Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Opuštěné děti a „dělohy k pronájmu“: Pandemie zasadila ránu náhradním matkám i rodičům

Autor: mj - 
24. června 2020
20:45

Zavřené hranice odhalily rozsah „baby byznysu“ na Ukrajině. Ženy, které pronajaly své dělohy, se teď pomalu začaly ozývat a říkají, čím si musely projít. Miminka pro páry z ciziny, které odnosily náhradní matky, uvízla v centrech a hotelech. Dostat se do země nebo z ní je kvůli koronavirovým restrikcím prakticky nemožné.

Jak popisuje Guardian, během pandemie koronaviru se najednou v hotelu Venice v Kyjevu ocitlo několik desítek novorozenců. Místo toho, aby byli v normální porodnici nebo doma u svých matek, leželi seřazeni jeden vedle druhého ve dvou velkých vstupních halách ubytovacího zařízení na okraji hlavního města Ukrajiny.

V hotelu zůstává přes 50 miminek

Všechno jsou to děti párů z ciziny, které si přes kyjevské centrum pro asistovanou reprodukci BioTexCom našly v zemi náhradní matky. Jde o největší takovou kliniku na světě. Miminka uvízla v hotelu, protože kvůli cestovním omezením bylo téměř nemožné dostat se z, nebo do země.

Nervózní rodiče se snaží udržovat kontakt s dětmi alespoň přes videohovory a zdravotním sestrám, které se o novorozence starají, poslali nahrávky se svým hlasem, aby jim je pouštěly. Zpráva se dostala do světových médií ještě v polovině května, ale ještě i dnes, více jak měsíc poté, kolem 50 dětí ještě pořád zůstává v hotelu Venice.

Tento případ upozorňuje na etický problém náhradního mateřství a až díky němu si někteří uvědomili, o jak velký byznys vlastně jde. Mykola Kuleba, dětský ombudsman, se vyjádřil, že pouhá reforma tohoto systému nebude stačit. Podle něj jde o porušování práv dítěte a možnost „pronajmout“ si náhradní matku by měla být na Ukrajině úplně zakázána.

Zoufalé ženy častokrát nemají jinou možnost

Jenomže Ukrajina je jednou z nejchudších zemí Evropy a v kontextu probíhajícího konfliktu s Ruskem se většina obyvatel snaží přivydělat si, jak to jde. Průměrný plat se v zemi pohybuje na úrovni 9000 Kč, a tak je pro mnoho žen, obzvláště z venkova a menších měst, tato možnost velice lákavá. A to i přes to, že jde o náročný proces nejenom fyzicky, ale i psychologicky.

Ljudmyla (39) z města Vinnycja ještě doteď čeká na platbu, kterou měla obdržet za to, že v únoru porodila dceru německému páru. Pravidelně komunikuje se svou agenturou, která jí prý dluží 6000 eur, tedy asi 160 tisíc korun: „Říkají mi, že peníze nemůžou poslat kvůli koronavirovým omezením,“ stěžuje si Ljudmyla.

Embryo jí vložili v Kyjevě a většinu těhotenství strávila v rodné Vinnycji, ale agentura ji poslala rodit do Polska, aby dítě získalo tamní doklady. V nemocnici netušili, že jde o náhradní matku, protože v Polsku tato praktika není legální, stejně jako ve většině Evropy. „Nechtěla jsem ji pustit, plakala jsem,“ vzpomíná Ljudmyla. „Ale věděla jsem, že jinak to nejde,“ dodává.

Za kolik se pronajímá náhradní matka?

Pracuje jako prodavačka a je svobodná matka, proto měla dlouhou dobu problém najít vhodné bydlení pro sebe a svoje tři děti. Tak se v roce 2017 rozhodla podstoupit  oplodnění pro zahraniční pár. Ze získaných peněz si vzala hypotéku na nový byt. Teď chtěla proceduru absolvovat podruhé, aby mohla hypotéku splatit.

Neexistují oficiální statistiky, ale předpokládá se, že ročně se tak v zemi narodí tisíce dětí, z toho asi 80 % pro páry ze zahraničí, pro které je Ukrajina levná. A navíc je to tady legální, na rozdíl od mnoha zemí v EU.

Cena kompletního balíčku začíná na sumě kolem 740 tisíc Kč, přičemž matka dostane alespoň 295 tisíc. Noví rodiče musejí být heterosexuální manželé a měli by doložit potvrzení o neplodnosti. Kliniky pak jejich inzeráty umísťují do novin, v MHD i na sociálních sítích.

Video se připravuje ...
Další videa