Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Babiš přiblížil rozšíření Chytré karantény. Vojtěch chce roušky sundat k 15. červnu

Aktualizováno -
7. května 2020
13:00
Autor: red, ČTK, vei - 
7. května 2020
11:30

Projekt Chytré karantény po určitých porodních bolestech čeká rozšíření, zapojí se do něj i aplikace eRouška a Mapy.cz. Uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci k další budoucnosti projektu, doplnili ho ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, hlavní hygienička Jarmila Rážová, pplk. Petr Šnajdárek, zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla a národní koordinátor testování Marián Hajdúch.

Chystá se druhá část projektu chytré karantény, řekl premiér Babiš. Zapojena do ní bude aplikace eRouška nebo sdílení polohy skrz Mapy.cz. Do čtvrtka se podle Babiše sešel štáb, který má Chystrou karanténu na starosti, celkem 39krát.

„Projekt Chytré karantény měl různé porodní bolesti, ale dnes můžeme říct, že jsme projekt 1.0 zvládli. Připravuje se projekt 2.0, který bude sofistikovanější,“ zmínil předseda vlády.

„Nevíme, jak dlouho s námi ten vir bude, ale snažíme se, aby se naše společnost vrátila do normálu,“ dodal Babiš. I proto je prý potřeba být na případné pokračování šíření nákazy v příštích týdnech či měsících být připravení.  

„Je důležité, aby projekt byl připraven, kdyby přišla druhá vlna,“ míní premiér a dodal, že v první vlně byla důležitá karanténní opatření v Litovli na Olomoucku. „Čísla vypadají stále dobře, nicméně nám vznikají stále lokální nákazy,“ varoval premiér před optimismem.

Video  Premiér Andrej Babiš ke spuštění chytré karantény  - abl
Video se připravuje ...

Vojtěch: Pomůže aplikace eRouška, stáhněte si ji

„První vlnu jsme zvládli, je třeba se ale připravit na případnou druhou vlnu,“ doplnil Babiše ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Důležitá je podle Vojtěcha rychlost přijatých opatření.

I když nákaza ustupuje na celeropublikové bázi, je podle ministra potřeba být ve střehu v regionech. „Už nemáme plošný problém, ale máme problémy lokální,“ zmínil Vojtěch a připomněl například aktuální šíření nákazy na Chebsku.

Jednou z nejvíce přidaných hodnot současné situace je pro Vojtěcha prý projekt eRouška. „Chceme co nejvíce tuto aplikaci podpořit, vidím její přínos jako velký plus, dá se rychle zmapovat pohyb lidí, kteří mohli přijít do kontaktu s nakaženými,“ dodal Vojtěch.  

Ministr zdravotnictví vyzval občany, aby si aplikaci co nejvíce stahovali, protože se tak dá co nejrychleji a nejúčinněji dohledávat ty, kteří mohli přijít do styku s nakaženými a jsou tedy potenciálním rizikem přenášení nákazy. 

Video  Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ke spuštění chytré karantény  - abl
Video se připravuje ...

Podle vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurilly si aplikaci e- rouška stáhlo už na 180 tisíc lidí. 

„Krajská hygienická stanice zavolá nakaženému a zeptá se ho na souhlas s použitím dat mobilních operátorů. Epidemiolog pak může provést šetření, kdy vidí na mapě tečky, které vyznačují pohyb mobilních telefonů,“ popsal Dzurilla jak aplikace dohledávání kontaktů funguje. Od pondělí už prý funguje v operačním programu iOS. Dosud to přitom bylo jen v operačním programu Android.

Kontakty možných nakažených chtějí mít epidemiologové pohromadě do tří dnů. 

„Proti stávajícímu stavu je to značné zrychlení. To je údaj, kdy chceme mít vyšetřeného posledního v řadě,“ dodal hlavní epidemiolog Roman Prymula, podle kterého se dnes tato řada uzavírá zhruba po osmi dnech.

Od podzimu až 30 tisíc testů za den?

Na podzim chce mít vláda zhruba 30 tisíc testů denně.  

Roman Prymula popsal, jak projekt Chytré karantény funguje. „Měla by být schopna identifikovat případy a adekvátně na ně reagovat. Máme výstup dat a každý den si říkáme, kde vzniká nějaké možné ohnisko,“ vysvětlil epidemiolog, podle kterého jsou možným ohniskem velká města a také příhraniční města jako je Cheb nebo Mariánské Lázně.

Video  Roman Prymula ke startu chytré karantény  - abl
Video se připravuje ...

Bez roušek už možná v červnu. Ale jen někde

Další možná koronavirová opatření budou proto podle Prymuly spíše lokální.

Při získání dat je podle náměstka ministra zdravotnictví důležité umět zachytit rodinné příslušníky pozitivně testovaných. „Musíme přijímat opatření, která jsou cílená. Nechceme působit už plošně, ale přijímat opatření, která jsou cílená i na konkrétní instituce, kde k té nákaze stále dochází,“ dodal Prymula.

Ministr zdravotnictví Vojtěch ještě před začátkem tiskové konfence naznažil, že by roušky budou v Česku lidé nosit ještě minimuálně měsíc - tedy zhruba do poloviny června. 

Což připoustil také hlavní epidemiolog Prymula, který nechce nutit lidi chodit v lese v létě v rouškách. „Myslím, že je tu jasný plán, kdy chceme roušky v jasném režimu uvolnit. Nejspíš v měsíci červnu dojde k finálnímu řešení v této oblasti,“ doplnil.

Roušky by se podle dosavadního uvažování měly nosit v místech, kde je vysoká koncentrace lidí. Tedy například v nákupních centrech nebo v MHD. 

Návrh vychází podle Vojtěcha z pracovní skupiny, která se zabývá rozvolňováním. „Orientační termín je okolo 15. 6.,“ dodal.

krapotkin ( 7. května 2020 13:42 )

Babiš ne. Od toho mu živíme z daní přes 40 000 slouhů režimu v uniformách.

hammer thor ( 7. května 2020 12:05 )

Vladimír Kvačkov - Koronavirus je satanistický plán na snížení populace lidstva na Zemi­....­.https­://www­.you­tube­.com/w­atch?­v=VNm7­__s5e­oo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa