Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bydlení v centru Prahy za 7 tisíc?! Nouzový stav pohřbil krátkodobé pronájmy!

Autor: Kateřina Baranová - 
18. dubna 2020
05:30

Bydlet na Malé Straně či Starém Městě kousek od Karlova mostu je pro mnohé nesplnitelným snem. Nyní se však může stát realitou. Pandemie koronaviru srazila ceny a měsíční nájmy klesly k pěti tisícům. A podle ekonoma Lukáše Kovandy mohou jít ceny ještě níže.

Byty v centru Prahy jsou nyní prázdné. „Může za to propad poptávky po krátkodobém pronajímání, který nastal kvůli koronaviru,“ vysvětlil Blesku ekonom Lukáš Kovanda. Pronajímatelé, kteří dosud vydělávali např. prostřednictvím služeb typu Airbnb, mají byty, někdy i celé domy, volné. Ovšem horentní náklady, případně hypotéky, za ně musí platit dál i poté, co je s Airbnb prozatím konec.

„Ocitají se ve ztrátové situaci a jsou rádi, když mohou byt udat i za velmi nízkou cenu. Před třemi měsíci by to bylo sci-fi,“ popsal Kovanda. Mnozí zoufalí majitelé tak byty raději pustili na trh běžných pronájmů, který je teď bydlením na lukrativních adresách zaplaven.

Šestkrát méně

V nabídce jsou byty na místech jako Malá Strana nebo Staré Město i za pět a půl tisíce korun měsíčně.

„Nájmy tam přitom byly pěti- až šestinásobně vyšší. Například malý byt na Vinohradech se pohyboval kolem 20 tisíc, u Karlova mostu už kolem 40 tisíc korun,“ řekl Kovanda.

Obnova za dva roky?

Trh s krátkodobými pronájmy podle ekonoma »zemřel«. „Pokud to nebude ve starých kolejích, což se nestane dřív než v roce 2022 nebo 2023, tak se na tu úroveň trh nevrátí. Nic není jisté, je to velké riziko,“ upozornil Kovanda. Situaci s pronájmy bytů na dovolenou nepomohou ani turisté z Česka.

Magistrát rozhodl: Odpustí nájmy za zahrádky?

Restauratéři, kteří patří mezi podnikatele nejvíce postižené koronavirem, nebudou muset do konce roku platit poplatek za předzahrádky. Ve čtvrtek o tom rozhodli zastupitelé Prahy. Na poplatcích loni město vybralo 100 milionů korun. Opatření by se mělo týkat i farmářských trhů. 

A pomůže hoteliérům

Do konce roku budou prominuty poplatky z pobytu majitelům hotelů a penzionů. Toto opatření doporučí magistrát i radnicím městských částí. Na poplatcích z ubytování se loni vybralo asi 344 milionů korun. „Takže jde o poměrně významnou podporu tohoto sektoru,“ řekl náměstek primátora pro finance Petr Vyhnánek (Praha sobě). 

Víte, že…

Praha umožní dalším živnostníkům zdarma nabízet své zboží před provozovnami. Uhradit budou muset pouze správní poplatek 100 korun.

jana999 ( 18. dubna 2020 09:59 )

tak nevím, ale za nějakou nízkou cenu to nenabízí

panda82 ( 18. dubna 2020 07:56 )

Jojo staré lidi vyhnali ze svých domovů, za vidinou lehkého zisku, tak teď ať si, pomohou, cizinci nejsou a češi za závratné nájemné jaksi nemají chuť

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa