Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Měla jsem skvělý život. Dejte ho mladším.“ Babička (†90) odmítla ventilátor, zemřela

Autor: Darina Jíchová - 
1. dubna 2020
12:05

Belgičanka Suzanne Hoylaertsová (†90) z města Binkom zemřela na koronavirus, seniorka se zachovala velmi nesobecky a odmítla ventilátor. Vyzvala lékaře, aby přístroj dali někomu mladšímu. „Měla jsem skvělý život,“ řekla doktorům. S nákazou způsobující nemoc Covid-19 statečně i bez ventilátoru bojovala ještě další dva dny, nakonec ale zemřela. Zprávu přinesl list Daily Mail.

„Měla jsem opravdu skvělý a krásný život, tohle vezměte a dejte mladším,“ řekla Hoylaertsová lékařům, když ji šli připojit na ventilátor. Belgičanka byla hospitalizována 20. března, lékařskou pomoc vyhledala sama, uvedla, že se jí špatně dýchá a dostavilo se nechutenství. Testy potvrdily koronavirus a seniorka skončila v izolaci.

Hoylaertsová nejhůře nesla to, že ji nemůže navštěvovat její dcera. „Nechci žádné přístroje na pomoc s dýcháním, ne, to si nechte pro mladší. Já jsem prožila dobrý a dlouhý život,“ několikrát ujistila lékaře. Bez pomoci ventilátoru ale vydržela jen dva dny, 22. března koronaviru podlehla.

Vzkaz pro dceru: Kdyby něco, neplakej

„Nemohla jsem se rozloučit a nemůžu ani na pohřeb,“ postěžovala si belgickému deníku Het Laatste Nieuws její dcera Judith. Matčina pohřbu se nebude moct zúčastnit, protože je sama v karanténě. „Jak to máma mohla dostat, je pro celou rodinu záhadou. Byla jen doma, respektovala všechna nařízení vlády,“ doplnila dcera.

„Sama jsem ji vezla k lékaři, když mi řekla, co ji trápí, že se jí špatně dýchá. Loni měla zápal plic, myslela jsem, že se jí to vrátilo,“ vypověděla Judith. „Loučila se se mnou slovy: A kdyby něco, neplakej, udělalas pro mě všechno, co jsi mohla. Víš, že jsem měla dobrý život,“ řekla Judith novinářům.

Boj s koronavirem v Belgii. Boj s koronavirem v Belgii. | Reuters

„Začalo to před dvěma týdny, začala si stěžovat, že má pocit, že ji tíží něco na ramenou. Ze začátku si myslela, že spala ve špatné poloze. Pak se dostavily respirační problémy. Když si ji nechali v nemocnici, byla jsem už jen v kontaktu s lékaři. Když mi řekli, že odmítla přístroje a proč, pomyslela jsem si: To je typická máma, do poslední chvíle připravená pomáhat druhým,“ dodala Judith.

Ventilátory jsou v době pandemie klíčové

Během pandemie koronaviru se celý svět potýká s nedostatkem ochranných materiálů a klíčových přístrojů, zvláště pak ventilátorů. Jinak tomu není ani v Belgii, kde lékaři podle statistik evidují přes 12 tisíc nakažených, 705 mrtvých a 1696 vyléčených pacientů. Nejmladší obětí koronaviru v Belgii a v Evropě vůbec je dvanáctiletá školačka.

Video  Ve FN U sv. Anny v Brně přijali dalšího pacienta (56) s koronavirem v těžkém stavu.  - Jiří Nováček, Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 2. dubna 2020 11:07 )

Na tomto webu je výhoda že se může napsat opravdu to co si kdo myslí. To je ta pravá demokracie. Když se bavím já jak je článek napsaný, proč by se někdo nemohl bavit po přečtení mého příspěvku.

covidius ( 1. dubna 2020 18:35 )

Babča to vzala tak nejak zodpovedne,na druhe strane mit 90 a hadat se o ventilator to by bylo smutne.frajerina by byla kdyby mela 30 let

Jirik-ta ( 1. dubna 2020 16:49 )

Až po očekávané coronaviróze.

zada ( 1. dubna 2020 14:59 )

Možná to paní myslela dobře (jestli to vůbec tak bylo), ale spíše je ten článek nějaký "nápor" na city našich nemocných a seniorů. Belgie se s tím hodně potýká, nechali to "rozjet" a ted ukazují jak "hrdinní"senioři umírají "za vlast". No nějak mi to celý je divný....

HledacPravdy ( 1. dubna 2020 14:00 )

Bych možná taky radši chcípnul, ale ne protože jsem měl skvělej život, ale proto, že mi nebaví to postavení otroka za pár kaček. A to byla prý prosperita, teď mi z toho lejna, co chodilo na účet ještě uberou..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa