Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrtelné nebezpečí na palubě letadla? Cestování v době koronaviru rozzuřilo pasažéry doběla!

Autor: rc, ČTK - 
11. května 2020
20:11

Letadlo společnosti Iberia Express se ještě ani neodlepilo od země a na palubě se strhl poprask. Cestující rozzuřilo, že letadlo bylo přeplněné a pasažéři tak mezi sebou nemohli dodržovat bezpečnou vzdálenost! Rozhořčené pasažéry, kteří se domáhali kapitána a policie, zachytila kamera a videa se objevila na sociálních sítích.  

Španělská letecká společnost Iberia Express si vysloužila kritiku za to, že podle cestujících nedělního letu z Madridu na Kanárské ostrovy nezajistila kvůli koronaviru na palubě bezpečné rozestupy mezi lidmi. Na sociálních sítích se objevila videa, na nichž si rozhořčení cestující ve zcela zaplněném letadle stěžují palubnímu personálu. 

„Kde je bezpečná vzdálenost? Kdo má za tohle zodpovědnost? Zavolejte kapitána, zavolejte policii, ať dá Iberii pokutu,“ překřikovali se cestující nedělního letu směřujícího na ostrov Gran Canaria. „Zavolám vám kapitána, on vás bude informovat,“ zakončil rozhovor s cestujícími stevard, který měl stejně jako všichni pasažéři na obličeji roušku.

K videím a fotografiím na sociálních sítích se vyjádřila i regionální vláda Kanárských ostrovů, která vyzvala aerolinky, aby dodržovaly bezpečnou vzdálenost na palubě. Dva poslanci španělského parlamentu z Kanárských ostrovů uvedli, že budou žádat španělského ministra dopravy o reakci na „nezodpovědnost aerolinek“.

Společnost Iberia Express se ale hájí, že pravidla bezpečnosti vyhlášená vládou v polovině března kvůli nouzovému stavu dodržuje a že navíc čistí vzduch v letadle speciálními filtry. Březnové vládní nařízení vydané kvůli pandemii covid-19 ale stanovuje, že provozovatelé veřejné dopravy musí zajistit „maximální možné oddělení cestujících“.

Od vyhlášení nouzového stavu se snížila ve Španělsku i frekvence vnitrostátních letů, protože vláda omezila volný pohyb lidí v zemi. Od poloviny března mohli Španělé jen na nákup potravin, k lékaři a do práce, koncem dubna povolila vláda vycházky dětem a od 2. května smí už všichni, kromě nakažených koronavirem, na procházky, na kolo či si jít zaběhat. Cestování mimo domovskou provincii je ale stále zakázáno, až na výjimky zdůvodněné například pracovními povinnostmi, což byl i případ cestujících nedělního letu na Kanárské ostrovy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa