Pražský hostinský Jiří Mokrý (41) varuje: Kvůli koronavirové pauze hrozí krach českých hospod!
Pořádně orosený půllitr piva, utopenec, nakládaný sýr… Už se po koronavirové pauze těšíte, až otevře vaše oblíbená pivnice? Nemusí! Hostinský Jiří Mokrý (41) z Prahy varuje, že pokud nepřijde rychlá podpora státu, tradiční české hospody skončí.
Neznamená to vždy, že by podniky zatáhly výlohy navždy. Jen si tam už třeba oblíbené lahůdky k pivku nedáte. Jedním z důsledků pandemie choroby covid-19 prý bude ukončení provozu řady typicky českých hospod. „Budou nahrazeny podniky s nižší provozní náročností, jako mohou být například řetězce s rychlým občerstvením. Vrátí to kvalitu pohostinství o několik let zpátky,“ varuje Jiří Mokrý. Jeho slova potvrzuje i průzkum Dataservisu mezi podnikateli v pohostinství, z něhož vyplývá, že až 25 procent zařízení po „koronakrizi" neotevře.
Jeden chaos
Mokrý vítá například příspěvek státu na nájem či bezúplatný zábor prostranství pro provoz zahrádek. Odsuzuje však chaos ve vládních nařízeních a očekával by lepší komunikaci od města. „Pracujeme s absolutním nedostatkem informací. Nařízení vlády jsou přinejmenším zmatečná, nevěděli jsme například, co můžeme nebo nemůžeme z okýnka prodávat. Magistrát je pak menší celek a může pomoci přímo v daném místě a pomoc rozdělit spravedlivěji,“ říká a doplňuje, že ne úplně všichni majitelé budou ochotni polevit ze svých nároků na nájemné.
„Na našem příkladu mohu popsat, že ve dvou případech nám odmítají snížit nájem zcela, jinde jsou k dohodě svolnější, to jsou zpravidla čeští majitelé prostor,“ uvádí provozovatel čtyř restaurací. Česká hospodská kultura tak může v některých místech zmizet, bude vytlačena řetězci. „Někteří velcí podnikatelé a firmy již hledají další místa pro rozšíření svých provozů. V místech, kde hospodští nebudou moci za stávajících podmínek dál fungovat a o provozovny nebude zájem, zavřou bez náhrady,“ varuje Mokrý.
Štamgasti nás drží
Na své štamgasty ani v dobách nejpřísnějších opatření praví hospodští nezanevřeli. „A oni neopustili nás. Lidé se snaží své oblíbené hospody podpořit, chodí pro pivo k okénku a ptají se, jak by nám mohli pomoci,“ říká Jiří Mokrý, který provozuje například Pivnici pod Petřínem. „Zaráží mě ale množství udání. Jen tady na nás třikrát přišli strážníci, přitom vše dodržujeme, jak máme. Hosty rozháníme, nikdo se nám tu nesrocuje,“ pokračuje hospodský.
Magistrát: Stát Prahu vynechal
„Stát vynechal pražské podnikatele z programu Covid, proto jsme spustili vlastní program. Bylo však dopředu jasné, že finance, které jsme mohli použít, nebudou dostatečné, a proto jsme opakovaně vyzvali stát, aby se pražským podnikatelům začal věnovat. Stánek nebo stolek mohou mít obchodníci na chodníku zdarma až do konce roku. Poplatky jsou odpuštěné také za předzahrádky na pozemcích hl. m. Prahy,“ vyjmenoval podporu mluvčí magistrátu Vít Hofman. Podnikatelé se vyhnou také plánovanému navýšení nájmů v objektech Prahy.
V Práglu zlikviduje hospody cena jídel a pití. Ze 100 gramů kvalitní kávy za 60 kaček udělám 12 porcí kávy a každou prodám za 80 ,- Kolik je vývar? Na vesnicích putyky zůstanou jako součást místní kultury.