Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zkažené nákupy a zmatek na česko-polské hranici. Stovky lidí jely domů s nepořízenou

Autor: ČTK, mj - 
13. června 2020
19:15

Policie v sobotu při namátkových kontrolách na hraničních přechodech s Polskem nevpustila do Česka stovky lidí. Mnoho lidí, kteří do Polska mířili za nákupy nebo turistikou, se od hranic vrátilo. Polsko v sobotu po třech měsících zrušilo omezení na hranicích zavedené kvůli epidemii koronaviru.

Do země je možné bez kontrol vstupovat ze sousedních zemí, které jsou členy Evropské unie. V opačném směru platí ale až do nedělní půlnoci pro vstup do Česka povinnost prokázat se negativním testem na koronavirus, nebo jít na dva týdny do karantény, uvádí ČTK.

Dodržování pravidel policisté kontrolovali v Libereckém, Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji, které s Polskem sousedí. Na hraničních přechodech v Libereckém kraji do Česka nevpustili od sobotního rána zhruba 200 lidí a 100 aut, řekl mluvčí krajské policie Vojtěch Robovský. Namátkově kontroly policie provádí na přejezdech u Harrachova, Habartic a Hrádku nad Nisou, provoz na nich byl podle mluvčího plynulý a bez dalších problémů.

V Královéhradeckém kraji se z Polska do Česka přes policejní kontroly nedostaly desítky lidí. Současně desítky lidí mířících opačným směrem si cestu kvůli trvajícím restrikcím nakonec rozmyslely a z hranic se vrátily, nejvíc v Náchodě, uvedla policejní mluvčí Magdaléna Vlčková. „Naše hlídky je o této skutečnosti informovaly a většina lidí se pak z hranic sama vrátila zpět do českého vnitrozemí. Nikomu jsme ve vycestování nebránili,“ řekla mluvčí.

I Poláci cestující do Čech na výlet či na nákupy stále musejí mít při vstupu do ČR negativní test na koronavirus nebo nastoupit karanténu. „Z hranic se proto zpět do Polska dnes vrátily desítky Poláků. Potkalo to například partu polských motorkářů, která si chtěla vyjet na výlet do adršpašských skal,“ doplnila Vlčková. Provoz na přechodech v Královéhradeckém kraji byl dnes dopoledne podle ní plynulý a bez front.

Několik desítek lidí, kteří si kvůli rozdílným pravidlům rozmysleli cestu do Polska, se dnes od hranic vrátilo také v Moravskoslezském kraji, řekla ČTK policejní mluvčí Pavla Jiroušková. V regionu sousedícím se Slezským vojvodstvím budou ale kontroly pokračovat i v příštím týdnu a negativní test na koronavirus případně karanténa budou jako podmínka pro vstup do ČR platit dál. Slezské vojvodství totiž české ministerstvo zdravotnictví ponechalo mezi územími s vysokým rizikem nákazy.

Video  Jak to vypadá na hranici s Polskem.  - Jitka Pecharová
Video se připravuje ...

Hněv hýbe sociálními sítěmi

Rozdílná pravidla překvapila mnohé cestující a předpisy nejsou jasné ani Čechům, ani Polákům: „Jak tomu máme rozumět? A obyvatelé jiných vojvodství, kteří přes Slezsko jenom přejíždějí k českým hranicím, nebudou mít problémy? Jsou tady protichůdné informace a nedá se zjistit, jestli se to týká i obyvatel jiných vojvodství,“ rozhořčuje se na internetovém fóru jeden polský uživatel.

I Češi si na sociálních sítích stěžují na nejasné informace: „Tak se tedy domluvte, z každé strany jiné informace. Člověk aby se pak vracel od hranic, když mu nikdo neřekne, co a jak,“ napsala v diskuzi na sociální síti žena, která se do Polska chystala na nákupy.

msml20 ( 13. června 2020 21:40 )

Problém, je, že hodně Čechů bude dokola omílat, že v Polsku jsou šunty. Samozřejmě, že to tvrdí jen hodně hloupí lidé, protože jezdit za hranice na nákup, platit benzín atd., by udělal jen slaboduchý člověk. Já bych je tak nepodceňovala.
Tím spíš, když tito lidé mají špatné zkušenosti s českými, předraženými potravinami.

Tara-Tara ( 13. června 2020 19:52 )

to zas byli lide tak vyhladoveli a chteli vykoupit to šuntové maso a uzeniny u polaku ????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa