Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékaři se dočkají odměn za koronakrizi. A Havlíček přesvědčoval o „milionech roušek“

Aktualizováno -
27. července 2020
19:50
Autor: ČTK, red - 
27. července 2020
18:40

Jednáním o celé řadě bodů zahájila nový týden vláda. Na pořadu dne bylo mimo jiné schválení vzniku nového orgánu, který bude dohlížet na fungování chytré karantény, ale také zákon o eutanazii či odměny pro lékaře za koronakrizi. Na ty půjde 11 miliard korun. Vláda se sešla ve chvíli, kdy v Česku vzrostly počty nakažených a začínají platit nová opatření. Řešila proto i nákupy a zásoby roušek. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) zmínil, že jich máme dostatek.

Nově vzniklý orgán dohlížející na chytrou karanténu bude fungovat jako Rada vlády pro zdravotní rizika. Orgán by měl mít osm členů, v jeho čele bude premiér Andrej Babiš (ANO), Vojtěch a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) budou místopředsedy.

„Půjde o to, že tu organizační stránku, logistickou stránku týkající se odběrových míst, týkající se laboratoří a podobně, tam by měla mít silnější roli armáda a ministerstvo zdravotnictví bude mít stránku odbornou týkající se epidemiologické situace a opatření a komunikace s hygieniky a podobně,“ uvedl Vojtěch. „Pravdou je, že armáda pro nás je cenným partnerem. Ona má tým, který my tady (na ministerstvu zdravotnictví) ještě zatím budujeme pod paní hlavní hygieničkou,“ dodal.

Podle něj by rada měla mít na starosti nejen covid-19, ale do budoucna případně i jiné zdravotní hrozby. Rada by měla fungovat jako dohlížející poradní orgán vlády. Pod radou má být řídící výbor, kde bude hlavní hygienička a další odborníci, řekl Vojtěch.

Na ministerstvu zdravotnictví by podle něj měl v nadcházejících měsících vzniknout pohotovostní odbor, který by měl logistiku řešit. Úřad už vypsal konkurzy na místa. Tým měl podle původních záměrů ministerstva vzniknout přes léto.

Lékaři dostanou mimořádné odměny

Mimořádné odměny za dobu epidemie covidu-19 pro všechny zdravotníky, kteří byli v té době v nemocnicích a pracovali na plný úvazek, vláda na dnešním zasedání schválila. Ze státního rozpočtu by mělo být vyčleněno přes 11 miliard korun. Podle dnešního vyjádření předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníkové by dotační výzva měla být vyhlášena na začátku srpna.

Parametry odměn se oproti jednání mezi zástupci odborů, premiérem Babišem a Vojtěchem na začátku července změnily. Původně měli všichni zdravotníci, kteří pracovali v období od 1. března do 31. května v nemocnicích, obdržet 30 000 korun za měsíc. Částka ale byla snížena na 25.000. Odměnu 10 000 korun na měsíc obdrží nezdravotnický personál v nemocnicích.

Nakupování roušek bez tendru? Neutrální postoj

K poslaneckému návrhu zákona, který by umožnil nakupovat ochranné prostředky proti koronaviru v případě nutnosti bez zadávacího řízení, vláda na dnešním zasedání zaujala neutrální stanovisko. Novelu předložili čtyři poslanci z KSČM, ANO, SPD a ČSSD. Chtěli by, aby výjimku ze zákona měla správa rezerv po dobu šesti měsíců od účinnosti předlohy.

Roušek je nicméně podle vlády dostatek. „Množství ochranných pomůcek je už v tuto chvíli dostačující, i když stále soutěžíme,“ uvedl vicepremiér Havlíček. Úřady podle něj nyní shromažďují informace o zásobách po první vlně epidemie, co od té doby ještě přišlo a co dostala správa hmotných rezerv za úkol nakoupit.

„V této chvíli máme na skladech obrovské množství různých prostředků, například 70 milionů roušek, 11,7 milionu respirátorů FFP2, máme rukavice 14,5 milionu kusů,“ sdělil Babiš. 

Havlíček slibuje levnější elektřinu, ale není jistá

Dalším bodem, který schválila vláda, je model výkupu elektřiny z plánovaného nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Návrh zákona počítá s tím, že v případě, že bude výkupní cena vyšší než cena tzv. silové elektřiny na trhu, rozdíl zaplatí všichni spotřebitelé prostřednictvím tarifů. Ve druhém případě, kdy výkupní cena bude nižší než cena na trhu, bude dopad na spotřebitele opačný. Silová elektřina je neregulovaná část z konečné ceny elektřiny pro odběratele.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) i energetická společnost ČEZ už dříve uvedli, že pravděpodobnější variantou je, že lidé díky stavbě za elektřinu ušetří. Analytici naopak upozorňují, že dlouhodobý výhled cen elektřiny na trzích je vždy nejistý, což vývoj v minulosti několikrát ukázal. Záměr už dříve kritizovaly ekologické organizace.

Eutanazie zatím nebude

Novou snahu o legalizaci eutanazie, kterou předložili mimo jiné poslanci ANO a Pirátů, vláda na dnešním zasedání odmítla. Proti záměru se podle předkládací zprávy postavila ministerstva zdravotnictví, vnitra a sociálních věcí, Nejvyšší soud, Nejvyšší státní zastupitelství, Česká biskupská konference i zaměstnavatelské svazy. Pouze ministerstvo spravedlnosti k návrhu zaujalo neutrální stanovisko. V Česku se nyní eutanazie trestá jako vražda. Ve většině zemí je eutanazie nezákonná. Jako první ji legalizovalo v roce 2002 Nizozemsko. Mezi odpůrce snahy uzákonit také v Česku usmrcení pacienta lékařem patří i prezident Miloš Zeman.

Návrh poslanců má dát zákonný rámec pro možnost asistované smrti pacientů, kteří se nechtějí vydat cestou paliativní péče, jsou zletilí a svéprávní, jejich žádost je učiněna dobrovolně a bez nátlaku, jsou nevyléčitelně nemocní v důsledku úrazu nebo nemoci a tato situace je podle současných poznatků vědy neodvratitelná. Pacient by měl možnost až do poslední chvíle svou žádost odvolat. Zapojení lékařů by bylo výhradně dobrovolné.

Co také (ne)schválila vláda

  • Návrh skupiny poslanců koaliční ČSSD na odpuštění sociálních odvodů za letošní červen až srpen i pro lékárny s nejvýše 15 zaměstnanci vláda schválila.
  • Návrh poslanců SPD na zrušení institutu soudních exekutorů a vrácení exekucí do rukou státu vláda na dnešním jednání odmítla.
  • Návrh opoziční ODS, jež chce snížit pojistné na sociální zabezpečení, které je placeno zaměstnavatelem, na dnešním zasedání vláda odmítla. 
  • K poslanecké snaze zrušit do tří let dětské domovy pro děti do tří let věku, tedy někdejší kojenecké ústavy, a vytvořit centra komplexní péče pro děti se zdravotním znevýhodněním, vláda dnes přijala neutrální stanovisko.
  • Jednání o takzvané Istanbulské úmluvě, kterou Česká republika podepsala v květnu 2016, vláda odložila. 
  • Vláda dnes souhlasila s přesunem 6,4 miliardy korun mezi fondy EU, peníze budou využity na financování programu Antivirus. Zároveň rozhodla, že část peněz z EU v rámci záchranného fondu EU bude rozdělena primárně do zdravotnictví, na sociální infrastrukturu, integrovaný záchranný systém a na kyberbezpečnost. 
  • ČR osloví Evropskou komisi kvůli jednání o rozšíření hnědouhelného dolu Turów, Polsko podle ministerstva životního prostředí neposkytuje informace. Schválila to vláda.

krapotkin ( 28. července 2020 00:18 )

To proto, aby si firmy čínských kamarádů vydělaly.

krapotkin ( 28. července 2020 00:17 )

Copak nevíš, že pracovali jenom vrazi v bílých pláštích ? Jo zapomněl jsem na soudruha premiéra.

1xTomasx1 ( 27. července 2020 19:16 )

A co místo roušek koupit stroj na výrobu roušek???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa