Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Cestování Čechů: Petříček prozradil nové detaily. A Chorvati chtějí dohodu s Čechy

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. května 2020
14:09
Autor: ČTK, simao, ula - 
19. května 2020
10:05

Češi by mohli vycestovat do Rakouska bez kontrol, testů na koronavirus a následné karantény už v polovině června. Po jednání se zástupci Slovenska a Rakouska to uvedl mininistr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Slovensko je podle Petříčka v otevírání hranic opatrnější. K dalšímu jednání bude přizváno např. i Maďarsko, Polsko, Slovinsko nebo Německo. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by bylo ideální, aby se 15. června otevřela hranice mezi ČR, SR, Německem, Rakouskem a Maďarskem. S Českem pak chce dohodu uzavřít i Chorvatsko.

Česká jednání se sousedy pokračují, s Rakouskem si dnes potvrdili čeští zástupci zájem do půlky června otevřít hranice pro turisty. „Budeme se vracet k normálu, tudíž bude možné cestovat do sousedního Rakouska bez testů,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

S Rakouskem na dobré cestě

„Rakouská strana potvrdila připravenost, podmínkou je, že v nadcházejících dvou týdnech budeme sledovat epidemiologickou situaci na obou stranách, ale stále platí, že polovina června je ten termín, ke kterému směřujeme,“ dodal ministr.

„Věříme, že vznikne mini-Schengen a budou moci lidé cestovat bez kontrol, testů a karantény. Definitivní datum otevření hranic si potvrdíme v příštím týdnu,“ uvedl ministr.

Podle Petříčka se nyní hovořilo zejména o technických detailech. „Zejména se hovořilo o občanech třetích zemí, tedy těch, kde epidemiologická situace není dobrá a kde je stále vysoké riziko přenosu, proto řešíme hranice mezi Rakouskem a Itálii, abychom minimalizovali riziko,“ vysvětlil Petříček.

Slovensku podobný plán chybí

Stejná nabídka padla i směrem ke Slovensku. To je ale podle Petříčka opatrnější. „Slovensko zatím nemá podobný plán jako Česko, proto si chceme nastavit shodné podmínky,“ uvedl Petříček.

„Chceme tento týden nebo v počátku příštího pozvat ještě Maďarsko,“ podotkl Petříček s tím, že se připravují jednání i s Polskem, Slovinskem nebo Německem.

„Rakousko i Česko ohlašují připravenost úplně otevřít hranice vůči Slovenské republice a ostatním zemím od 15. června. Pro Slovensko to znamená, že nejpozději k 15. červnu si musíme my doma vyhodnotit, zda umožníme reciprocitu Rakousku a Česku,“ reagoval následně šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok . Podle něj stávající čísla o vývoji pandemie sice vyvolávají euforii, ale nelze již nyní oznámit uvolnění režimu na hranicích od poloviny června, a to kvůli případnému zhoršení situace.

Slovensko již téměř měsíc zaznamenává nízký přírůstek počtu nakažených, v pondělí testy dokonce neodhalily žádného nakaženého. Premiér Igor Matovič, který se v zemi pod Tatrami řadí k zastáncům spíše pomalejšího odbourávání omezení, dříve označil Slovensko za evropskou špičku v boji proti koronaviru.

Jak dál s Německem či Polskem?

Česko dál jedná o otevření hranic s Německem, kde se epidemiologická situace zlepšuje. „Tam ale chceme vědět, že přes Německo k nám nebudou jezdit lidé z Belgie nebo Francie,“ upozornil Petříček. Podobný problém je u Slovinska, které částečně otevřelo hranice s Itálií. „Nebojíme se, že by se český občan nakazil od občana Slovinska, ale spíše o turisty z jiných zemí,“ vysvětlil Petříček.

Česko je opatrné u otevření hranic s Polskem. „Určitě bychom chtěli otevřít hranice s Polskem, zejména z ekonomických důvodů, ale tam sledujeme situaci v regionech, kde je zaznamenán nárůst pozitivních případů, ale s polskou vládou chceme jednat a řešíme s nimi jejich plány,“ doplnil ministr zahraničí.

Chorvati prý mají zájem o dohodu

Zajímavé zprávy však přichází i ze zahraničí. Chorvatsko chce totiž uzavřít dohodu o příjezdu turistů s pěti státy EU, mezi nimiž je i Česká republika. Napsal to dnes záhřebský deník Jutarnji list, podle něhož by po již existující dohodě o otevření hranic se Slovinskem mohly následovat 1. června dohody s dalšími zeměmi. Velmi pravděpodobně to budou Česko, Maďarsko, Rakousko a Slovensko a o dva týdny později přibude Německo, informoval Jutarnji list.

„Není nutné, aby se (hranice) otevřely se všemi současně, ale začátek června je plán druhé vlny dvoustranných dohod, zatímco začátek třetí by byl od 15. června, kdy by měly být navázány vztahy s Německem,“ napsal deník, který čerpá z informací získaných na chorvatském ministerstvu turistiky.

Chorvatsko už před deseti dny umožnilo příjezdy turistům ze zemí EU a schengenského prostoru volného pohybu. Původně se to týkalo zahraničních majitelů nemovitostí a plavidel v Chorvatsku, později ale byla interpretace rozšířena i na vlastníky obytných aut stojících v chorvatských kempingových zařízeních. V sobotu ministr vnitra Davor Božinović upřesnil, že se povolení ke vstupu do země vztahuje i na osoby, které mají rezervaci pobytu v hotelích, kempech nebo soukromých ubytovacích zařízeních.

I Řecko a Bulharsko?

Jak už dříve české ministerstvo zahraničí avizovalo, pro letní dovolenou by se mohly otevřít Čechům také hranice s Řeckem a Bulharskem. Právě v Řecku má zaplacenou dovolenou Andrej Babiš (ANO), jak prozradil ve studiu Blesku v pořadu Ptám se, pane premiére. Na Krétě byl s manželkou Monikou a dětmi i loni.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí po jednání vlády uvedl, že od 8. června by Česko mohlo zrušit povinný test na koronavirus při návratu ze zemí, které budou z epidemiologického hlediska nerizikové.

Premiéři V4 jednali s Merkelovou

Také o cestování se dnes přes telemost bavili premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Tradiční summit visegrádské čtyřky (V4) a Německa se měl původně uskutečnit v Praze jako součást programu českého předsednictví v regionálním uskupení.

„Byli zajedno ve svém zájmu postupně odbourat stávající překážky k překročení hranic a kontroly, jakmile to vývoj pandemie dovolí,“ uvedl k jednání Merkelové s premiéry V4 její mluvčí Steffen Seibert.

Babiš mluvil na okraj jednání s kancléřkou Merkelovou. Při rozhovoru s Babišem se podle německé strany, která by ráda, aby Česko brzy otevřelo své hranice, znovu debatovalo o této otázce. Dalším tématem byla přeshraniční spolupráce a spojení obou zemí, včetně plánované železniční rychlotrasy mezi Prahou, Drážďanami a Berlínem.

Babiš chce cesty jako před epidemií

Babiš následně uvedl, že považuje za ideální, aby se hranice mezi ČR, SR, Německem, Rakouskem a Maďarskem otevřely současně 15. června a cestovalo se jako před epidemií.  

„Bylo by fajn, aby se 15. června otevřely najednou hranice s našimi sousedy - Německo, Rakousko, Maďarsko a doufejme, že i Slovensko se přidá,“ uvedl Babiš. Polsko podle něj nyní není v situaci, kdy by o stejném termínu uvažovalo.

Další dohody ale podle Babiše závisí na vývoji epidemiologické situace. „Samozřejmě by měla být všude stejná pravidla,“ uvedl. O principu cestování se podle Babiše při videokonferenci částečně mluvilo. „Měl by být stejný, pokud s tím budou souhlasit všichni epidemiologové, že by se cestovalo v rámci toho prostoru bez nějakých omezení nebo testování,“ dodal.

Hamáček v Rozvadově: Jednání s bavorským ministrem

Naopak výjezd rovnou do terénu si naplánoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). O režimu na hranicích s Německem dnes bude jednat se svým bavorským protějškem Joachimem Herrmannem - na hraničním přechodu Rozvadov.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas v sobotu uvedl, že doufá, že Česko a Polsko brzy kontroly na hranicích zruší. Své východní hranice s Českem a Polskem Německo kvůli pandemii nestřežilo. Česká strana zavedla kontroly na hranicích v polovině března. Nyní je možné hranici překročit na 16 přechodech, polovina z toho je otevřená 24 hodin denně. Další dva hraniční přechody jsou otevřeny pro železniční dopravu.

Opatření na hranicích kvůli koronaviru by měla ve střední Evropě skončit 15. června, shodl se přitom dnes Hamáček se svým bavorským protějškem. Rozhodnutí ještě nepadlo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Citronel ( 19. května 2020 10:50 )

Záleží na tom,jak jí vylíže,jestli bude nespokojená,tak se nic konat nebude,lízání rozhodne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa