Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kalifornie opět zavírá bary, obchoďáky i kostely. Na plážích je ale „hlava na hlavě“

Autor: ČTK - 
13. července 2020
22:30

Guvernér Kalifornie Gavin Newsom nařídil kvůli rychlému šíření koronavirové nákazy v posledních týdnech uzavřít všechny bary, vnitřní prostory restaurací či obchodní centra. V některých okresech budou muset zavřít také kostely, posilovny či kadeřnictví, informovala dnes agentura AP. Opatření přichází více než měsíc poté, co mohly podniky otevřít po první vlně epidemie. Lidé v Kalifornii si nicméně dál užívají na plážích, které jsou zvlášť o víkendu plné.

„Vidíme nárůst šíření viru, a je proto na nás všech, abychom si střízlivě přiznali, že covid-19 v brzké době nezmizí, dokud nebude k dispozici vakcína nebo účinná léčba,“ komentoval své dnešní rozhodnutí Newsom.

Newsom nechal již 1. července v nejvíce postižených okresech opětovně zavřít bary, vnitřní části restaurací, obchodní centra, vinařství, zoologické zahrady a zábavní centra typu bowlingových heren či minigolfových hřišť. Od pondělí je opatření platné pro celou Kalifornii, která je s bezmála 40 miliony obyvatel nejlidnatějším státem USA a zároveň pátou největší ekonomikou světa.

Uzavření kostelů či posiloven nastane ve 30 okresech, které dohromady zahrnují 80 procent obyvatelstva.

Guvernér: Ne každý používá zdravý rozum

Restaurace, bary, obchody či kostely byly v Kalifornii v provozu jen o něco málo déle než měsíc. Teprve 12. června mohla většina z nich otevřít po odeznění první vlny koronaviru.

Video  Maďar: Cestování není bezpečné. Můžou vás „vytrasovat“ i zpětně.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kalifornie v neděli zaznamenala 9358 nových případů koronavirové nákazy a 23 obětí s covidem-19. Celkem se zde nakazilo už 329 162 lidí, z nichž 7040 komplikacím spojeným s nemocí covid-19 podlehlo. Za poslední dva týdny vzrostl počet hospitalizovaných o 28 procent, pacientů na jednotkách intenzivní péče pak o 20 procent.

„Data ukazují, že ne každý používá zdravý rozum,“ uvedl Newsom s odkazem na skutečnost, že část obyvatel doporučení zdravotnických úřadů učiněná ve snaze předejít šíření epidemie ignoruje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

diskutujici ( 14. července 2020 08:31 )

Nechal bych tomu volné pole.
Ať to proběhne kolem dokola, kdo přežije, přežije, kdo ne, no tak co už.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa