Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Po party v hospodě 18 nemocných. Zastaví hromadná nákaza rozvolňování u sousedů?

Autor: ČTK - 
25. května 2020
10:27

Německé úřady prověřují okolnosti nákazy koronavirem 18 lidí, stopy vedou do hostince v severoněmeckém Moormerlandu. Pokud se ukáže, že se zde lidé skutečně infikovali, bude to první takový případ v zemi od začátku uvolňování karanténních opatření, napsala dnes agentura DPA.

Nákaza je spojována s 15. květnem, kdy se v podniku Alte Scheune (Stará stodola) v Dolním Sasku sešla uzavřená společnost u příležitosti znovuotevření. Mezi tehdejšími návštěvníky se nemoc covid-19 potvrdila u 14 z nich včetně majitele restauračního zařízení. Vedle toho se infikovali ještě čtyři další lidé, kteří sice v daný den v hospodě nebyli, ale na návštěvníky mají vazby. V karanténě z preventivních důvodů zůstává asi 120 lidí.

Zda ohniskem nákazy byl skutečně hostinec, nebylo ještě s určitostí stanoveno, prověřují to ale úřady. Ty zároveň naznačují, že osudný večer nebyla bezpečnostní opatření plně dodržována. „Očividně tam nebylo všechno v pořádku a špatně to dopadlo,“ prohlásil Rainer Balke, který je šéfem dolnosaské pobočky svazu hotelů a restaurací Dehoga.

Vlastník zařízení o víkendu řekl, že neví, zda se u něj lidé opravdu nakazili. Nevyloučil, že se tak mohlo stát ještě předtím nebo až po oslavě.

Dolnosaská ministryně zdravotnictví Carola Reimannová v případu nevidí žádný důvod uvolňování poměrů zpomalit. „Podle prvních zjištění infekce nesouvisí s normální návštěvou restaurace, neboť to byla očividně soukromá oslava,“ řekla Reimannová. Pokud se jako ohnisko hostinec potvrdí, i tak to ale bude první případ nákazy v restauračním zařízení po jejich opětovném otevření.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa