Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lékařce z RTG v Opavě asi zaměnili testy! Byla pozitivní na koronavirus omylem!

Autor: ČTK, rum - 
20. března 2020
15:14

Dobrá zpráva přišla i ze Slezské nemocnice v Opavě. Lékařka z tamního oddělení RTG není nakažená koronavirem! Oddělení opět plně funguje. Při jejím vyšetření ale byly pravděpodobně zaměněny testy! Případ nyní hygienici šetří.

Podle informací hygieniků podstoupila test spolu s manželem. „Byla bez potíží, ale protože manželovi bylo nějak zle, tak oba dva nabrali. Manžel vyšel negativně, ona pozitivně,“ řekla ve čtvrtek krajská hygienička Pavla Svrčinová.

Nemocnice na základě pozitivního výsledku testu musela po doporučení hygieniků přijmout řadu mimořádných opatření. „Do karantény byli posláni všichni zaměstnanci RTG oddělení, kteří s lékařkou přišli do styku. Všem byl proveden odběr v odběrovém místě naší nemocnice. Na 24 hodin jsme museli přistoupit k uzavření celého pavilonu G, kde paní doktorka pracovala. Tyto prostory byly dezinfikovány. Museli jsme rovněž přemístit pacienty, kteří byli ve styku s lékařkou na infekční oddělení,“ uvedl mluvčí nemocnice Jiří Krušina.

Zaměnili asi testy

Nemocnice ale měla podezření, že mohlo dojít k záměně testů. Na základě doporučení hygieniků byly provedeny validační testy, laboratorně se vzorky vyšetřovaly v soukromé laboratoři a současně i v laboratoři Slezské nemocnice. Obě vyšetření lékařky měla negativní výsledek.

„V současné době ve spolupráci s laboratoří hledáme, kde se stala chyba. Samozřejmě jako máme falešně negativní výsledek, může být i falešně pozitivní výsledek. To se vždycky může stát. V současné době to šetříme,“ uvedla Svrčinová.

Oddělení RTG je nyní plně funkční. „Nastalá situace nás nepotěšila, ale prověřila naši připravenost. Jsme rádi, že se u paní doktorky ani žádného jiného z testovaných zdravotníků nákaza nepotvrdila. RTG oddělení je plně v provozu,“ uvedl ředitel nemocnice Karel Siebert.

VIDEO: Ministr vnitra Jan Hamáček o chatařích.

Video  Hamáček o chatařích  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa