Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cestu Vystrčila na Tchaj-wan podporuje 44 procent Čechů, tvrdí průzkum. A uštvala Kuberu Čína?

Autor: sova - 
13. června 2020
12:15

Cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan podporuje téměř polovina (44 %) Čechů. Vyplývá to z průzkumu agentury Phoenix Research pro Blesk Zprávy. Fakt, že se šéf horní komory do asijské země vydá, zaznamenalo celkem 48 procent obyvatel Česka. Proti tomu, aby Vystrčil ostrovní stát, který si nárokuje Čínská lidová republika, navštívil, se staví téměř čtvrtina respondentů, zjistilo šetření.

Jako agresivní vnímá politiku představitelů čínského velvyslanectví v Česku přesně polovina lidí. Více než každý čtvrtý (28 procent) s takovou interpretací postoje asijské velmoci nesouhlasí. 22 procent se v takovém případě neumí rozhodnout.

A jak Češi nahlíží na to, že by spory o tchaj-wanskou cestu Vystrčilova předchůdce Jaroslava Kubery (ODS) ovlivnily jeho lednové úmrtí? Souvislost zde spatřuje 8 procent respondentů, 40 procent je naopak proti takovému tvrzení.

Nátlak Číny Češi odmítli

Nejvíce se však lidé shodnou na tom, že by se Česká republika měla v otázce zahraničních věcí rozhodovat suverénně – toto konstatovalo 78 % dotazovaných z celkového počtu 950 respondentů.

„Je patrné, že problematika česko-čínských vztahů lidi zajímá. Vysoká procenta respondentů svědčí nejen o zájmu, ale také o angažovanosti. Lidé odpovídali jako suverénní občané země, kteří odmítají nejen jakýkoli nátlak cizí mocnosti, ale preferují i samostatné rozhodování v otázkách zahraničních věcí,“ okomentoval výsledky šetření ředitel Phoenix Research Peter Svoboda.

6388143:gallery:true:true

„Stejně tak byla drtivá většina respondentů přesvědčena o tom, že za smrt někdejšího předsedy Senátu Kubery česko-čínská otázka nemohla. Zůstává otázkou, kdo a jak může k narovnání těchto vztahů přispět, a zdali to někdo krom prezidenta Zemana vůbec chce…“ dodal šéf agentury.

Bleskový výzkum se konal ve dnech 9. až 12. 6. 2020.

Video  Předseda Senátu Miloš Vystrčil vysvětluje, proč se rozhodl jet na Tchaj-wan  - Blesk TV
Video se připravuje ...

monhtik ( 16. června 2020 17:00 )

Vystrčil s Drahošem si mohou podat ruce, oběma chybí jen červený nos a papírová čepice. Neřekl bych, že Kuberu uštvali Číňané, nejspíše se uštval sám. Také nevěřím, že měl čisté plíce, žádný kuřák nemá čisté plíce a Kubera kouřil hodně. Nejspíše měl potíže se srdíčkem již nějakou dobu a nevěnoval tomu patřičnou pozornost. Jak to popisuje paní Kuberová vypadá to na srdce včetně zvracení. Problém se srdcem zvracení může vyvolat. Pana Kuberu zabilo spíše to, jak umíněně se držel všech možných funkcí, 24. let byl primátorem Teplic, 20. let senátorem a poslední dva roky předsedou senátu. To je na jednoho opravdu hodně, přitom hodně kouřil. Bylo mu skoro 73. let, ale funkcí se vzdát nehodlal, vůbec mu nevadilo, že ho platí daňoví poplatníci čili my všichni.

11karel11 ( 13. června 2020 19:27 )

Kr...o

11karel11 ( 13. června 2020 19:26 )

Tak jsme se to přesně učili ve škole, ani píď nebyla lež.

e.lesanova ( 13. června 2020 19:10 )

Tak to asi dělali "průzkum" u lehkoživků v Senátu, ne ?? Prezident, premiér, MZV, předseda vlády­...ne­dopo­ruču­jí..­.dle jiného veřejného průzkumu bylo 94% PROTI...takže trochu keců do hlavy, co ?? Navíc "reprezentovat" ČR zrovna dva exoti jako Vystrčil, který je ve funkci tři měsíce či absolutně dutá hlava Želé s paranoidní vdovou v zádech, bude jen OSTUDA A je jasné, že jde o "naschvál", když je MZ proti...hloupé, nezodpovědné, arogantní chování a navíc placené daňovými poplatníky...Že by se zřekli, páni senátoři, pár svých platů, asi nehrozí, co ?? U Drahošů asi mají pořád "hlad"

11karel11 ( 13. června 2020 17:31 )

Jsou to velmi spořiví senátoři Vystrč a Drahš. Užít si, co nejvíce, dokud jsou u moci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa