Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Češi o dovolených po krizi: Jana (62) svůj první let oplakala, David „nechá“ peníze cestovce!

Autor: čad, mat, sla - 
8. června 2020
09:47

Nejistota. Nevyhodí mě, nesníží mi mzdu, bojí se zaměstnanci. Živnostníci se strachují, aby měli dost klientů či zákazníků. Návrat do běžného života po koronavirové epidemii není a nebude jednoduchý. Za chvíli jsou prázdniny, Češi se těšili na dovolenou. Zvažují, jestli odjet, nebo zůstat doma a šetřit. S praktickými problémy po krizi pomůže příručka Česko po koronaviru v pondělí ZDARMA v tištěném Blesku.

První let k moři Janě nevyjde

Loni poprvé prožila Jana Boudová z Vyškovska okouzlení z moře v Chorvatsku. Po úmrtí manžela ji tam vzala rodina, aby přišla na jiné myšlenky. Letos si chtěla s kamarádkou Květou a přáteli užít volno na řeckém ostrově Rhodos. Těšila se na premiérový let letadlem. „Sehnala jsem si průvodce, abych věděla, kam se podívat za památkami a dalšími zajímavostmi. Jenže přišel koronavirus,“ svěřila Blesku Jana.

Krach zájezdu oplakala, v ruce jí nakonec zůstal jen voucher. S kamarádkou si sedly a probíraly, co s nastalou situací. Nakonec padla logická volba na Česko, poukaz si vyberou až za rok. „Ještě jsme se ale nerozhodly, kam přesně zamíříme. Zvažujeme Jeseníky, Beskydy nebo Krkonoše, prostě přírodu,“ přemítá Jana. A přiznává, že volbu ovlivnila i tristní situace českých podnikatelů v turistickém ruchu. „Chceme je podpořit. Ale snu o moři a letu letadlem jsem se nevzdala. Prostě na to dojde jindy,“ usmívá se Jana Boudová.

Místo vysněného  letu do Řecka  plánujeme  hory,  říká Jana Boudová. Místo vysněného letu do Řecka plánujeme hory, říká Jana Boudová. | Zdeněk Matyáš

Místo Thajska spánek pod hvězdami v Česku

Své plány na dovolenou se rozhodl změnit vzhledem k situaci s koronavirem ve světě i Ondřej Seidl (38) z Mnichova Hradiště s rodinou. Místo plánovaného moře v Chorvatsku a Thajsku se rozhodli zůstat v Čechách. Důvod? Peníze!

„Letošní dovolenou budeme trávit naprosto jinak než v minulých letech. Starší dcera dostala kolo, žena in-line brusle, chceme koupit stan, kempinkové vybavení a chystáme se využít nabídek kempů a koupališť v Česku,“ popisuje hlava rodiny. Původně chtěli jet o prázdninách autem do Chorvatska a na podzim letět do Thajska.

Bez práce nejsou... Seidl se živí jako moderátor a DJ na svatbách a večírcích. Kvůli koronaviru byl tři měsíce bez práce. „S ohledem na situaci si raději užijeme třeba tři kratší dovolené než jednu na tři týdny. Pracuji hlavně o víkendu a teď si nemohu dovolit vynechat jakýkoli čas, abych dohnal ty tři měsíce bez příjmu. Právě z ekonomických důvodů jsme se s manželkou rozhodli pro stanování nebo nějaké chatky, kam můžeme přijet v pondělí a ve čtvrtek zase odjet, abych mohl o víkendu do práce. Dcera říká, že by chtěla spát pod hvězdami, takže letos jí to konečně vyplním,“ dodává.

Rodina Seidlových letos Thajsko oželí a vyrazí pod stan. Rodina Seidlových letos Thajsko oželí a vyrazí pod stan. | Foto pro Blesk- Ondřej Seidl

David: Peníze nechám cestovce, jedu soukromě do Chorvatska!

 „Cestovní kancelář, se kterou jsem chtěl letos v létě vycestovat s rodinou na dovolenou, budu nyní více než rok sponzorovat svými 35 tisíci korunami,“ říká David Vítek (45) ze Zhoře na Jihlavsku. Zaplatil je jako zálohu za zájezd s jazykovým kurzem do Turecka. Celosvětová omezení v důsledku koronavirové nákazy mu však zhatila plány.

„Dostal jsem od cestovky voucher s tím, že do prosince 2021 si můžeme vybrat náhradní zájezd, nebo nám pak vrátí peníze (Pokud si klient nevybere zájezd do 31. 8. 2021, musí cestovka ze zákona vrátit peníze, Vítek souhlasil s prodloužením doby, aby si mohl zvolit případně zimní pobyt, pozn. red.),“ vysvětluje současnou situaci s tím, že o jeho využití rodina rozhodne až příští rok. V tuzemsku však David Vítek ani letos s rodinou rozhodně zůstat nechce. „Už jsem bez cestovní kanceláře zamluvil apartmán v Chorvatsku a pojedeme tam autem,“ plánuje.

Nová příručka v pondělí 8. června zdarma v tištěném Blesku. Co v ní najdete?

Komu sníží nájem příspěvek na bydlení?

Kdo a jak vám odpustí poplatky za energie?

Jak dostat peníze za zrušené kurzy?

Které povinnosti vláda odložila?

A navíc: Proč zůstat v létě v Česku a jak vydělat na dovolené?

V pondělí 8. června  najdete v Blesku zdarma nový díl příručky Česko po koronaviru. V pondělí 8. června najdete v Blesku zdarma nový díl příručky Česko po koronaviru. | archiv Blesku

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa