Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pracujete v „první linii“ a nakazili jste se? Máte nárok na odškodnění, vzkazují právníci

Autor: ČTK - 
4. dubna 2020
09:16

Zdravotníci a další pracovníci, kteří v době karantény chodí do zaměstnání, mají v případě nákazy koronavirem nárok na odškodnění. Postupovat by se mělo jako u běžného pracovního úrazu. Zaměstnanci přitom nemají povinnost dokazovat, že se nakazili přímo v práci. Uvedl to právní tým společnosti Vindicia, která pomáhá poškozeným získat odškodnění.

I v nouzovém stavu chodí tisíce lidí do práce, protože je třeba zajistit fungování nemocnic, dopravy či zásobování. Často jsou přitom v kontaktu s jinými osobami, mohou se tak sami nakazit.

„Situace se týká především zdravotníků, personálu pečovatelských domů, policie, hasičů, ale i třeba prodavačů v běžných obchodech či obsluhy čerpacích stanic. Zásadní je, že své zaměstnávání vykonávají i v době karantény, kdy je další část společnosti chráněna částečnou izolací,“ řekl ČTK expert na odškodnění Vindicie Tomáš Beck.

Aby člověk získal odškodnění, nemusí prokazovat, že se nakazil v práci při výkonu zaměstnání. Postupuje se zde podle existujícího judikátu, kdy se Ústavní soud zastal zahradníka, kterého klíště nakazilo boreliózou. Odškodnění za pracovní úraz získal. Pojišťovna původně argumentovala, že nešlo prokázat, že k infikování došlo v zaměstnání, a ne například při procházce v parku. „To znamená, že by se ani u zdravotních sestřiček či prodavaček v obchodě vůbec nemělo zkoumat, zda se nakazily přímo na pracovišti, nebo doma od členů rodiny,“ vysvětlil Beck.

Celoživotní renta kvůli poškozeným plicím

Pacienti, kterým byla nemoc uznána jako pracovní úraz, mají nárok na bolestné, ale i na ošetřovné, cestovné a především na kompenzaci ztíženého společenského uplatnění. Pokud po nemoci vzniknou přetrvávající obtíže, může dojít až k nemoci z povolání, čímž má poškozený právo na doživotní rentu. Vše by záleželo na znaleckých posudcích. Všichni zaměstnavatelé jsou ze zákona pojištěni u Kooperativy, výdaje na odškodnění za pracovní úraz tak nejdou z jejich kapsy.

„Virus je stále velká neznámá a teprve se zjišťuje, jaké má nemoc na člověka dopady. Zdá se ale, že část pacientů má poškozené plíce. Pokud by si lidé nesli trvalé následky, mají například nárok na celoživotní rentu, která dopady kompenzuje,“ shrnul Beck. Při úmrtí třeba zdravotní sestry na koronavirus mají na odškodnění v řádech stovek tisíc nárok i její nejbližší.

Xantypa ( 30. května 2020 19:39 )

A kde na to bude stát brát peníze? Není to podvod když se nakazí jinde a dostanou peníze za pracovní úraz?

lapak ( 4. dubna 2020 18:50 )

nechtělo by už konečně právníkum nakopat!!jak říká známa bud jedou v podra­zech­.korup­ci,zlo­ději­nách nebo podporují chrání tune­láře,­kmotry­,zlo­děje kolik stovek milionu už jim zustalu v kapsách od Janou­šku,Bé­mu,Rit­tinku,­kantyn­ských,­ráthu,­Grosu,­Nová­ku atd!! a těm zase stovky miliard díky mafii právníku!!Známa říká právnici v demokracii jsou nejhorší pomocnicí kmotru!!

gejzovic ( 4. dubna 2020 10:31 )

Hyjeny se hlasi

JaPi ( 4. dubna 2020 10:15 )

Vážení právníci, kteří chcete být slavní. Nárok na odškodnění mají všichni zaměstnanci, kteří utrpěli zdravotní újmu při výkonu zaměstnání (dodrželi bezpečnostní opatření v organizaci, tzn. nezpůsobili si ji sami). Podle závažnosti této újmy se přiznává odškodné. Opravdu jste objevili Ameriku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa