Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na dovolenou už i do Egypta. Turisté můžou na pláže od 1. července, povolí vláda lety?

Aktualizováno -
11. června 2020
18:30
Autor: kso, ČTK - 
11. června 2020
15:10

Egypt od 1. července obnoví mezinárodní lety a návštěvy turistů, přístupné budou pouze regiony, které byly koronavirovou pandemií zasaženy nejméně. Momentálně jsou letiště otevřená pouze pro vnitrostátní lety, hotely jsou také otevřeny pouze pro místní, a to jen za striktních hygienických podmínek. Česká vláda zatím nerozhodla, kdy své občany do mimoevropských destinací pustí, ale Smartwings první let plánuje na 15. července.

Pro turisty se příští měsíc otevře Jižní Sinaj, provincie Rudé Moře a Marsa Matruh. Egypt rovněž zvažuje otevření mešit v nejméně zasažených provinciích a pro poslední ročníky škol plánuje závěrečné zkoušky. Napsal to irácký deník Alghadeer TV s odkazem na egyptského ministra informací Osamu Heikala. Dodal, že pláže a parky zůstanou zavřené do konce června.

Země také plánuje v příštích dvou týdnech uvolnit některá bezpečnostní opatření, například prodloužit večerku a dobu, kdy jsou otevřené obchody.

Německo cestu do Egypta nedoporučuje

V březnu byl Egypt donucen uzavřít své hranice, stejně tak kavárny, restaurace a hotely. Egyptský turismus tvoří pět procent místního HDP. Stomilionová země již zaznamenala více než 38 000 případů nákazy koronavirem, z toho 1 342 lidí nemoci covid-19 podlehlo. V posledních dvou týdnech denně přibývá přes 1 000 případů. V Německu proto bude platit varování před cestami mimo EU do konce prázdnin.

České ministerstvo zahraničních věcí zveřejnilo Mapu cestovatele, která dává Čechům informace o tom, kam mohou cestovat a jaké je tam riziko nákazy. Ta však zatím zobrazuje pouze evropské země. „Rozumím, že naše občany zajímá, kdy budou moct vyjet do dovolenkových destinací jako Egypt či Maledivy. V tuto chvíli se ale EU připravuje na společná vyjednávání se třetími zeměmi. Věřím, že Češi se na jiné kontinenty podívají ještě letos,“ vysvětlil ministr Tomáš Petříček (ČSSD).

Češi mohou nyní bez omezení cestovat na Slovensko, do Rakouska a do Maďarska. Do Německa mohou jen v odůvodněných případech, při návratu se ale již nemusejí prokazovat testem na covid-19, nemusejí zůstat ani v karanténě. Podle vládní mapy bude od 15. června možné volně cestovat do větší části Evropy. Test na koronavirus nebo karanténu budou muset dodržet při návratu z Británie nebo Švédska.

Smartwings do Egypta poletí od půlky července

Letecký dopravce Smartwings podle mluvčí Invie Andrey Řezníčkové první let plánuje na 15. července. Lety jsou podle ní vypsány zatím do října, řekla dnes ČTK. Egypt je podle Řezníčkové u klientů Invie po Řecku nejoblíbenější destinací. „Klienti nejčastěji kupují osmidenní pobyt s all inclusive do čtyřhvězdičkového hotelu, přičemž průměrná cena zájezdů do Egypta vychází na 15 000 korun. Momentálně však lze na našem webu podobný zájezd pořídit už kolem 10 000 korun. Češi si v této destinaci také hodně objednávají fakultativní výlety,“ uvedla.

Cestovní agentura Invia očekává zvýšený prodej zájezdů do Egypta na letní termíny, dříve přitom prodávala pobyty hlavně na září a říjen. Velký zájem o cestu do Egypt eviduje také kancelář Exim Tours. Většina dotazů se podle jejího obchodního ředitele a mluvčího Petra Kostky týká právě této země a Tuniska. V květnovém průzkumu cestovní kanceláře, kde by chtěli lidé strávit letošní dovolenou, zvítězil podle Kostky rovněž Egypt.

hoferovaj@seznam.cz ( 15. června 2020 20:52 )

Egypt je v počtu nakažených na tom lépe než u nás. Snad už bude brzy otevřen pro všechny kteří milují krásné korálové moře a kvalitní služby.

zatracena ( 11. června 2020 18:13 )

zatracena ( 11. června 2020 18:12 )

zde odkaz: - CO ZABILO TURISTY v HURGHADĚ. ODBORNÍCI MAJÍ ČTYŘI VARIANTY....... a hned PRVNÍ z NICH je OTRAVA JÍDLEM !!! vivat EGYPT

zatracena ( 11. června 2020 18:07 )

EGYPT - úžasná dovolená strávená na HAJ-ZLU jelikož Faraónova pomsta to v tom lepším případě..... v tom HORŠÍM budete ZMLÁCENI v resortu TITANIC PALACE v HURGHADĚ nebo dokonce možná ZAVRAŽDĚNI - kdysi jsem byl přesvědčen o vině Petra Kramného a tamní tragédii, ale po ÚMRTÍ BRITSKÝCH MANŽELŮ - kdy jejich OTRÁVENÁ DCERA jediná PŘEŽILA sem změnil NÁZOR !!! Do Egyptu NIKDY ! Hodně štěstí kteří nemají za domem pískovnu.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa