Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vyhazov, neplacené volno nebo „polovičák“. Hotely svírá krize, servírka Sára čeká doma

Autor: Nikola Forejtová - 
8. července 2020
05:30

Sára (48) pracuje jako servírka 20 let. Byla zvyklá na téměř každodenní zápřah. Jenže teď je už čtyři měsíce doma a podle jejího šéfa se do práce hned tak nevrátí. Pražský hotel, ve kterém pracuje, je totiž bezútěšně prázdný a otevření se plánuje až na konci roku. Právě ubytovací zařízení nyní čelí velké krizi. Pandemie je sice zdárně zvládnutá, turisté se ale nehrnou a stejně tak skomírají i firemní akce. Podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací pak probíhá masivní propouštění. Sára ale zmiňuje i kličky, jako nucení do neplaceného volna nebo přecházení na poloviční úvazky.

Jíst se bude vždycky, zmiňuje staré přísloví. To je sice pravda, ale jak ukázala koronakrize, nebude konzumace probíhat vždy v restauracích a hotelech. Právě pohostinství vedle s cestovním ruchem utrpělo největší ztráty během nejkritičtějších měsíců pandemie koronaviru. A důsledky jsou viditelné i nyní. 

Problém mají především pražské hotely, jak ukázal průzkum Asociace hotelů s restaurací ČR. Právě ty totiž kvůli pandemii přišly o nejvíce zákazníků. Podle prezidenta AHR Václava Stárka je nyní obsazenost na 5-10 procentech. Cizinci se do Češka zatím nehrnou a ani mimopražské Čechy dovolená v hlavním městě tolik netáhne.

Sára musí zůstat doma do března

Většina hotelů a jiných ubytovacích zařízení dočasně uzavřela své brány v březnu poté, co vláda vyhlásila nouzový stav a doplnila ho zákazem cestování. A jakkoli se opatření rozvolnila, řada z nich je uzavřena i nyní. Což s sebou nese i vlnu vyhazovů.

„V Praze se propouštělo více, celkem třetina podnikatelů propustila mezi 5 - 10 procenty zaměstnanců, další třetina podnikatelů propustila do 30 procent zaměstnanců a 15 procent firem uvedlo, že musely propustit až polovinu svých zaměstnanců,“ uvádí AHR. 

Důvod, proč je Praha nejvíce v propadu, je pak podle expertů jasný. Naše hlavní město lákalo především zahraniční turisty a domácí turistika tento odliv nemá šanci nahradit. Češi navíc podle člena představenstva Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže spíše vyrazí do přírody, nežli do města.

Video  Cestovní ruch hodili přes palubu, říká šéf asociace. Krizi neustojí až třetina restaurací  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ubytovací služby pak nepřistupují jen k vyhazovu. Svým zaměstnancům nabízí poloviční úvazky nebo neplacené volno. „Pořád se to měnilo. Nejdříve nám řekli, že se do práce vrátíme už v létě. Poté, že až na konci léta, a teď mi tvrdí, že se vrátím do práce až v lednu,“ svěřila se Blesk Zprávám servírka Sára (48), která pracuje v jednom pražském hotelu. 

Sliby zaměstnavatele ohledně její smlouvy Sáru šokovaly. „Nejdříve začali nabízet poloviční úvazky, to ale řada lidí odmítla, protože by s tím nevystačila. Někteří se ale nechali natlačit na neplacené volno,“ zmínila.

Neplacené volno ale zaměstnavatel nesmí nařídit. Musí se na něj se zaměstnancem dohodnout. Je pak nutné zmínit, že během neplaceného volna není zaměstnanec chráněn před vyhazovem. A pokud onemocní, nemá nárok na nemocenskou a ošetřovné. 

Jenže Sára ještě před uzavřením nové smlouvy či dohody o neplaceném volnu onemocněla. „Čeká mě operace, takže jsem na nemocenské a nemůžou mi to změnit. Kolegové jsou ale pobouřeni, protože je šéf tlačí do výpovědi, kterou jim sám ale dát nechce. Tlačí jim dohodu, ale to by je pak nevzali na pracák,“ zlobí se.  

Přípravy na znovuotevření legendárního vídeňského hotelu Sacher s pěti hvězdami Přípravy na znovuotevření legendárního vídeňského hotelu Sacher s pěti hvězdami | Reuters

Stárek doufá, že každé ubytovací zařízení jedná podle zákoníku práce a pro Blesk Zprávy zmiňuje, že do vnitřního systému nevidí a je to individuální. K dispozici pak má jen souhrnná data o tom, kde z podniků mizí lidé a kolik jich je. 

Hotely šéf asociace brání. Krize jim totiž dává pořádně zabrat a ještě nějakou dobu bude. „Důvodem, proč tolik lidí přichází o práci, je zřejmý - absolutní pokles poptávky. Nejezdí turisté, nepořádají se firemní akce, večírky, a hotelům by se tak nevyplatilo otevřít, protože by jen udržovaly stav prázdného hotelu,“ uvedl pro Blesk. 

„Nyní je v Praze obsazenost na pěti až 10 procentech. Příští měsíc by se mohla zvednout na 20 procent,“ pokračuje Stárek. Obsazenosti, která by udržela hotely naživu, se dočkají možná na konci roku. Do původního stavu se ale podle něj hotely dostanou až za pár let. 

V jiných krajích ale průzkum ukazuje, že se v červenci dočkají hotely až 50procentní obsazeností - i z důvodu, že je Praha více zaměřena na zahraniční klienty a ostatní kraje se zaměřují na jiný druh turistiky.

Na Úřad práce proudí „gastrolidi“

Mimopražské hotely a restaurace jsou na tom lépe i s vyhazovy. „Většina podnikatelů v ubytovacích službách mimo Prahu zatím drží své zaměstnance a propustit musela pouze do 5 procent zaměstnanců (52 procent respondentů). Do 10 procent zaměstnanců propouštělo zatím pouze 14 procent respondentů,“ upřesňuje AHR.

Důkazem, že lidé z pohostinství přišli o práci, jsou i statistiky Úřadu práce. Vedle nich se pro podporu v nezaměstnanosti hlásí i lidé z dopravy a cestovního ruchu. „Stále se hlásí i ti, kteří přišli o práci v těchto sektorech v Rakousku, Itálii, Německu nebo ve Švýcarsku,“ dodala k tématu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). 

Pro hotely a podnikatele v pohostinství nicméně vláda přichystala několik polehčujících změn. „Povedlo se nám prosadit snížení DPH na 10 procent. Teď se jedná o kompenzacích,“ zmiňuje dále Stárek pro Blesk Zprávy.

AHR také bojuje o to, aby program Antivirus pokračoval do konce roku. „Jak vidíme, tak ty důsledky platí i nyní,“ konstatoval Stárek. Antivirus zaměstnavatelům poskytuje možnost říct si o příspěvek, který jim uhradí uznatelné náklady vzniklé po 1. březnu. 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

offline ( 8. července 2020 13:47 )

V Praze je už zase kromě dominantní ruštiny a slovenštiny, zde trvale žijících statisíců Rusáků a Slováků už zase slyšet i angličtina a ostatní "turistické" jazyky, zahrádky před restauracemi jsou plné a začínají být vidět i ty kur vy šikmooké. Vizuálně už žádná krize není.

Jirik-ta ( 8. července 2020 06:17 )

je potřeba pořádný RESTART, ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa