Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Severní Itálie UZAVŘENA: Nesmí sem nikdo, kdo nemá vážný důvod, stojí v dekretu. Zastavení vleků na sjezdovkách

Aktualizováno -
8. března 2020
08:46
Autor: ČTK, šim - 
8. března 2020
07:47

Ze severní Itálie se podepsáním dekretu italským premiérem Guiseppem Contem stal ohraničený „stát ve státě“ s velmi striktními pravidly a opatřeními, které mají zamezit další nekontrovatelné šíření nákazy novým koronavirem COVID-19. Přestože ještě není přesně znám mechanismus kontrol, lidé podle nařízení nesmí do regionů cestovat, pokud nemají vážný pracovní, zdravotní či jiný důvod.

Vládní vyhláška podle AFP od dnešního dne přísně omezuje cesty do rozlehlé oblasti na severu země a z ní. Opatření, které agentury označují za bezprecedentní a drastické, zahrnuje také hospodářskou metropoli země Milán a turisty hojně navštěvované Benátky. Týká se také například měst Modena, Parma, Piacenza nebo Rimini.

Podle agentury AP karanténa platná do 3. dubna dopadne na zhruba 16 milionů lidí. „Nebude žádné přemisťování do nebo z těchto oblastí nebo uvnitř nich, s výjimkou prokázaných důvodů souvisejících s prací, naléhavých případů nebo zdravotních důvodů,“ řekl Conte na tiskové konferenci uprostřed noci po hodinách spekulací o tom, co vláda chystá. „Platí omezená mobilita,“ konstatoval Conte.

Vyhláška nařizuje faktickou izolaci Lombardie, kde bylo zjištěno nejvíce případů nákazy, a také 14 provincií v regionech Emilia-Romagna, Piemont a Veneto (Benátsko). Kromě toho se v celé zemi ruší sportovní akce a přerušuje činnost zábavních a kulturních zařízení, včetně divadel, muzeí a knihoven. Bary a restaurace musí zajistit minimálně metrovou vzdálenost mezi návštěvníky. Otevírací hodiny mají být omezeny od šesté ráno a do šesté večer.

Uzavřeny mají být podle agentury Reuters také lyžařské resorty nebo plavecké bazény. Zdravotníkům byla zrušena dovolená. Zhruba 60 milionům Italů nová oznámení vlády pravděpodobně ještě více změní běžný život poté, co se mnoha z nich dotkla už dřívější opatření jako celoplošné uzavření škol, poznamenala agentura DPA.

Ti, kteří přijíždějí do těchto „uzavřených“ oblastí jak leteckou, tak vlakovou, autobusovou dopravou či auty, musí prokázat, že do regionu jedou kvůli neodkladným pracovním záležitostem nebo z jiných nutných důvodů. List Corriere Della Sera uvedl, že ještě není jasné, jak přesně budou kontroly vypadat a kde budou prováděny. U letů to bude nejspíše při nástupu do letadla v místě odletu, aby se předešlo zbytečným letům lidí, kteří by pak nebyli vpuštěni do země.

Na sjezdovkách v lyžařských střediscích budou uzavřeny vleky a lanovky, aby se předešlo shlukování lidí ve frontách. „Běžné venkovní sporty a pohyb na motorkách či v autech jsou povoleny pod podmínkou, že je možné dodržovat odstup mezi lidmi jeden metr,“ píše se ve vyhlášce. Naopak tělocvičny, posilovny, wellness centra, bazény a sportovní centra obecně budou uzavřeny. Sportovní klání a soutěže všech druhů jsou zakázány.

Návraty domů jsou povoleny

O uzavření severu Itálie informuje na svých stránkách i české ministerstvo zahraničí. Zdůrazňuje, že Češi, kteří se v regionu nachází, se mohou vrátit domů. Ti, kteří do něj míří nyní, se však zřejmě budou muset otočit a jet domů. Více podrobností Blesk Zprávy zjišťují.

„Mimořádná opatření pro Lombardii a provincie Modena, Parma, Piacenza, Reggio dEmilia, Rimini, Pesaro a Urbino, Asti, Alessandria, Novara, Verbano-Cuiso-Ossola, Vercelli, Padova, Treviso, Benátky (Venezia).

Dekret zavádí povolení vstupu do a ze zón pouze v nejnutnějších případech - v uvedených zónách se mají fyzické osoby vyvarovat všem přesunům při vstupu a výstupu do zón, stejně jako na území těchto teritorií, ledaže by se jednalo o doložené přesuny z pracovních důvodů či v nezbytných zdravotních důvodech. Jsou povoleny návraty do vlastního bydliště.

Pokud se u osob objeví horečka (nad 37,5 stupňů) a kašel, důrazně se doporučuje zůstat doma, omezit sociální kontakty a kontaktovat lékaře. Zakazuje se zcela přesun mimo vlastní obydlí osob v karanténě či u nichž byl prokázán pozitivní test,“ píše ministerstvo.

Následně uvedlo, že kvůli těmto a dalším opatřením nedoporučuje cestovat do celé Itálie. 

verka1 ( 8. března 2020 12:51 )

Podle fotky mají pohřebáci napilno a ještě jaký mají dress.
Důsledné kontroly na hranicích. Nemocné nepouštějte do naší země.

aeraluna ( 8. března 2020 10:03 )

Zamezí to leda tak "prdu". To si jako naivně myslí, že při té interesantně dlouhé inkubační bezpříznakové době se potvůrka už nerozšířila všude? V podstatě už latentně bydlí v 90% obyvatelstva. Tyhle karanténní opičky jsou naprosto k ničemu.

vaber ( 8. března 2020 09:12 )

lidi kočují ještě víc než cikáni, všichni chtěli globální svět tak ho máme , hlavně že jsme potravinově soběstační, na tom se usilovně pracovalo roky, aby jsme nebyli, brzy se k nám nedoveze ani rohlík

hacecek ( 8. března 2020 09:04 )

Ty hrdiny co jeli na poloprazdne sjezdovky tam nechat do 3.4.! Na vlastní náklady!! Jsou už nakažení ..nepouštet je zpět!!!

verka1 ( 8. března 2020 08:47 )

Včera ráno tam ještě jeli turisté na lyžování a teď ať si tam jsou v karanténě. Pojišťovna jim případnou léčbu nezaplatí. Patří jim to. Nemají v této době nikam jezdit.
Jak je to v Číně tak je to v Evropě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa