Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na mši během pandemie přišly desítky lidí: Kněz Jozef za to dostal vysokou pokutu

Autor: jel - 
28. července 2020
16:38

Koncem března v České republice i na Slovensku panovaly největší obavy z epidemie covidu-19 a v obou zemích byla zavedena přísná bezpečnostní opatření. Jedním z nich byl také zákaz shromažďování. Ten však údajně nerespektoval kněz Jozef Schwarz z Hlohovce na jihozápadním Slovensku. V tamním kostele měl vést navzdory těmto opatřením bohoslužbu. Nyní za to dostal tučnou pokutu. 

V neděli 29. března večer do kostela v Hlohovci i přes zákaz shromažďování dorazilo více než 30 lidí. Velká část z nich byli navíc důchodci, kteří jsou z hlediska onemocnění rizikovou skupinou.

Všichni věřící, kteří se mše zúčastnili, měli sice roušky, ale během přijímání někteří z nich nedodrželi nařízené dvoumetrové rozestupy. Část obyvatel obce chování duchovního kritizuje. „To se prostě nedá pochopit,“ řekla Markíze jedna z místních.

Případ šetřila i policie a později ho předala Regionálnímu úřadu veřejného zdravotnictví v Trnavě. Duchovnímu hrozila pokuta ve výši v přepočtu půl milionu korun. Úřad se ale nakonec rozhodl pro nižší částku.

„Za porušení opatření Úřadu veřejného zdravotnictví na úseku prevence šíření covidu-19 musí děkan uhradit pokutu ve výši 250 eur (v přepočtu 6500 korun, pozn. red.),“ uvedl pro televizi ředitel úřadu. Kněz se k případu odmítl vyjádřit, údajně však vinu odmítá, proti rozhodnutí se ještě může odvolat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa