Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zvířata v Zoo Praha si díky koronaviru užívají soukromí. Veřejnost se o jejich dovádění dozvídá z videí

Autor: ČTK - 
22. března 2020
11:15

Do pražské zoo sice kvůli koronaviru žádní návštěvníci v současné době nechodí. To však neznamená, že by se tam pro zvířátka zastavil čas. Svou péči jim nadále věnují kurátoři, chovatelé, veterináři, krmiváři i údržbáři. Ti také pro veřejnost natáčí videa, na kterých je vidět, jak si zvířata dlouhé dny v soukromí „užívají“.

Život v zoo mohou nyní lidé sledovat alespoň na krátkých videích, která natáčejí chovatelé. Na speciálním kanále YouTube lze pozorovat například snídani sobů karelských, nebo sledovat, co dělá gorilí rodina.

Běžný život zvířat mimořádná situace zatím neovlivnila. Minulý pátek, první den uzavření, se lemurům narodila dvojčata. Mláďata téměř každým dnem přibývají u dalších savců, ptáků či plazů. „Někde se zas objevují snůšky a třeba u ledních medvědů zrovna probíhá prvotní fáze rozmnožovacího cyklu,“ uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek.

Karanténu nepodceňovat

Současná situace se nicméně podepsala pod péči zvířat. „Jejich chovatelé jsou špičkoví profesionálové, kteří dokonale znají své svěřence, a ti naopak znají je,“ napsal Bobek na webu pražské zoo. Proto jsou chovatelé slonů i některých dalších zvířat rozděleni do dvou týmů, které spolu nepřijdou do kontaktu. „Kdyby jeden tým šel do karantény, zastoupil by ho druhý. Současně se ale připravujeme i na krizovou variantu, kdy by musely být nahrazeny oba týmy,“ poznamenal. Zrovna ve sloninci, v němž chovatelé čekají hned dva porody, by ale taková varianta byla velkým problémem, dodal.

Symbolické vstupné

Zoo už dříve oznámila, že až znovu otevře, budou rodinné vstupenky pro zdravotníky, hasiče a policisty po dobu jednoho měsíce za symbolickou jednu korunu. Očekává se, že přísná omezení pohybu a běžných aktivit kvůli koronaviru potrvají nejméně několik dalších týdnů.

kozazvyskova ( 22. března 2020 12:21 )

S jídlem zatím problem není.. teda u mně ne páč já jim pejsky a kočičky, ale jak to udělám s pronájmem, to teda fakt nevím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa