Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nemáte kvůli koronaviru na splácení hypotéky? Splátky můžete odložit! Jak na to?

Odložit splácení úvěrů a hypoték až na půl roku, umožňuje nový zákon o úvěrovém moratoriu z dílny ministerstva financí.
Odložit splácení úvěrů a hypoték až na půl roku, umožňuje nový zákon o úvěrovém moratoriu z dílny ministerstva financí.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Radka Růžičková - 
4. června 2020
05:15

Skončili jste kvůli koronaviru na nemocenské, v karanténě, nebo pobíráte ošetřovné a nezvládáte splácet své půjčky nebo hypotéku? Dny »na suchu« vám pomůže přečkat odložení splátek. Jak na to a koho se tato možnost týká?

Odložit splácení úvěrů a hypoték až na půl roku umožňuje nový zákon o úvěrovém moratoriu z dílny ministerstva financí. Odklad je možný u jakékoliv banky a nebankovního poskytovatele.

Jaké splátky je možné odložit

Splátky je možné odložit u spotřebitelských a podnikatelských úvěrů, které byly sjednány a čerpány před 26. březnem 2020. U hypoték je také možné splácení odložit pouze u smluv sjednaných před 26. březnem, ale čerpány mohou být i po tomto datu. Odklad se týká úvěrů a hypoték u jakékoliv banky a nebankovního poskytovatele.

Příručka Blesku pro život po pandemii. Příručka Blesku pro život po pandemii. | Blesk

Kdo může?

Splátky si mohou odložit běžní spotřebitelé, OSVČ a firmy. Splátky se odloží od prvního dne měsíce následujícího poté, co oznámíte tento záměr svému věřiteli a prohlásíte, že k tomuto kroku přistupujete z důvodů negativního ekonomického dopadu pandemie koronaviru.

Důvody, které vás vedly k odložení splátek, nemusíte nijak prokazovat a věřitel je nebude zkoumat. Ochranná doba ale končí 31. října 2020. POZOR! Ochranná doba pouze odkládá čas nutný ke splacení vašich dluhů, nejde tedy o jejich prominutí.

Úroky běží, i když nesplácíte

I když si splácení půjčky odložíte, nepočítejte s tím, že to bude zadarmo. Úroky běží dál. „Za dobu trvání ochranné doby vzniká úvěrujícímu (např. bance nebo úvěrové společnosti) právo na úrok. Ten odpovídá úroku určenému zápůjční úrokovou sazbou ve výši repo sazby vyhlášené Českou národní bankou zvýšené o 8 procentních bodů (aktuálně tedy 8,25 procent),“ objasňuje advokát Martin Čumpelík z advokátní kanceláře Vilímková Dudák & Partners.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa