Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V karanténě kvůli koronaviru skončil šéf středočeské záchranky. Podřízenou káral za šíření paniky

Autor: diz - 
21. března 2020
09:34

Pandemie koronaviru se nezadržitelně šíří i mezi policisty, hasiče a záchranáře, tedy všechny složky integrovaného záchranného systému. Podezření na nákazu má i rovněž ředitel Zdravotnické záchranné služby (ZZS) Středočeského kraje Jiří Knor. Ten v uplynulém týdnu veřejně pokáral jednu ze svých podřízených za to, že si stěžovala na nedostatek ochranných pomůcek.

Informaci o tom, že je ředitel středočeské záchranky v preventivní karanténě po setkání s nakaženou osobou, potvrdila mluvčí ZZS Petra Effenbergerová. „Kvůli kontaktu s osobou, u které byla potvrzena nákaza koronavirem, je v karanténě ředitel ZZS SČK Jiří Knor a 12 záchranářů. Nastalá personální situace nijak neohrožuje poskytování přednemocniční péče obyvatelům Středočeského kraje,“ sdělila Blesk.cz s tím, že ředitel v pátek absolvoval testy na prokázání viru.

Hygienická stanice hl. m. Prahy na twitteru uvedla, že se ředitel pravděpodobně mohl nakazit od příslušníka záchranky. Tuto informaci však mluvčí nepotvrdila.

Kritika vlastní záchranářky

Do širšího povědomí v souvislosti s koronavirem vešel Jiří Knor v uplynulém týdnu, kdy společně s hejtmankou Středočeského kraje Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO) zkritizoval otevřený dopis záchranářky Veroniky Brožové. Ta si v něm stěžovala na nedostatek zdravotnických pomůcek, zejména roušek, respirátorů a infekčních obleků.

„Váš otevřený dopis paní hejtmance nepovažuji za férový, navíc je jednoznačně nepravdivý. Zároveň si nevzpomínám, že byste někdy v poslední době kontaktovala vedení středočeské záchranky a řešila s námi problémy, které v dopise uvádíte,“ odpověděl prostřednictvím sociálních sítí záchranářce Knor.
Ředitel středočeské Zdravotnické záchranné služby Jiří Knor Ředitel středočeské Zdravotnické záchranné služby Jiří Knor | Facebook ZZS Středočeského kraje

„Proto Vás důrazně žádám, abyste dříve, než naprosto neprofesionálně začnete hovořit, navíc lživě k veřejnosti, kontaktovala mě či ostatní členy vedení záchranky a problémy řešila primárně s námi. Ostatně, takovýto postup je popsán i v našem pracovním řádu. Berte proto mimo jiné také na vědomí, že Vaše jednání kvalifikujeme jako porušení pracovní kázně,“ stálo na konci ředitelova vyjádření.

Nejsme chráněni

Veronika Brožová přitom pouze hovořila o tom, že jsou záchranáři bez patřičných pomůcek v podstatě snadným soustem pro koronavirus. „V období vyhlášené pandemie, kdy i běžní civilisti, kteří dnes pojedou MHD, musí mít roušku přes ústa a nos... tak my nemáme nic. Na našem stanovišti máme v tento okamžik jeden respirátor a tři balíčky kompletních ochranných pomůcek k infekčnímu pacientovi. Obyčejné chirurgické roušky máme z vlastních zdrojů, koupené ještě před obdobím klasické chřipky, a to v omezeném množství. Nejsme nijak chráněni,“ napsala záchranářka mimo jiné hejtmance dne 17. března.

renalek ( 21. března 2020 11:20 )

Hrdinové nejsou-všichni leží na Dukle !

priserak77 ( 21. března 2020 10:59 )

Doufám, že si to všichni budeme pamatovat při krajských volbách

alter012 ( 21. března 2020 10:28 )

A že Boh nie je ? Veď to bola božia ruka o ho strestala , a možno mu ostane aj krivá huba !

bohdan ( 21. března 2020 10:22 )

Potřeboval se zalíbit paní hejtmance. Tak to u anoistu chodí.

marcelinka007 ( 21. března 2020 10:13 )

Pan ředitel je pěkné hovado. Podřízenou káral za to ,že řekla - napsala pravdu???
Vyjádřila naprostou pravdu, takový stav , že máme minimum ochranných pomůcek ,dokonce místy žádné ,že si je různě sami šijeme( nebo nám pomáhají občané tohoto státu), aby jsme mohli do terénu k pacientům je naprosto pravdivý.Naše vláda určitým složkám nezajistila a nedala ještě vůbec nic. Styděla bych se pracovat pod takovýmto nadřízeným. V takovýchto těžkých chvílích se pozná a vyplave na povrch, jaký daný člověk ve skutečnosti je. Byť je tento pán lékař, jako člověk je hovado .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa