy Řezníčková s tím, že právě v září se přes Invii prodá většina zájezdů do této destinace. 

V restauracích v Tunisku si nemůžete nandavat sami, kvůli koronavirovému opatření. Tvoří se ale dlouhé fronty V restauracích v Tunisku si nemůžete nandavat sami, kvůli koronavirovému opatření. Tvoří se ale dlouhé fronty | Blesk - Nikola Forejtová

Je ale pochopitelné, že během letních prázdnin chtějí do Tuniska vyrazit rodiny s dětmi. Pro tu je místo v hotelech, kteří nejsou tzv. „adult only“. Většina resortů disponuje tobogány a dětskými bazény, a samozřejmě i animačním programem. Vstup do moře je navíc hodně pozvolný. Ještě 50 metrů od břehu je vám voda po hrudník a nečekají na vás vodní ježci, jak dále poznamenává Řezníčková z vlastní osobní zkušenosti.

„Češi pak nejčastěji jezdí na osm dní s all inclusive servisem. All inclusive nabízí naprostá většina hotelů v podobných destinacích. Češi mají tento druh služeb nejraději, navíc jsou tyto resorty v příjemné doletové vzdálenosti,“ dodává k tomu Řezníčková. My jsme byli z Prahy v Monastiru za 2,5 hodiny, což je o hodinu méně, než je letová vzdálenost do Egypta. 

„Lidé jsou raději na hotelu, když si to zaplatili“

All inclusive je ale na druhou stranu potíž, jak pro Blesk Zprávy konstatovala Kateřina Dušková z Tuniského národního úřadu. „Nabízela se spousta druhů výletů, jiných a odlišných, ale nejezdilo se na ně. Lidé o to nemají moc zájem, protože nechtějí třeba utrácet za oběd, když si jej zaplatili v hotelu. Raději jezdí třeba na půldenní výlety,“ zmínila. 

Video  Saša vyrazil na první "pokoronavirovou" dovolenou s rodinou  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

To je podle ní velká škoda a navíc rána pro Tunisany, kteří si na turistech vydělávají na živobytí. „Je tu mnoho možností. Největší zájem je o výlet do Tunisu (hlavní město, pozn.red.), kde jsou lidé především v Kartágu. Kartágo je pak celá čtvrť s řadou památek na jednom místě. Propojuje se zde moderní i historické památky,“ vyjmenovává pro Blesk Dušková. A láká i na modrobílou vesničku Sídí Bú Zajd na okraji Tunisu, kde se natáčela Angelika. Jednodenní výlet sem vás vyjde na asi 130 denárů, tedy něco přes 1000 korun. 

Vyjma Tunisu pak láká Dušková, která v Tunisku řadu let žila, na půldenní výlet do Kolosea, kde se pořádají každoročně koncerty, a také na málo známé římské památky. Řezníčková pak zmiňuje i rozmanitou možnost vodních sportů. 

Co je ale mínusem, je nemožnost atraktivního potápění a šnorchlování, což může cestovatele, kteří si místo Egypta vybralo Tunisko, zamrzet. „Není tu moc vodní život. Ta možnost tu ale je na severním pobřeží Tabarka,“ doplňuje Dušková. Vodní život tu nicméně trošku je, redaktorku Blesk Zpráv kupříkladu žahla malá medúza. Na medúzy byste si měli dát během pobytu pozor. 

Velvyslanec: Sahara je nádherná, stejně tak i Vánoce

I přesto, že Tunisko má hlavní sezónu od května do září, český velvyslanec v Tunisku Jan Vyčítal radí popadnout kufr i v jiném měsíci v roce. „Sahara je nádherná. I když v zimě se na ní opravdu dělá i jinovatka,“ zmínil pro Blesk Zprávy v uvolněném rozhovoru na ostrově Kuriat u tuniských břehů. Výlet do Sahary je sice autentický, ale také dražší. Za jeden den vás přijde na asi 200 dinárů, tedy na asi 1600 korun.

„Plánují se zde i nové turistické sektory. Tunisko je fantastické v tom, že má překrásné starořímské památky. Pro Tunisany, respektive pro Araby, to ale není jejich. Jejich historie. Tak je to tolik nezajímá a přitom to jsou staré a nádherné památky z prvního století našeho letopočtu,“ pokračuje Vyčítal. Podle něj je tak škoda, že se více nepropagují a nemůžete si zde zakoupit ani suvenýr nebo zmrzlinu, protože se dává větší přednost arabským pamětihodnostem.

Tunisko patří mezi neoblíbenější dovolenkové destinace českých turistů. Tunisko patří mezi neoblíbenější dovolenkové destinace českých turistů. | Blesk:TONDA TRAN

Oblíbenou zábavou a výletem je také putování do obrovských trhů s kořením, místními dobrůtkami a oblečením. „Platí se tu dolarem i eurem, ale nejlepší je mít u sebe tuniský dinár,“ poznamenává Řezníčová. Čerstvé datle zde pořídíte za 10 dinárů, stejně tak i plato místního koření nebo tričko. 

Dinár místní přijímají lépe, mají totiž obtíže s následnou výměnou. Rovněž se dává místním jako dýško. V této zemi je zvykem dávat nějaký ten peníz navíc skoro při každé příležitosti. 

Nejvíce atypickým výletem pak může být pro cestovatele Mezinárodní saharský festival, který se koná v období evropských Vánoc. „Dělá se to přímo u bran Sahary v Douz. Bohužel lidé na něj kvůli Vánocům nejezdí,“ uvádí Dušková. 

 

 

 

jetuslunicko ( 17. srpna 2020 10:06 )

Jet do Tunisu v září, redaktor opomněl zmínit, že již v srpnu je tma před 19hod večerní a musíte v mnohých lokalitách pryč z vody, alespoň u nás to tak bylo, hlídané pláže a kvůli bezpečnosti Vás na pláž již po 19hod nepustí ! v září tma ještě dříve i teplota moře v září klesá. Poprvé v TUNISU vloni, i přes mnohé obavy, dovolenou jsme si udělali krásnou, z negativ s humorem pozitivum,jiná kultura na to musí člověk být připravený a lépe očekávat méně a být mile překvapen, teplota moře přesně dle našich představ.

zirioges ( 17. srpna 2020 07:07 )

Znečištění ovzduší prachem aj. je v Tunisku, Maroku, Egyptě, velmi vážné. Lehce se pak problémy s dýcháním zaměňují za koronavirus.
Necestujte do těchto oblastí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa