Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Půlka Čechů v létě na dovolenou nepojede vůbec. A v Česku místo ciziny bude 15 procent lidí

Autor: ČTK - 
12. července 2020
15:40

Místo původně plánovaného zahraničí stráví letos dovolenou v tuzemsku 15 procent Čechů. Vůbec dovolenou neplánuje 22 procent obyvatel, byť na ni obvykle jezdí. A dalších 29 procent, kteří na ni nejezdí tradičně. Nejčastěji lidé ruší nebo mění své dovolenkové plány kvůli obavám z nemoci covid-19, kterou způsobuje nový koronavirus. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi, které byly zveřejněny v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Pouze v zahraničí plánují dovolenou podle průzkumu čtyři procenta Čechů. Dalších deset procent obyvatel ji chce trávit částečně v cizině a částečně v ČR a 18 procent lidí zůstane v Česku, protože do zahraničí běžně nejezdí. Vůbec nejezdí na dovolenou podle průzkumu 29 procent Čechů.

Češi a dovolená: Průzkum o tom, jak a proč jsme změnili plány na léto? Češi a dovolená: Průzkum o tom, jak a proč jsme změnili plány na léto? | Trendy Česka, Kantar CZ pro ČT

Obavy z nemoci covid-19 uvedlo v průzkumu jako důvod rušení nebo omezení letošních dovolenkových plánů 42 procent dotázaných. Dalších 18 procent obyvatel zdůvodnilo změny nutností šetřit a osm procent pracovním vytížením. Jiné důvody uvedlo v průzkumu 30 procent dotázaných, nejčastěji zmiňují zdravotní stav, osobní důvody nebo omezení pro turisty v původně zvolené destinaci kvůli koronaviru.

Češi a dovolená: Průzkum o tom, jak a proč jsme změnili plány na léto? Češi a dovolená: Průzkum o tom, jak a proč jsme změnili plány na léto? | Trendy Česka, Kantar CZ pro ČT

Průzkum se uskutečnil mezi 15. červnem a 3. červencem. Účastnilo se jej 1200 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa