Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vojtěch a novinky o koronaviru: Promluvil o uvolňování, promořenosti Česka i respirátorech

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. dubna 2020
14:04
Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. dubna 2020
10:35

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) míní, že by mohlo dojít zhruba od středy k uvolňování přísných opatření v Česku. Částečnému. Prostor vidí v maloobchodu, kdy od čtvrtka by se měly otevřít další provozovny, doposud uzavřené. Potvrdil, že se jedná i o oevření venkovních sportovišť pro sporty, kde lidé nejsou příliš blízko sobě - jedná se např. o tenisové kurty. V příštích dnech by měl být odstartován také test promořenosti v Praze.

„Chceme ta opatření uvolňovat, na tom plánu se teď pracuje,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) k nadcházejícímu uvolňování přísných opatření v Česku. „Je to věc, kterou musíme velmi dobře zvážit,“ poznamenal však jedním dechem.

Velmi pozvolné uvolňování

Česko se dle něj potýká s pandemií velmi dobře. „Ta opatření, která nyní budeme uvolňovat, musí být vymyšlena tak, aby tady nedocházelo k nějakému masivnímu nárůstu,“ varuje Vojtěch. Je proto nutné dbát na časový prostor mezi opatřeními, poznamenal.

„Rozvolníme třeba obchody a chceme pak dát 14 dní na vyhodnocení té situace. Určitě nikdo nemůže čekat, že během měsíce se ta situace zcela změní a vrátí do normálu, ale musí to být v postupných krocích oddělených zhruba těmi 14 dny,“ vysvětloval ministr.

Otevřou další obchody

Prodloužení nouzového stavu do 30. dubna označil za kompromis. Věří tomu, že to Sněmovna takto schválí.

Uvolňovat přísná opatření by se měla nyní nejprve v oblasti maloobchodu - otevíráním dalších provozoven. Mluví se o obchodech s pracovními oděvy, dětským textilem, kočárky a autosedačkami, papírnictvích, prodejnách a opravnách obuvi, hobby marketech či železářství.

„O víkendu se testovalo o něco méně a ten počet záchytů byl poměrně nízký. Uvidíme, jaký bude dnešek a zítřek. My jsme si řekli, že počkáme do středy podle vývoje té situace a pokud by ta situace byla příznivá podobně jako v těch předchozích dnech, tak si myslím, že je reálné udělat tuto změnu, která je, řekněme, ne úplně velká,“ řekl k otevírání obchodů Vojtěch.

Pro obchody se však zároveň chystá nová sada striktních opatření, které budou muset dodržovat ještě bedlivěji, než doposud.

„Není to nějaká velká masa těchto služeb, ale myslíme si, že je reálné toto uskutečnit již v této době a možná si také na tom otestovat, jak se budou ta opatření do budoucna, a určitě k tomu dojde, rozvolňovat, protože zároveň v tom mimořádném opatření ministerstva zdravotnictví budou zavedeny pro všechny prodejny v ČR poměrně přísná kritéria, režimová opatření, která budou muset být zachována v těch prodejnách. Týká se to např. dohledu nad tím, aby byly rozestupy ve frontách minimálně dva metry, aby nedocházelo k nějakému shlukování zákazníků, aby byla prováděna pravidelná dezinfekce, aby byl měřen personál před začátkem své práce,“ poznamenal ministr a dodal: „Za těchto podmínek jsme připraveni k tomuto postupnému rozvolňování.“

Pandemie neřídí nás, ale my ji, věří Vojtěch

Ohledně současného stavu pandemie koronaviru v Česku, kdy je aktuálně přes 4500 nakažených a již 72 obětí, byl Vojtěch poměrně optimistický.

„Teď jsme schopni tu pandemii u nás relativně dobře řídit, není to tak, že ona řídí nás, nečelíme tady nějakému masivnímu nárůstu pacientů ať už pozitivních, tak třeba i hospitalizovaných,“ řekl ministr.

Uvolňování opatření však nese i jisté riziko - společnost se bude více promořovat, upozornil. „Bude docházet i k určitému promořování populace. Je jasné, že my nejsme schopni tu epidemii zcela zastavit, to není schopen žádný stát na světě. Ale co je naším cílem, je pokusit se řídit to promořování tak, aby nedocházelo k nějakému nekontrolovatelnému šíření té nemoci, aby ta opatření se postupně rozvolňovala - od těch obchodů po nějaké větší akce, což bude beze sporu jedno z posledních opatření, které takto rozvolníme,“ pokračuje Vojtěch.

„Nejsme schopni takto být uzavřeni další měsíce, je jasné, že i proto, aby stát fungoval, aby ekonomika nějakým způsobem fungovala, tato plošná opatření nemohou být zavedenana půl roku nebo na rok,“ dodal k uvolňování.

Otevřou tenisové kurty?

„Nic živelného, ale jasný řízený proces. Týká se to třeba i sportovišť,“ podotkl k další možné změně. Od čtvrtka by se mohla venkovní sportoviště otevřít „pro nějaké individuální sporty, kde lidé jsou v určité vzdálenosti od sebe, minimálně dva metry“.

„Jsou to např. tenis apod., ale za předpokladu, že nebudou používány šatny, sprchy atd. Zase nějaká místa, kde se lidé mohou koncentrovat a může tam docházet k šíření nákazy. Děláme na tom s epidemiology a chceme toto postupně realizovat, protože je jasné, že nejsme schopni v takovýchto sevřených podmínkách karantény vydržet další měsíce,“ dodal.

Testy promořenosti Prahy

Na spadnutí jsou nyní avizované testy promořenosti Prahy, která má nadále nejvíce zachycených případů nákazy. „Přesný den vám neřeknu, ale skutečně v následujících dnech by toto mělo být realizováno. Bude to pět tisíc lidí, použijeme i statistické údaje, aby ten vzorek byl reprezentativní v rámci Prahy, pracujeme na tom s 1. lékařskou fakultou. To odebírání skrze rychlotesty by mělo probíhat za spolupráce mediků,“ uvedl Vojtěch.

Další testy se chystají na Olomoucku, kde bylo 22 obcí v izolaci. „Na Olomoucku, to by měla být ta druhá kohorta. Teď aktuálně to připravujeme a věřím, že jsme schopni to realizovat v rámci následujících dní. Tím se trošku ukáže, jaká ta situace reálně je,“ poznamenal ministr k testům promořenosti.

Promořenost v populaci totiž bude takřka jistě vyšší, než počet zachycených pacientů. „Na základě toho vzorku si slibujeme, že uvidíme, jaká je ta realita,“ upozorňuje Vojtěch.

20 tisíc rychlotestů do krajů pro sociální služby

„Chceme testovat plošně pracovníky v sociálně pobytových službách,“ poznamenal také.

„Tyto pobytové služby jsou dnes zajištěny celou řadou opatření tak, abychom zabránili zavlečení té nákazy. Ovšem u těch zdravotníků, resp. sociálních pracovníků, kteří tam pracují, tak zatím nebyla takto vlastně nastavena pravidla, a proto chceme využít možnosti těch rychlotestů, kterých máme relativně velké množství,“ říká ministr.

Každému kraji má být poskytnuto 20 tisíc rychlotestů. Testy mají provádět zdravotníci, kteří dochází do zařízení, nebo praktičtí lékaři.

O remdesiviru se jedná

Česko nyní jedná o dalším možném využití experimentální léků remdesivir.

„Pokud jde o remdesivir, my jsme v kontaktu s daným výrobcem léčiva. Víme, že Evropská léková agentura již schválila i určitou studii, která by měla proběhnout a nyní je tedy ve hře a probíhá jednání o tom, že by ČR měla určitá centra, která by získala tento lék v rámci dané studie. Bavíme se o Bulovce, o Motolu a o Brně, kde by pacienti s nemocí COVID-19 mohli tento lék získat,“ prozradil dnes Vojtěch.

Ministr hájil respirátory FFP3 z Číny

Vojtěch reagoval i na spekulace ohledně nedostatečné kvality a příliš vysoké ceny respirátorů FFP3, které jeho resort objednal z Číny.

„My jsme si ty testy dělali v průběhu víkendu, teď je máme k dispozici,“ uvedl. „Propustnost těchto masek je výrazně nižší než v případě respirátorů FFP2, tak to zkrátka je. Kvalita těchto respirátorů, které dodáváme českým zdravotníkům, je výrazně vyšší, než jsou standardní respirátory třídy FFP2,“ odmítal kritiku.

Upozorňoval, že nákupy ochranných pomůcek neprobíhají pouze z Číny. „Ministerstvo zdravotnictví nakupuje z celé řady zdrojů, nejen ze zahraničí - z Číny apod. Ale i od 16 českých firem,“ uvedl Vojtěch s tím, že jde o výrobce nejrůznějších prostředků - od ochranných brýlí, přes respirátory, ústenky a další.

A ohradil se proti srovnání, že vnitro nakoupilo ochranné masky levněji. „Tady došlo k poměrně ne úplně šťastnému porovnání, protože byla porovnávána medicínská maska ministerstva zdravotnictví FFP3 s maskou FFP2 pro industriální použití, a skutečně my jsme nechali tyto výrobky několikrát testovat, v několika vzorcích a skutečně z toho vyplynulo, že ministerstvo zdravotnictví má tyto respirátory, které splňují parametry třídy FFP3. To znamená, ta propustnost je velmi nízká. Testovali jsme to i na poloviční velikosti částic,“ upozornil Vojtěch s tím, že „cena u ministerstva vnitra byla bez dopravy, u ministerstva zdravotnictví s dopravou“.

„Tady došlo k určitému porovnání, které není úplně korektní,“ postěžoval si Vojtěch. Jeho resort se snaží dbát na pořizování výrobků s maximální účinností, protože jsou určeny pro lékaře v 1. linii, upozornil. „Je nutné, aby ta propustnost byla co nejmenší, v tomto smyslu ta třída FFP3 z našeho pohledu je zcela na místě. Je tady skutečně logický pak ten rozdíl v ceně takového výrobku oproti výrobku, který má standard FFP2,“ hájil se dál.

A k cenám respirátorů a dalšího materiálu poznamenal: „Je jasné, že ty ceny na trhu se mění. My když jsme začínali ty nákupy, tak ta situace byla velmi, velmi složitá a potřebovali jsme nakoupit v té první fázi respirátory tak, aby byly aspoň v nemocnicích. Ty ceny byly poměrně vysoké, ale v čase se ty ceny snižují a dnes nakupujeme za velmi dobré částky,“ dodal.

frantacizek ( 6. dubna 2020 15:41 )

Neříkal Andrej, že se v otázce epidemiologické bude řídit radou odborníků, tedy Prymuly?? Co to zase jede za motýle...pošleme ho kontrolovat ty rozestupy mezi studenty, až otevřou školy, popř. školit romskou populaci Chánova v hygienických standardech, aby mu to nebouchlo na severu.
že je zamořování riskantní. No pro ně asi i jo, protože mají problém rozdělit režim rozdílný pro rizikové skupiny a pro nás ostatní. Pokud jim důchodci, jak jsem viděl dnes 4, budou běhat s rouškama po ulici pod nosem (protože chápu, že se jim zle dýchá, zvláště v nastupujícím teplém počasí), tak je riskantní úplně všechno v téhle otázce..
Pro vládu je nyní klíčové ochránit rizikovky, zajistit jim donášku důchodů znovu domů, nákupy, spolu s kraji. Měl jsem dnes ve schránce od naší Radnice upozornění pro seniory, tedy to, co vláda ještě vůbec nevyhlásila, na A4 hustě popsáno, a to tady máme socany, ale dělají zjevně dobrou práci, kolega Pobucký. Chytrá karantena může a nemusí pak být, to je úplně jedno, pokud budeme zběsile testovat a rychle vyhodnocovat JAKO NĚMECKO, JAK ZMÍNIL UŽ i dnes Hamáeek na tiskovce. Výborně, že začínáme koukat na západ, máme to k tomu vzoru ve všem ostatně kousek.
Tak pojďme hoši, ať můžeme začít normálně fungovat, než nám Čína zase něco pošle, na čem zase vyzkouší voliči váš intelekt..

brano34 ( 6. dubna 2020 14:15 )

Vojtěch s Prymulou si to chtějí rozdat se SARS koronavirem na férovku? Dobře, ale bez nás!

Huron ( 6. dubna 2020 13:28 )

Prymula se dověděl že dostane medaili a hned nás chce promořit.

profano ( 6. dubna 2020 13:23 )

Kakat (lidově).

Tara-Tara ( 6. dubna 2020 13:14 )

promo­řová­ní..­..ně­jak mě z toho slova mrazí a také mi to připomíná nějak třeba likvidaci hrabošů....blééééé

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa