Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Johnson se z nemocnice přesunul do luxusu na venkově. Kdy se vrátí „do práce“?

Autor: sova, ČTK - 
13. dubna 2020
14:50

Britský ministerský předseda Boris Johnson se po svém včerejším propuštění z nemocnice dává do pořádku ve své oficiální premiérské rezidenci Chequers v hrabství Buckinghamshire. Kabinet se však nemůže dohodnout, kdy přesně by premiér, který v minulých dnech prodělal nákazu koronavirem a musel být kvůli ní i hospitalizován na jednotce intenzivní péče, měl znovu nastoupit „do služby“.  

Na radu lékařů se premiér prozatím do práce nevrátí. Děkuje všem v Nemocnici svatého Tomáše za výjimečnou péči, které se mu dostalo,“ uvedl v neděli Johnsonův mluvčí.

U sebe doma je Johnson pod přísným dohledem lékařů a má nařízeno především odpočívat. Někteří členové vlády ale po premiérovi žádají, aby se alespoň zapojil do debaty, zda má být ve Spojeném království prodloužena karanténa. Rozhodnutí v této záležitosti se očekává ve čtvrtek. Současná opatření jsou nyní v platnosti téměř tři týdny.

Johnson děkoval zdravotníkům i Britům

Zdroj z vládních řad řekl britskému deníku The Daily Telegraph, že je to právě „předseda vlády, který musí rozhodnutí o prodloužení karantény podepsat“.

Chequers je oficiální rezidence premiéra Spojeného království v hrabství Buckinghamshire Chequers je oficiální rezidence premiéra Spojeného království v hrabství Buckinghamshire | Reuters

Nedlouho poté, co byl z nemocnice propuštěn, zveřejnil britský premiér videozáznam, na kterém děkuje zaměstnancům britského zdravotnického systému NHS. Lékařům opět poděkoval za záchranu života a uvedl, že „je těžké najít slova, která by vyjádřila, co vám dlužím“. Poděkoval rovněž obyvatelům Británie za to, že dodržují protikoronavirová pravidla a udržují si sociální odstup, a to navzdory tomu, že v zemi panuje velmi teplé počasí.

Premiér se po nákaze koronavirem nejprve uchýlil do domácí karantény, jeho stav se ale výrazně zhoršil, což si před týdnem v neděli vyžádalo hospitalizaci. V pondělí 6. dubna byl přeložen na jednotku intenzivní péče (JIP), kde dostával podpůrnou kyslíkovou terapii. Oddělení s intenzivní péčí opustil 55letý ministerský předseda ve čtvrtek. Jeho stav ale nadále vyžaduje klid a plné zotavení nějaký čas potrvá; některá britská média spekulují až o dvouměsíční rekonvalescenci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa