Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Prodáme Lenina. Ruská opozice chce zalepit díru po pandemii „mumií“ revolucionáře

Autor: mj - 
16. června 2020
20:17

Udržovat tělo revolucionáře a někdejšího předsedy vlády Sovětského svazu Vladimira Iljiče Lenina v reprezentativním stavu stojí ruskou státní kasu každý rok v přepočtu 4,6 milionu korun. Po rozpadu Sovětského svazu se už několikrát otevřela otázka o budoucnosti Leninova mauzolea. Teď část ruské opozice navrhuje „mumii“ zpeněžit a získané peníze vložit do ekonomiky.

Jak uvádí španělský portál El Mundo, téma Leninovy budoucnosti je v Rusku zase aktuální. Předseda opoziční Liberálně-demokratické strany Vladimir Žirinovskij přišel s nápadem Lenina prodat a zisk využít tam, kde to bude potřeba. Ekonomika mnohých zemí, včetně Ruska, se bude po epidemiologické krizi způsobené koronavirem vzpamatovávat ještě dlouho a finanční injekce může podle opozice pomoct.

Lenina by prý koupili Číňané nebo Vietnamci

Lenin zemřel v roce 1924 ve svém sídle nedaleko Moskvy. I přesto, že jde o kontroverzní postavu ruských i světových dějin, jeho mauzoleum každoročně navštíví až 450 000 lidí.

Nápad zpeněžit Lenina není úplně originální. S podobným návrhem přišel francouzský podnikatel Stéphane Distinguin, když zmínil, že by bylo výhodné prodat Monu Lisu za 50 miliard eur (1,4 bilionu Kč) a tyto peníze pak využít na doplnění rozpočtu, který byl zasažen následky koronaviru.

„Ve Francii chce byznysmen prodat obraz Mony Lisy. My bychom mohli prodat mumii Lenina. Zájemci by se našli: Čína, Vietnam nebo nějací jiní komunisti. Z prodeje mumie by rozpočet získal ohromné peníze. Lenin je ve výborném stavu, mumifikovali ho před 96 lety,“ napsal Žirinovskij na twitteru ještě v květnu.

Věčný politik

Žirinovskij patří už mezi stálice ruské politiky. Proslavil se svými četnými projevy, v nichž neváhá populisticky slibovat lepší budoucnost v rámci jednoduchých a bezbolestných změn. V roce 1989 založil Liberálně-demokratickou stranu a od března 1990 je jejím předsedou. Letos tedy oslavil třicet let ve funkci. Kromě toho je i od roku 1993 poslancem ruské Státní dumy.

Kromě populistických slibů je Žirinovskij známý i xenofobními názory a agresivním chováním vůči svým politickým protivníkům. Mnohokrát se nevhodně vyjadřoval o menšinách, Židech či o migrantech. V zahraničí bývá označován za pravicového extremistu a častokrát je přirovnáván k Francouzi Jeanu-Marie Le Penovi.

Lenin pořád prodává

Je pravda, že Lenin je pořád dobrou značkou. Knihy a dokumenty o bolševickém lídrovi se dobře prodávají, například Vietnam minulý rok kontaktoval ruské odborníky, kteří se starají o Leninovo tělo. Chtěli od nich totiž pomoc – stav tělesné schránky bývalého vietnamského vůdce Ho Či Mina se začal zhoršovat. V jeho nabalzamování jim pomáhali právě Sověti v roce 1969.

I samotný prezident Putin ale nechce Lenina odstranit z veřejného prostoru „přinejmenším do té doby, pokud jsou s námi osoby, kterých životy jsou nějakým způsobem spjaty s výdobytky sovětské doby“.

Podle průzkumu, uskutečněného v roce 2017 u příležitosti stého výročí revoluce, si až dvě třetiny Rusů myslí, že je načase pohřbít tělo bývalého bolševického lídra. Jeho mozek ale každopádně do země nepůjde – ten byl odebrán a rozdělen na 300 částí, aby výzkumníci mohli odhalit, v čem spočíval „původ jeho geniality“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa