Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman může balit. Putin určil nový termín přehlídky ke Dni vítězství, kterou zhatil virus

Autor: ČTK - 
26. května 2020
15:40

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý nařídil ministrovi obrany, aby na 24. června připravil vojenskou přehlídku na počest 75. výročí vítězství Sovětského svazu nad nacistickým Německem, oznámila ruská média. Na akci se už dříve chystal i český prezident Miloš Zeman.

„Nařizuji začít přípravu k vojenské přehlídce (...) Uskutečníme ji 24. června, v den, kdy se roce 1945 konala legendární historická přehlídka vítězů, kdy po Rudém náměstí pochodovali bojovníci, kteří bojovali u Moskvy, bránili Leningrad, rvali se u Stalingradu, osvobodili Evropu, dobyli útokem Berlín,“ prohlásil Putin na poradě, které se zúčastnil ministr obrany Sergej Šojgu. Prezident současně nařídil ministrovi vyloučit jakákoliv rizika pro účastníky přehlídky.

Porovnání oslav konce druhé světové války v letech 2019 (spodní snímek) a letos. Kvůli koronaviru zelo letos Rudé náměstí v Moskvě prázdnotou. Porovnání oslav konce druhé světové války v letech 2019 (spodní snímek) a letos. Kvůli koronaviru zelo letos Rudé náměstí v Moskvě prázdnotou. | Reuters

Vojenská přehlídka se jako ukázka ruské moci a síly tradičně koná 9. května na moskevském Rudém náměstí, ale letos musel Putin akci odložit kvůli pandemii způsobené koronavirem. Nákaza mezitím postihla více než 360 tisíc obyvatel nejrozlehlejší země světa a denně přibývají tisíce nových případů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 27. května 2020 05:59 )

Miloše teda neočkovat, včera jsem byl ovíněn příliš rozšafný. Miloše by mohla v jeho stavu zabít i oslabená vakcína. Miloše převézt ve vakuu tam i zpět.

gabreta ( 26. května 2020 19:53 )

No a co? Putin předvádí svoje zbraně doma na přehlídce. Zato Amíci po celým světě, jejich funkčnost!!! Kavárna ať klidně pochoduje na stejný datum v Plzni i s jejich fanglí!!

frantacizek ( 26. května 2020 18:23 )

no tak sláva! Nejvyšší čas naočkovat Jirku Ovčáčka a celou výpravu tak nějak komplexně všemi vakcínami raději.

sukin-sa-vracia ( 26. května 2020 17:38 )

Je to paráda

jaro20 ( 26. května 2020 17:33 )

Mlhoš může balit a už se nevracet, soudruzi ho tam určitě budou potřebovat.😀

Zobrazit celou diskusi