Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Koronavirus u pražských hasičů: 20 z nich už se vyléčilo! Nakažených je stále 5

Aktualizováno -
22. dubna 2020
15:51
Autor: ČTK, jim - 
15. dubna 2020
12:58

Zdá se, že u pražských hasičů už je líp. Dvacet hasičů už se z nemoci covid-19 vyléčilo, 31 má pozitivní test a další čekají na testování. V hlavním městě je přes 850 příslušníků hasičského záchranného sboru, testováno jich podle mluvčího HZS Praha Martina Kavky bylo k 15. dubnu přes 200.

Dobré zprávy přichází od pražských hasičů: „Máme už 20 uzdravených lidí, 5 má ještě pozitivní test. Další čekají na výsledek. Celkem jsme měli 31 hasičů s pozitivním testem. Postupně se vracíme do normálu,,“ uvedl mluvčí.

První dva nakažené ohlásili pražští hasiči v polovině března, jeden hasič byl ze směny stanice Satalice, druhý ze strojní služby ve Strašnicích. Nakazili se při soukromé nebo sportovní aktivitě. Krizová situace podle mluvčího nastala v momentu, kdy bylo 31 příslušníků sboru nakažených koronavirem a stovka dalších se ocitla v karanténě. Sboru ale pomáhali dobrovolní hasiči a také to, že ubylo běžných požárů. Nyní ovšem začínají přibývat požáry v přírodě.

Kvůli zamezení šíření koronaviru upravili pražští hasiči směny tak, aby se střídaly a nepotkávaly se. Za normálních podmínek ve směně slouží asi 180 hasičů, kvůli nákaze se jejich počet snížil na 120 a dalších 50 je v záloze. Hasiči před více než měsícem uzavřeli areály stanic veřejnosti a začali čistit a dezinfikovat vozy a stanice. Ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský označil tehdy situaci za zřejmě nejtěžší zkoušku v historii sboru.

Celkově je v Česku podle generálního ředitele hasičů Drahoslava Ryby v karanténě 73 příslušníků sboru, nemocných je 16. Uvedl, že celkově se od úterý uzdravilo deset hasičů. Poklesl také počet příslušníků sboru v karanténě. Policisté pak mají podle policejního prezidenta Jana Švejdara v izolaci 216 lidí, nemocných je 49 policistů.

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku přesáhl 6100, z toho čtvrtina lidí s nemocí covid-19 je z Prahy.

Hasiči Středočeského kraje natočili zábavné video, jak tancem bojovat proti koronaviru:

Video  Hasiči Středočeského kraje natočili zábavné video, jak tancem bojovat proti koronaviru.  - Twitter/Hasiči Středočeského kraje
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa