Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Komentář: Šašek počmáranej, co prudí, střelil Zeman do Kalouska. Od prezidenta chceme víc

Autor: Petr Holec - 
6. dubna 2020
05:20

Po dvou týdnech prezident Miloš Zeman znovu „promluvil k národu“ v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. Na rozdíl od svého prvního „krizového“ projevu na Primě byl v lepším rozmaru, karanténa a rouška mu očividně svědčí. Takže to byl zase starý dobrý Zeman, co nepromarní žádnou příležitost trefit se do svých nepřátel. Proč ne. Prezident by jen neměl zapomínat, že i když za něj poslední dobou stále víc „prezidentuje“ Jiří Ovčáček, pořád je prezident.  

„Když je krizová situace, tak se zdvihá bláto ze dna a objevují se hlupáci, kteří dokážou pouze kritizovat, ale nijak nepomáhají,“ řekl Zeman hned v úvodu rozhovoru na adresu opozice. Ta sice vládě počátkem krize slíbila „mír“, záhy se ale vrátila k totální válce. Prezident má samozřejmě pravdu, že si podobné krize žádají i krizovou politickou spolupráci, protože jejich zvládnutí nejvíc závisí na důvěře lidí ve vládu. A negovat všechno, co vláda udělá, fakt není nejlepší krizová forma opozice. Taky to ale neznamená, že si opozice má nasadit roušku totálního mlčení.

Ano, koronavir jako obvykle vytáhl to nejhorší z šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska, který rovnou vyzval k ozbrojenému odporu proti vládě a dodal, že má na to doma tři revolvery. Doufejme, že legálně držené a taky že k nim moc nechodí po lahvi whisky. „Toho počmáraného šaška s třemi revolvery si vůbec nevšímejte. Tečka,“ řekl na jeho adresu Zeman. Mohl si klidně ušetřit náboje: Kalouska ani jeho TOP 09 si voliči téměř nevšímají už delší dobu a jeho tirády by proto měly zůstat ušetřeny Zemanovy tradiční vlídnosti, kdyby chtěl působit prezidentsky.

Od prezidenta se čekala symbolika

Takhle se v blátě jen plácá s Kalouskem, což přinejmenším podle ústavy úplně není prezidentská disciplína. A nejen s ním: Zeman si neodpustil střelit ani na senátora Pavla Fischera, jenž označil členy vlády za „vlastizrádce“ kvůli jejich poděkování za čínské roušky. Jako by zapomněl, že Fischer nikdy nepřerušil svou neúspěšnou prezidentskou kampaň a kvůli udržení svého jména v médiích až do další prezidentské volby na sebe brzy nejspíš nechá spáchat atentát.

Prezident Zeman v rozhovoru pro Blesk okomentoval i kritizované jednání poradního týmu s ministry. (5. 4. 2020) Prezident Zeman v rozhovoru pro Blesk okomentoval i kritizované jednání poradního týmu s ministry. (5. 4. 2020) | Twitter Jiřího Ovčáčka, Blesk

Přitom právě náš „nadstranický“ prezident, jehož nad „blátem“ každodenní politiky nadnáší i Pražský hrad, by měl v podobných krizích zůstat nad věcí. A taky nad voliči, ostatně potřetí Zeman kandidovat nemůže, ani kdyby ho přemlouval celý jeho hradní tým. Právě od prezidenta proto v podobných situacích, kdy je v politice tak důležitá symbolika, čekáme nějaké „krizové poselství“, když už podle něj koronaviru „zneužívá“ opozice. Nebo aspoň symbolický bonmot, když už máme za prezidenta krále bonmotů.

Navíc si tradičně ješitný Zeman, jenž se vždycky tak rád nadnášel na vlastních slovech, mohl vylepšit i své tristní krizové skóre: jak totiž vyplynulo z průzkumu National Pandemic Alarm, který monitoruje nálady a postoje společnosti v období pandemie koronaviru, hodnotí nyní Češi nejhůř právě prezidenta. Jenže Zeman to „nezvedl“ ani podruhé, když i tentokrát zůstal ve svých tradičních mentálních mantinelech.

Jeho hlavním „poselstvím“ tak zůstává oznámení, že 28. října na hradě připne Řád Bílého lva, tedy nejvyšší státní vyznamenání, náměstku ministra zdravotnictví Romanu Prymulovi, který od začátku řídí záchranná zdravotní opatření. Hlavní krizový epidemiolog si ho nejspíš i zaslouží, tedy pokud nám preventivně přestane na dva roky zavírat hranice. Zrovna tohle ale mohl na twitteru klidně oznámit „viceprezident“ Ovčáček, jednodušší věci jsou ostatně jeho parketa. Od prezidenta chceme víc.

Video  Zeman o vládních opatřeních: Podporuje je, jsou potřebná  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

va45 ( 6. dubna 2020 23:48 )

Ovšem ty psychické mrzáky co ty trenky vyvěsili nad hradem a ukradli Prezidentskou standartu Zeman nepředčí moulo.

va45 ( 6. dubna 2020 23:48 )

Ovšem ty psychické mrzáky co ty trenky vyvěsili nad hradem a ukradli Prezidentskou standartu Zeman nepředčí moulo.

va45 ( 6. dubna 2020 23:45 )

Prase a koho jsi volil ty s tou bábou nad tebou?

va45 ( 6. dubna 2020 23:43 )

Kdy se ti to stalo?

va45 ( 6. dubna 2020 23:43 )

Kdy se ti to stalo?

Zobrazit celou diskusi