Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Lidi zešíleli.“ Roušky se prodávají lépe než marihuana, libuje si bývalý dealer

Autor: ČTK - 
10. března 2020
08:00

Na obchodu s rouškami, které údajně chrání před nákazou koronavirem, se dá v okamžiku vydělat majlant. „Jdou na odbyt lépe než drogy, ale riziko přitom nehrozí žádné,“ tvrdí podle polské zpravodajské televize TVN 24 podnikatelé, kteří včas vstoupili do lukrativní branže.

Katovický podnikatel Andrzej – jméno je změněné na jeho žádost – nikdy žádnou masku ani neviděl. Ale během dvouhodinového rozhovoru s televizním reportérem jich přes jeho firmu změnilo vlastníka deset milionů. „Lidi zešíleli,“ pokrčil rameny muž, který podle trestního rejstříku donedávna dovážel do Polska hlavně kokain a marihuanu.

Lepší byznys než drogy

Po odpykání trestu prý už dává přednost podnikání v mezích zákona. Navíc ujišťuje, že „roušky se prodávají lépe než marihuana“.

Telefon mu v kanceláři zvoní nepřetržitě. „Už před měsícem kamarádi říkali, že musíme nakoupit roušky. Smál jsem se jim, ale teď bojujeme o každou paletu,“ tvrdí, zatímco domlouvá další obchod. Jako důkaz, že záběry skladu plného zdravotnických pomůcek odpovídají realitě, požaduje, aby na nahrávce byly i noviny s dnešním datem. „Naposledy jel řidič pro tři miliony masek, ale na místě se ukázalo, že jich zbylo jen 750 tisíc,“ vysvětluje.

Dezinfekční gel a rouška typu FFP2 Dezinfekční gel a rouška typu FFP2 | Reuters

Zakázky i pro vládu

V Polsku roušky skoro nejsou k sehnání, musejí se dovážet z ciziny. Dodavatel z Německa je nabízel v přepočtu za asi 18 korun za kus, ale to se zdálo moc, a tak katovický podnikatel našel dodavatele v Rusku, ochotného zprvu prodat roušky za poloviční cenu. Nakonec se jeho cena vyšplhala na dvě třetiny německé nabídky.

Ale při 20 milionech masek – které nejspíše ani neuvidí, protože jeho role spočívá ve vystavování faktur a telefonování řidičům – by katovický podnikatel měl vydělat nejméně 24 milionů korun. Podělí se samozřejmě s kolegy, kteří mu pomáhají byznys zvládnout. Ale i tak se zdá suma úctyhodná, míní TVN 24.

Andrzej mezitím zdvihá další telefon. „Cože? Je to pro vládu? Tak to pořádně zkontroluj, aby nebyl průšvih,“ nařizuje. Ukázalo se totiž, že odběratelem se stala firma z jihu Polska, která tvrdí, že zásobuje jednu z vládních agentur.

Roušky s přirážkou

Zakrátko se zboží dostalo na trh. S obří přirážkou. Na internetu stály roušky 47 korun za kus a v lékárně dokonce 90 korun. A katovický podnikatel a jeho kolegové pomýšlejí na rozvoj: namísto dovozu se chystají roušky vyrábět. „Pro začátek milion týdně,“ usmívá se podnikatel.

levicove-smegma ( 10. března 2020 09:33 )

Kdyby byly roušky v každé lékárně, tak by byl klid. Jenže Babiš si drží zbytek roušek pro své lepšolidi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa