Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Komentář: Drž pusu, budeš populárnější. Válku mezi Vojtěchem a Prymulou vyhrává Babiš

Autor: Petr Holec - 
22. května 2020
05:20

Jednou se to muselo stát. Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví za ANO Adama Vojtěcha a dočasně i šéf Ústředního krizového štábu, svou „koronavirovou“ popularitou natolik zastínil svého ministerského šéfa, že si ji teď musí jít užívat jinam. Vojtěch mu totiž v podstatě dal veřejně padáka. Premiér ANO Andrej Babiš proto epidemiologovi nabídl místo vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, což ovšem ještě musí schválit vláda.

Šéf ANO tak případně zase jednou ranou zabije dvě mouchy. Nebo přesněji: jednou ranou si udrží dvě populární tváře. Vojtěch sice zatím z „koronáče“ v hitparádě krizové politické popularity vychází jako poražený, když lidé podle průzkumů víc věří Prymulovi i Babišovi, až do pandemie ale patřil mezi skokany oblíbenosti. Podle agentury STEM z konce února skočil na šesté místo, když přeskočil i kápa SPD Tomia Okamuru. V první šestce tak byl třetím nejpopulárnějším politikem ANO, populárnější byli jen Babiš s ministryní financí Alenou Schillerovou.

A to se v politice samozřejmě počítá. A zvlášť v ANO, kde si Babiš právě ambiciózního Vojtěcha „pěstuje“, takže ho na tiskovkách klidně napomenul jako nešikovného syna, když se ztratil v moři svých slov, která ministr se slabostí pro sebe tak miluje. Vojtěchova „baby face“ sice v krizi náhle přestala fungovat, jeho odvoláním by ale Babiš přiznal vlastní personální omyl. Navíc měl i štěstí v neštěstí: za Vojtěcha rychle zaskočil Prymula, který měl z ministerstva odejít kvůli chybějící bezpečnostní prověrce.

A jemu lidé najednou veřili tím víc, čím míň toho ve srovnání s Vojtěchem namluvil. Taky se během epidemie určitě hodilo, že je zkušený epidemiolog. Všiml si toho dokonce i jinak neviditelný prezident Miloš Zeman, jenž Prymulovi na říjen slíbil Řád Bílého lva. Ani on nechce „koronáč“ politicky promarnit, zdá se. Jenže i Prymulovi vlastní sláva časem zbytečně rozvázala jazyk, když začal v rozporu s premiérem zavírat státní hranice na dva roky a roušky chtěl lidem přikázat až do podzimu.

Jeho méně skromná slova o tom, že se na ministerstvu zdravotnictví „bojí jeho poularity“, proto byla posledním výstřelem v duelu zhrzenosti. Po nich musel z ministerstva jít buď Prymula, nebo Vojtěch. Jde tedy Prymula, jehož chce Babiš ve státní správě udržet i kvůli případné druhé vlně pandemie. Hlavně tím ale spojí stále populárního Prymulu s populárními lékaři, které Češi milují suverénně nejvíc ze všech profesí. Válku mezi Vojtěchem a Prymulou tak zatím vyhrává premiér.

A Vojtěch? Ten teď bude muset hodně „makat“, aby se zase vrátil do hitparády popularity. Příští rok jsou totiž klíčové sněmovní volby, v nichž chce opozice zúčtovat s ANO. Ještě pár horších tiskovek plných mylných informací a může i Vojtěch zjistit, že se v ANO „bojí jeho nepopularity“, řečeno s Prymulou. A bude po všem.      

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gejzovic ( 2. června 2020 09:39 )

Tys byl take ve skupine ze to tak presne vis

illyria ( 22. května 2020 11:40 )

ta čínská medicína funguje tisíce let... A to úspěšně... Tetu dokázala malá číňanka s jehličkama zbavit bolesti zad, na kterou brala roky prášky a běhala po všech možných českých doktorech...

A to měl Prymula kritizovat ty dodávky z Číny? jistě něco tam bylo asi nekvalitního, ale také jsme mohli dopadnout jako Slováci, jejž Pentovič si otevřel pusu a z Číny se mu už nic nového nepodařilo neprodali, takže kupoval přeprodaný čínský materiál z Turecka...

sarina ( 22. května 2020 11:06 )

To ho zavřete a odstraníte vy tady?

xiioma ( 22. května 2020 10:36 )

Pro Babiše je Prymula tahák, nemůže ho nechat jít, potřebuje ho. Nevadí, že ne a ne dostat bezpečnostní prověrku, nevadí, že nebýt koronakrize, na ministerstvu by nezůstal. Nevadí, že se v minulosti psalo o jeho střetu zájmů, protože se v roli ředitele královéhradecké nemocnice angažoval ve výzkumné společnosti Biovomed, jež vypracovává klinické studie pro farmaceutické firmy. V pohodě, teď je Prymula hvězda.

aha-aha ( 22. května 2020 08:48 )

Prymula je zmanipulovám Čínou, se kterou spolupracuje - viz tradiční čínská medicína. Proč jako tzv. "odborník" neupozorňoval na podivné čínské dodávky a nebylo mu jasné, že komunistická země upravuje data o nakažených i mrtvých v souvislosti s koronavirem? Proč najednou otočil, když vypustil blábol o promoření...?! Ten člověk je mi silně nesympatický a nevěřím mu ani půl slova. Proti němu, je Vojtěch zlatý i přes jeho problém s vyjadřováním. Alůe věřím mu. Prymula je zrádná krysa ! Ten co mlčí a jen čumí, je vždycky nejhorší ze všech !!!

Zobrazit celou diskusi