Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babičky radí, jak přežít karanténu: Pomůže trpělivost a nebýt celý den v pyžamu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
3. dubna 2020
10:40

Španělsko je v Evropě druhou nejvíce postiženou zemí, na 110 tisíc lidí se nakazilo koronavirem, přes 10 tisíc mu podlehlo. Španělé jsou kvůli světové pandemii už přes dva týdny v karanténě, s receptem na to, jak izolaci přežít, se s tiskem podělily čtyři španělské babičky. Jejich rady jsou prosté: Buďte trpěliví a rozumní a netravte celé dny v pyžamu. Dny si zpříjemněte třeba hudbou a čtěte i něco jiného než jen zprávy.

Novináři AFP zpovídali čtyři madridské důchodkyně: Mariu Zabalaovou (74), Mercedes Aceitunovou (81), Doris Blasovou (65) a Pepu Peňovou (61). Zabalaové se v sousedství neřekne jinak než Marichou, vdova je velkou milovnicí hudby a tance, sama dokonce vede lekce tance pro seniory.

Požitkářka Marichou si užívá i doma

O tyto požitky se nenechává připravit ani v karanténě, doma si brouká a vydupává rytmy sevillanasu, folklórního tance podobného flamencu. Přestože se tančí v párech, Marichou se často neubrání tomu, aby pár kroků s roztaženými pažemi předvedla ve svém obýváku.

„Musíme být trpěliví a rozumní,“ okomentovala dění okolo šíření koronaviru a vyhlášeným bezpečnostním opatřením. Marichou je zvyklá na pestrý společenský život, se svými vrstevníky se schází třikrát do týdne v historickém centru Madridu. Většinou společně opečovávají pozemek u tamního kostela.

Jejich oblíbenou činnost jim zhatil koronavirus, právě kvůli němu ve Španělsku od 14. března platí přísné restrikce. Madrid je navíc nejhůře postiženým regionem v zemi a Marichou a její „partička“ patří mezi nejrizikovější skupinu osob, které nákaza napadá.

Video  Zdravotníci z Karviné neztrácí humor, tančí proti koronaviru.  - město Karviná
Video se připravuje ...

„Musíme vydržet.“

„Dostaneme se z toho, překonáme to a vrátíme se ke svým životům,“ věří seniorka, která má 5 dětí a 12 vnoučat. „Mezitím musíme prostě vydržet,“ kromě tance Marichou tráví čas sázením rajčat a okurek, místo květníků používá staré krabice od mléka. Jen co se uvolní karanténa, plánuje sazenice přesadit na pole u kostela.

Nadšenou zahradnicí je také Aceitunová, svůj balkón za poslední 2 týdny přeměnila ve skvostnou zahradu. V Madridu žije od svých 18 let, nejdřív pracovala jako služebná a pak si otevřela vlastní obchod se sušeným ovocem a ořechy. „Strávila jsem přes 40 let ve svém mrňavém obchůdku, na malé prostory jsem docela zvyklá,“ sdělila stařenka novinářům.

Španělé jsou proslulí svou dlouhověkostí, v průměru se dožívají 83,3 let, koronavirus způsobující nemoc Covid-19 si na tamních seniorech vyžádal nejvyšší daň. Většina z obětí jsou osoby nad 70 let. Aceitunová během karantény neopouští svůj byt, nakupovat jí chodí hodná sousedka. „Nákup nechá za dveřmi, já jí na oplátku dělám domácí omelety,“ uvedla Aceitunová.

Stařenka: Vleze vám to na mozek

„Některé rady ministerstva zdravotnictví se vám můžou zdát přitažené za vlasy, ale jsou dobré. Nebuďte celý den v pyžamu a čtěte a sledujte taky něco jiného než zprávy. To jsou dobré postřehy. Jinak nám to všem vleze na mozek,“ domnívá se třetí z babiček.

„Nikomu neprospěje, když bude každou minutu kontrolovat, kolik přibylo mrtvých,“ prohlásila Blasová. S Aceitunovou a Marichou patří do skupiny důchodců, kteří obstarávají církevní pozemek. Ona podle vlastních slov zprávy vůbec nesleduje, dny tráví na telefonu s rodinou a přáteli, nebo si čte. Ráno si na internetu pouští online mši.

„Tenhle čas můžeme využít k tomu, abychom v životě trochu zpomalili. Lidé často říkají, že nemají čas přemýšlet o řadě věcí, tenhle virus nám teď čas dal. Postavil nás do latě a ukázal nám jinou perspektivu. Odhalil také, že nejsme tak silní, za jaké se vydáváme,“ doplnila Blasová.

„Je to tak trochu jako ´všichni do krytu´, bude bombardování, a virus je jako bomba,“ konstatuje Peňová, jedna z nejmladších zahradnic skupiny. Je z nich nejustaranější od té doby, co na začátku karantény postihl její pětaosmdesátiletou matku infarkt. „V nemocnici jí udělali testy na koronavirus a byly negativní. Řekla jsem si, že si ji musím vzít domů, protože tam by to mohla chytit,“ vysvětluje.

Babičky se těší, jak si zajdou na pivo

„Až tohle všechno skončí, vyrazíme s holkami na pivo a všechno probereme. Moc se na to těším. Sedneme si na čerstvý vzduch, na sluníčko. Budeme mluvit o tom, co jsme dělaly, o plánech pro naši zahradu a pole, co zasadíme. Ten kus země nás drží při životě,“ zakončila Marichou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa