Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Buďte doma, nese*te na opatření, vyzval reportér. Kvůli jednomu pivu chytil koronavir

Autor: Darina Jíchová - 
23. března 2020
05:35

„Dělal jsem všechno, jak jsem měl: Pracoval jsem z domova, myl jsem si ruce, za 10 dní jsem se viděl jen s jedním kamarádem a stejně jsem to chytil. Nese*te na to lidi,“ australský sportovní reportér Geoff Lemon sdílel svůj boj s koronavirem. Svěřil se s tím, že dodržoval téměř všechna bezpečnostní a karanténní opatření a stejně se nakazil. Prostřednictvím svých sociální sítí vyzval spoluobčany, aby epidemii šířící se v zemi brali vážně. Zprávu přinesl list Daily Mail.

Lemon je uznávaným sportovním novinářem zaměřující se převážně na kriket, na sociálních sítích má desetitisíce fanoušků. Rozhodl se platformu využít proto, aby Australany požádal, aby dodržovali karanténní a další opatření, která vláda vyhlásila. Lidé mají stále problém restrikce dodržovat.

Novinář se nakazil od kamaráda, se kterým si zašel na pivo, na jejich schůzku se pečlivě připravoval a myslel, že udělal všechno proto, aby případnému nakažení předešel. „Pivo jsem platil bezkontaktní kartou, udržoval vzdálenost alespoň metr a půl, a to i u stolu,“ popsal osudné setkání. „S kamarádem jsme neměli žádný fyzický kontakt a stejně…,“ dodal Lemon.

Novinář: Mohl bych někoho zabít

„Můj případ není vážný, mám jen mírné příznaky a je mi dobře. Ale mohl bych někoho zabít, a to dost snadno,“ napsal na svém twitteru, aby zdůraznil, jak nebezpečná nemoc je a jak rychle a snadno se šíří. „Starejte se jeden o druhého,“ vyzval a zároveň poděkoval za přání brzkého uzdravení.

Vysvětlil, že u jeho kamaráda se také potvrdila nákaza, v době, kdy se sešli na pivu, ale ještě neměl žádné příznaky. „U něho se symptomy objevily den po naší schůzce, u mě za dva,“ vypověděl Lemon. Australané stále ignorují zákazy shromažďování, což vedlo k uzavření frekventované pláže Bondi Beach.

Video  Epidemiolog Rastislav Maďar k testování na koronavirus. 
Video se připravuje ...

Ministr: Jestli vám záleží na lidech, budete doma

„Pokud opatření porušujete, ohrožujete sebe i ostatní,“ prohlásil ministr zdravotnictví Greg Hunt a apeloval na celý národ, aby se zdržovali pouze ve svých domovech. „Jestli vám záleží na lidech, na vaší rodině, rodičích a prarodičích, budete doma, budete dodržovat společenský distanc, abyste nemoc nešířili,“ přidal se regionální ministr zdravotnictví pro stát Victoria Brett Sutton.

V Austrálii je k neděli 22. března 1314 nakažených, nemoci podlehlo 7 osob, 88 pacientů se podařilo uzdravit.

ivoadler ( 23. března 2020 16:10 )

Čert vem Australana. I když mi taky rádi chodíme na "jedno". Holt si otevřeme lahváče, no.

villon ( 23. března 2020 08:53 )

Kdybi si ten pitčus dal těch kusů deset tak by aspoň mohl mýt pocit že se to vyplatilo. Takhle je fakt před celim světem za de_bila. Ani bych se s tim nechlubyl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa