Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maláčová s manželem zaplatili pokutu 10 tisíc. Proti vlně propouštění tasí desítky miliard

Aktualizováno -
3. dubna 2020
13:44
Autor: Jaroslav Šimáček - 
3. dubna 2020
12:28

S manželem přiznala prohřešek se sundanými rouškami a oba poslali 10 tisíc na pomoc českým seniorům. Jana Maláčová (ČSSD) Blesk Zprávám říká, že na roušku si nyní dává „totální pozor“. Zažívá přitom perné dny a přiznává, že by byla radši, kdyby se probudila a zjistila, že koronavirus je jen noční můra. Na podporu firem a udržení pracovních míst nyní zahájí program Antivirus - poběží od 6. dubna a jen za březen má vyjít na 11 miliard, za duben na dvojnásobek. A to kvůli hrozbě masového propouštění.

Řadu Čechů čekají těžké časy. Odborář a šéf ČMKOS Josef Středula, prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý či šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza hlasitě varují, že se bude kvůli pandemii koronaviru masově propouštět a tisíce lidí přijdou o práci.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) si povzdechla. „Kolikrát si přeji, abych se ráno probudila a koronavirová krize byla jen nepříjemná noční můra. Zatím ale koronavirus vytrvale trénuje naši odolnost, a tak musíme dál bojovat,“ vzkázala na Facebooku.

A na obavy ohledně masového propouštění Blesk Zprávám řekla: „Bereme to velmi vážně, proto jsme s programem Antivirus přišli. Aby o práci nepřišel nikdo, protože my díky Antiviru přispějeme firmám na mzdy. Startujeme program, který bude drahý, ale který, když zafunguje, tak má mít za cíl to, že nezaměstnanost nenaroste. Proto tomu říkáme Antivirus. Že je to lék proti tomu, co může koronavirus způsobit na trhu práce.“ Drahý lék. Za desítky miliard.

Nárůst lidí bez práce v Česku. O 5 procent?

Že skončí na dlažbě, to nyní reálně hrozí mnoha Čechům. „Lze očekávat zvýšení nezaměstnanosti až o zhruba pět procentních bodů a s tím spojené následné dopady na rozpočet dle délky trvání negativního šoku na nezaměstnanost,“ varuje resort Maláčové a situaci srovnává s velkou ekonomickou krizí v letech 2008 a 2009.

„Příčiny jsou prudší a přicházejí rychleji,“ podotýká MPSV a propočítává v případě nárůstu o 5 procent ztrátu pro státní kasu 44 miliard na daních, odvodech a podporách v nezaměstnanosti.

Maláčová k tomuto propočtu Blesk Zprávám řekla: „Je to černý scénář, který jsme převzali z té krize 2008 a 2009. V tuto chvíli nechme ten program fungovat. Aktuální číslo nezaměstnanosti za březen přistane v pondělí.“ 

Nikdo navíc neví, jak dlouho bude pandemie trvat. Některé sektory zasáhla již nyní zásadně. Ale může být i hůř. Povzbudivé přitom nejsou ani poslední zprávy ze světa. U sousedů v Rakousku poskočila nezaměstnanost o 66 procent.

Poláci v březnu houfně vyrazili na pracáky, problém mají kvůli uzavření hranic i pendleři dojíždějící do Česka. A na velké trable to vypadá v koronavirem těžce zkoušených Spojených státech, kde padl smutný rekord - minulý týden vyrazilo požádat o podporu v nezaměstnanosti 6,65 milionu lidí.

Program Antivirus, který má pomoci zamezit návalům na českých úřadech práce, ministryně hájila i ve čtvrtek u Michaely Jílkové.

Ve svetru u Jílkové

Maláčová tváří v tvář strachu Čechů o živobytí upozornila, že současná krize je nevídaná a chápe prý, v jak těžké situaci většina obyvatel je. „Všichni na ni reagujeme za pochodu,“ hájila opatření, která se ne vždy vydaří.

„Těch 15, resp. 25 tisíc, to se nepovedlo, paní ministryně financí (Alena Schillerová - pozn. red.) si dá reparát, opraví to a příští týden ve Sněmovně schválíme lepší pomoc,“ uvedla Maláčová ohledně jednorázového příspěvku 25 tisíc pro OSVČ, na který ale dle současných kritérií řada živnostníků nedosáhne.

Jana Maláčová (ČSSD) hájila program Antivirus v pořadu Máte slovo u Michaely Jílkové na ČT. (2.4.2020) Jana Maláčová (ČSSD) hájila program Antivirus v pořadu Máte slovo u Michaely Jílkové na ČT. (2.4.2020) | Reprofoto ČT

Co se pomoci zaměstnavatelům a potažmo zaměstnancům týče, je nyní na řadě Maláčová právě s Antivirem, který má zabránit dalšímu propouštění.

„Program Antivirus má dva režimy. A a B. Áčko je jednoduché, je to v podstatě, že to není vlastním zaviněním. Když zaměstnanec skončí v karanténě a nemůže pracovat, tak je v Áčku. Další případ je, protože jsme se báli zdravotních dopadů, tak jsme zavřeli různé provozy. A ty provozy neměly žádnou možnost volby. Prostě ze dne na den byly zavřené. To je Áčko. A proto dostanou 80 procent náhrady mzdy,“ popsala Maláčová ČT.

Vypočítávala, že jde např. o celou řadu obchodů, kadeřnictví, kosmetické salony či restaurace. „Režim B je 60 procent a v podstatě se dá říct, že tam spadá všechno, co se dá popsat jako související hospodářské potíže,“ podotkla.

„My máme program Antivirus od poloviny března - kdy začala ta krize, nebo kdy byl vyhlášen ten nouzový stav - do konce dubna jenom proto, že nevíme, jak dlouho ta situace bude trvat a v jakém rozsahu bude,“ upozornila Maláčová u Jílkové v ČT.

Nastínila prodloužení minimálně do května. „Doufáme, že se co nejdříve vrátíme do normálního života, ale všichni si uvědomujeme, že firmy teď potřebují pomoc státu. To děláme, to je smyslem toho programu Antivirus,“ doplnila Maláčová.

Vládní pokus - omyl, rýpla si kritička Maláčové

Z řad opozice do pořadu Máte slovo dorazila Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Označila délku programu do konce května za pouhý příslib a i tak za nedostatečnou dobu.

„Postup vlády je často formou pokus - omyl. Jeden den něco schválí a už druhý den pod výtkami, které přichází ze strany veřejnosti a opozice, to mění. Nedává to naději, že to bude skutečně splněno. V případě programu Antivirus bude ten vývoj podobný (...) My navrhujeme, aby to bylo rozšířeno plus měsíc poté, co skončí ta opatření a to my zatím nikdo nevíme, kdy skončí,“ uvedla.

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Jana Maláčová (ČSSD) v pořadu Máte slovo na ČT řešily dopady koronaviru. (2.4.2020) Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Jana Maláčová (ČSSD) v pořadu Máte slovo na ČT řešily dopady koronaviru. (2.4.2020) | Reprofoto ČT

„Přesně tak, protože to nevíme,“ přikyvovala Maláčová. „Protože to nevíme, tak by se ten příslib měl dát ještě měsíc navíc,“ reagovala šéfka Topky. „Určitě je zásadní zachránit ta pracovní místa a pomoci zaměstnavatelům,“ poznamenala Pekarová Adamová. „Takže to děláme správně,“ odpověděla Maláčová a reagovala i na výtku, že jen vyslyšeli návrhy zaměstnavatelských svazů či Hospodářské komory. „Ne, ne, ne, my jsme byli první, pan prezident to potvrdí,“ dodala.

Na okraj její návštěvy u Jílkové čelila Maláčová, která nyní pravidelně střídá nejrůznější různě barevné látkové roušky, i kritice na její šedý outfit - volný svetr a košili s rozhalenkou pod ním. „Paní ministryně Maláčová - soudě dle jejího oděvu - se právě vrátila z bramborové brigády místního JZD,“ napsal nevybíravě na adresu Maláčové jeden z uživatelů Twitteru a mladý občanský demokrat.

Maláčové jde však nyní v prvé řadě o reálné kroky tváří v tvář hrozbě propouštění. Tak, aby zamýšlená pomoc nezůstala jen na papíře a v plánech, které jsou navíc poměrně smělé. A finančně nákladné.

Antivirus, který odstartuje 6. dubna ve 12 hodin, ještě ani neběží a Maláčová již mluví o jeho rozšíření. „My máme rozjednaný v rámci programu Antivirus i tzv. céčko. Firmy, které fungují nějakým způsobem, dostanou bonus za to, že jedou dál, že platí svým zaměstnancům mzdy v plné výši atd.“ nastínila Maláčová.

Video  Babiš v Blesku: O návratu k normálu, otevření škol i možném odkladu EET  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Antivirus: 11 miliard v březnu, 22 miliard v dubnu

Stát by dle Maláčové měl reagovat i podle zájmu o program COVID, se kterým přišlo ministerstvo průmyslu a obchodu. Po bezúročných půjčkách se přitom jen zaprášilo a vládní kolega Maláčové Karel Havlíček (za ANO) narychlo zvyšoval limit na 5 miliard.

„Nemůžeme přijít se vším naráz, protože nevíme, jak dlouho bude tahle krize trvat, v jakém rozsahu, co přijde dál,“ upozorňovala u Jílkové Maláčová s tím, že jedno opatření by mělo přicházet za druhým.

Blesk Zprávám k finančním nákladům spojených s Antivirem pak ministryně řekla: „Je to zhruba 11 miliard na březen a pak na duben je to dvojnásobek. Může to být  víc, duben teprve začal a uvidíme, jak se budeme vyvíjet. Ale na březen je to 11 miliard.“

Experti ze sociálky a pracáku radí

Komu a za jakých podmínek budou kompenzace z programu Antivirus za momentálního nastavení náležet, to uvádí MPSV na svých stránkách. Do programu se mohou hlásit firmy, které budou potřebovat peníze pro své zaměstnance. „Příspěvek bude poskytovat Úřad práce ČR, výše a doba poskytování bude závislá na důvodu vzniku překážky v práci,“ upozorňuje rezort.

Maláčová se případné dotazy firem rozhodla zodpovědět prostřednictvím pátečního odpoledního streamu na svých stránkách - za účasti odborníků z Úřadu práce ČR a Správy sociálního zabezpečení.

„V tuto chvíli komunikujeme se zaměstnavatelskými svazy, které už rozesílají informace, metodiky, všechny ty podkladové materiály. Proto vždycky říkám na tiskové konferenci: Nevolejte na úřady práce. My chceme, aby firmy úřady práce nezahlcovaly. Když tam bude každý volat, na ty úřady práce, tak nebude prostor na administraci. Snažíme se komunikovat různými jinými úrovněmi, než je právě ta klasická telefonní linka. Internet, různá videa, metodiky, návody a teď nově i stream,“ vysvětlila Blesk Zprávám Maláčová novinku.

Pokuta 10 tisíc za roušku. Prohřešek pomohl dobré věci

Současná restriktivní opatření zasáhla vedle toho přímo i do rodinného rozpočtu ministryně práce. Maláčová byla tento týden načapána, jak bez roušky sedí na videokonferenci, kde ochranu nosu a úst sundal i vicepremiér Jan Hamáček. A také její manžel Aleš Chmelař, náměstek ministra zahraničí a taktéž člen ČSSD, který nechal roušku staženou pod bradou.

Ministryně se svým mužem se následně rozhodli poslat 10 tisíc korun každý organizaci Život 90. „Bez roušky ani ránu! Ano, pravidla platí pro všechny! S Alešem se kajeme a každý posíláme 10 tisíc Janu Lormanovi do Života 90,“ glosovala to na Twitteru.

A pro Blesk Zprávy nyní dodala: „Dávám si totální pozor a já si myslím, že je dobře dát pravidla pro všechny, to si myslím, že je strašně důležité. Takže jsme zaplatili pokutu, poslali jsme to Životu 90, organizaci, který pomáhá seniorům. S panem ředitelem se dlouhodobě znám, znám jeho projekty, dělají strašně moc práce pro seniory. Aspoň můj prohřešek pomohl dobré věci, takhle to vnímám.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tigrusenko ( 3. dubna 2020 20:28 )

Tak jednoho už máme, díky.

muriQ ( 3. dubna 2020 20:27 )

Chudáky to nepotkalo, ona ministryně a on náměstek.

fandasever ( 3. dubna 2020 19:55 )

To jsi na omylu, my jsme na tom nejlépe nejen ve Visegradské čtyřce, ale i v celé EU, podívej se na výsledky

fandasever ( 3. dubna 2020 19:53 )

Takže dar poslali, to je pěkné, teď by po nich měla policie vymáhat tu pokutu, všem měřit stejným metrem

fandasever ( 3. dubna 2020 19:52 )

To se jí to rozdává z cizích peněz, ona ministryně, manžel náměstek na ministerstvu zahraničích věcí, oba socani, to je ale rodinný podnik, to se jim to chrochtá u korýtek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa