Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vakcína na koronavirus? Do Vánoc nebude ani náhodou, říká odborník z WHO

Autor: Darina Jíchová - 
23. července 2020
22:27

Světová zdravotnická organizace (WHO) upozornila, že vakcína proti koronaviru nebude připravená do konce tohoto roku. Přestože vědci z britské Oxfordské univerzity hlásí první úspěchy klinických testů očkovací látky, podle WHO to rozhodně neznamená, že vakcína bude veřejnosti přístupná dříve než v půlce roku 2021, informoval list Daily Mail.

Oxfordští vědci naznačili, že by vakcína mohla být připravená do letošních Vánoc, experti z WHO o tom však silně pochybují. „Čistě realisticky to bude nejdřív za rok, kdy uvidíme plošné očkování lidí,“ vysvětlil šéf programu WHO pro zdravotní pohotovost Mike Ryan. Připustil ale, že by vakcína mohla být přístupná v první půlce, či dokonce v první třetině roku 2021.

Ryan připomněl, že se ve fázi klinického testování, tzv. fázi 3, nachází hned několik vakcín, nejen ta, která vznikla v Oxfordu ve spolupráci s farmaceutickou společností AstraZeneca. Doplnil také, že zatím všechny tyto vakcíny se zdají být „účinné a bezpečné“. Na rozdíl od vědců si ale nemyslí, že vakcína bude přístupná tento rok, ani pro rizikové skupiny.

Expert: Vakcína je pro všechny

WHO vývoj efektivní vakcíny považuje za klíčový bod v boji proti koronaviru, nicméně než se skutečně prokáže, že testované látky jsou bezpečné a účinné, bude se dál spoléhat na nošení roušek, mytí rukou a sociální distancování. Ryan vysvětlil, že celá WHO i světové vlády jsou si vědomy toho, že to není dlouhodobě udržitelné, protože restrikce jako karanténa poškozují ekonomiku.

„Udělali jsme velký pokrok,“ ocenil Ryan a oznámil, že 24 vakcín je ve fázi testování na lidech, a u více než 140 probíhají předklinické testy. „Musíme být féroví, pracujeme pro dobro celého světa. Vakcíny v době pandemie, v době této pandemie, nejsou pro bohaté, nejsou ani pro chudé, jsou pro všechny,“ řekl Ryan.

Dotkl se i otázky znovuotevření škol a vyzval vlády k opatrnosti. „Na jednu stranu musíme udělat všechno možné a potřebné, aby se děti mohly vrátit do škol, na druhou musíme dostat pod kontrolu míru infekčnosti. Nejefektivnější by bylo, kdybychom zastavili šíření viru,“ domnívá se Ryan.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jasna-mysl ( 25. července 2020 18:03 )

Jenom mne napadá otázka: prodělané onemocnění Covid nechrání před další nákazou - protilátky tedy po prodelanem onemocnění nás nechrání. A jsou zjistitelne v krvi pouze krátce, cca do dvou měsíců. Pak mizí???? Na druhou stranu již není aktuální - pravé proto - otázka postupného promorovani obyvatelstva. Což jsou opakovaná tvrzení odborníků. Takže se budem očkovat každé 3MESICE?

frantacizek ( 23. července 2020 23:00 )

no já jsem původně hned na počátku kolegům říkal, že to nebude dříve než polovina 2021, teď si myslím, že možná už na jaře 2021. Ale neustále čtu, že to už bude v září, na konci tohoto roku.. Tak jsem zvědav asi nejen já

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa