Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nemocnice Na Františku začne přijímat seniory s Covid-19: Zřídila pro to izolované oddělení

Autor: ČTK - 
28. března 2020
19:08

Nemocnice Na Františku bude od pondělí přijímat lehčí případy seniorů, u kterých se potvrdí onemocnění Covid-19. V tiskové zprávě o tom v sobotu informoval Petr Bidlo z úřadu Prahy 1, která nemocnici vlastní. Ministerstvo zdravotnictví dříve uvedlo, že pro nemocné seniory z domovů důchodců vyhradí celkem 329 lůžek Na Františku, Na Bulovce, v Lázních Toušeň a v Těchoníně. S žádostí o pomoc se na Městskou část Praha 1 obrátil Ústřední krizový štáb.

„Konkrétní podobu pomoci a její přípravu nyní koordinuji s předsedou Ústředního krizového štábu Romanem Prymulou a další kroky s ředitelem Nemocnice Na Františku Davidem Erhartem. Nemocnice je připravena přijmout na specializovaném oddělení lehčí případy nemocných seniorů," uvedl starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN). Dodal, že logistickou podporu řeší s pražskými hasiči.

Od pondělí bude mít Nemocnice Na Františku pro tyto účely přichystané izolované oddělení. „Již minulý týden jsme začali připravovat oddělení určené pro hospitalizaci pacientů s prokázanou koronavirovou infekcí, které bude splňovat všechna potřebná hygienicko-epidemiologická nařízení," popsal ředitel Erhart.

„Převzetí pacientů proběhne s maximálním ohledem na ochranu již hospitalizovaných pacientů, a to zejména na interně a na oddělení dlouhodobě nemocných,“ uzavřel.

Nakažení senioři

Nákaza novým koronavirem, který způsobuje nemoc Covid-19, se vyskytla již nejméně v sedmi domovech důchodců. V Praze to bylo například v Michli či na Chodově. Někteří klienti skončili v nemocnici, dvě pacientky zemřely. Z Vysočiny v sobotu přišla zpráva, že v domově důchodců v Břevnici u Havlíčkova Brodu se potvrdila nákaza u deseti klientů a dvou zaměstnanců. Některé domovy zatím stále čekají na dodávku respirátorů, ačkoliv senioři patří z hlediska rizika nákazy mezi nejohroženější skupiny.

hejpockej ( 28. března 2020 20:49 )

a budou je lecit skutecnyma lekama co pomahaji, anebo jim daji jen prasky na spani? Takze lidi po 70 uz nemaji hodnotu? Vsichni takhle jednou skoncime, v 70 nas odkopnou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa