Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Nemůžeme čekat, až se o nemocné nebude mít kdo starat.“ Městské části začínají testovat na vlastní pěst

Autor: veef - 
4. dubna 2020
16:30

Městské části začínají zajišťovat svým občanům možnost testování na koronavirus. Jako první s nápadem přišla Praha 3, nyní se k ní připojuje i Praha 1. V první vlně chtějí obě městské části nejprve otestovat pracovníky ze sociálních služeb a své zaměstnance, aby se zamezilo rozšíření nákazy mezi nejohroženější skupinu - seniory. Poté jsou připraveny nabídnout tuto možnost i dalším ohroženým skupinám.

Městská část Praha 1 rozhodla, že se pracovníci Střediska sociálních služeb, Nemocnice Na Františku a škol, které jsou v mimořádném provozu, podrobí preventivním odběrům na onemocnění covid-19. Testovat se budou také zaměstnanci úřadu.

„Přišli jsme s nabídkou pomoci s testováním v době, kdy nejsou dostatečné kapacity pro plošné odběry, a po dohodě s Hygienickou stanicí hl. m. Prahy jsme vytvořili spolu s Nemocnicí Na Františku vlastní systém. Ten nyní prioritně ochrání naše zaměstnance a jejich klienty a pacienty. Následně bude možné i jeho rozšíření na další ohrožené skupiny,“ popsal starosta Prahy 1 Petr Hejma.

Ochrana seniorů na prvním místě

Praha 1 tak chce podle jeho slov co nejvíce přispět k boji proti koronavirové nákaze, zároveň je pochopitelně nutné zajistit řádné fungování nemocnice, sociálních služeb a městské části. Odběry se budou týkat v první řadě pečovatelek, lékařů, zdravotních sester a dalších zaměstnanců v přímém v kontaktu s klienty a pacienty, ale také třeba zaměstnanců škol, které pečují o děti lékařů, záchranářů či hasičů.

Návrh Prahy 1 přivítala ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová. „Sociální služby, kterým Městská část Praha 1 zajistí testování na vlastní náklady, budou nadále testovány screeningovými testy, které případně odhalí možnou nákazu, a tím přispějí k včasnému zjištění případných zdrojů nákazy v kolektivu ošetřovatelů ohrožených seniorů,“ uvedla.

Přesnou částku, kterou bude třeba investovat, MČ zatím nezná. „Praha 1 má obecně vytvořenou rezervu na opatření v rámci boje proti koronavirové nákaze a uhradí samozřejmě tolik, kolik bude potřeba, aby ochránila zdraví zaměstnanců městské části i jejích příspěvkových organizací,“ dodal Hejma. Celková částka bude záležet na finální podobě seznamu pracovníků, kterých se to bude týkat.

Testuje i Praha 3

K testování pracovníků sociálních služeb přistoupila už 1. dubna i městská část Praha 3. „Vzhledem k velkému riziku zavlečení nákazy do našeho domova pro seniory (Ošetřovatelský domov Praha 3) a do dvou domů s pečovatelskou službou jsme se rozhodli pro plošné testování všech zaměstnanců v přímé péči. Dokud není v zařízení nákaza, netestuje se. Tak bohužel k situaci v domovech pro seniory zatím přistupuje hygienická stanice a stát. Proto jsme se rozhodli nečekat a spustit testování vlastními silami a na vlastní náklady,“ řekl místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut s tím, že v opačném případě by hrozilo, že se o klienty nebude mít kdo starat.

Odběr vzorků pro testování bude zajišťován vlastním zdravotnickým personálem zařízení. První dávku vzorků předala ředitelka Ošetřovatelského domova Petra Gabriela Lojdová do laboratoře Tilia nedaleko Kladna. „Zatím jsme odevzdali desítky vzorků. Počítáme s tím, že budeme veškerý personál testovat jednou týdně,“ vysvětlila Blesku Michaela Luňáčková, tisková mluvčí městské části Praha 3.

Stát má testování personálu v plánu

Stát plánuje pravidelné testování personálu domovů pro seniory na nový typ koronaviru, u klientů to s ohledem na jejich množství zatím není reálné, uvedl v sobotu v České televizi náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. „To je obrovská skupina osob, to bychom testovali na úrovni Spojených států, které jsou x násobně větší než my, takže to zatím kapacitně určitě není možné,“ vysvětlil náměstek. Dalším zvažovaným opatřením podle náměstka je, aby personál bydlel v provizorních podmínkách přímo v zařízeních a nechodil mezi běžnou populaci. Ministerstvo podle Prymuly nyní jedná s kraji ohledně distribuce rychlotestů. Pravidelné testování personálu by měli provádět lékaři, kteří do domovů docházejí, dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa