Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kanáry proplatí i Čechům výdaje způsobené koronavirem. Má to důležitou podmínku

Autor: ČTK - 
5. srpna 2020
19:45

Kanárské ostrovy jsou od středy prvním regionem Španělska, který nabízí domácím i zahraničním turistům – včetně těch českých – uhrazení výdajů souvisejících s koronavirovou nákazou. Úřady ostrovů, jejichž ekonomika do značné míry závisí na turistickém ruchu, se rozhodly platit návštěvníkům případné repatriace, léčebné výdaje či náklady spojené s možnou povinnou karanténou. Informovala o tom místní samospráva v tiskové zprávě. Turisté ale už nesmí s nákazou přijet.

„Kanárské ostrovy se tímto krokem snaží poskytnout turistům ještě více jistoty a klidu,“ uvedla Yaiza Castillová, která v samosprávě ostrovů odpovídá za cestovní ruch. Španělský ostrovní region podepsal smlouvu s pojišťovnou, která v případě nenadálých událostí spojených s nemocí covid-19 uhradí turistům nově vzniklé výdaje. Podmínkou je, že nebudou nakaženi již před příjezdem na ostrovy.

Španělsko patří v rámci Evropy ke státům nejzasaženějším koronavirovou nákazou, avšak zároveň se snaží oživit ochromený turistický ruch. V zemi se 47 miliony obyvatel se podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví od počátku pandemie potvrdilo 302 814 případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo 28 498 lidí.

Stejně jako další evropské státy zaznamenalo i Španělsko po částečném uklidnění situace nový nárůst případů v letní sezóně. Minulý týden přibylo za jediný den 1 525 nových případů, což je nejvíce od dubna. Nárůst byl patrný zvláště v Aragonii, Katalánsku a Madridu.

Švýcarsko ve středu oznámilo, že zařadí Španělsko vedle Rumunska a Lucemburska jako třetí stát Evropské unie na seznam zemí, po příjezdu z nichž budou muset lidé do karantény. Výjimku však mají vedle Baleár právě Kanárské ostrovy.

Video  Jágrová: Na procházce se nenakazíme, rozmyslela bych si technoparty.  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa