Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Babiš mluví o konci koalice. Začíná počítat cenu za vládu s ČSSD

Autor: Petr Holec - 
3. října 2019
05:10

Avizovaná koaliční rada mezi ANO a ČSSD se sice nekonala, protože se šéf ČSSD Jan Hamáček v plánovanou dobu ocitl v zahraničí, spor mezi vládními stranami tím ale nekončí. Bankovní daň, jíž chce ČSSD zavést i proti vůli ANO, je totiž kudla přímo do zad Andreje Babiše a premiér určitě není někdo, kdo trpí masochismem. Spor se navíc vede i o zálohované výživné, které chce ČSSD spustit od roku 2021.    

Vládní strany si vzájemně podrážejí nohy běžně, ostatně nikdo není větší nepřítel než koaliční partner. Zavedení bankovní daně, jíž chce ČSSD prosadit ve Sněmovně navzdory ANO, ale není žádné kopnutí do kotníku. Babiš voličům slíbil, že jeho vláda daně nezvýší, a proto o bankovní dani není ani slovo v jejím programovém prohlášení. Navíc premiér už s bankami domluvil fond, kam by poslaly miliardy na „veřejné blaho“. Korporátní společenská zodpovědnost, říká se tomu moderně.

Banky zatím do fondu slíbily asi sedm miliard korun, na které by se navázaly další investiční peníze. Bankovní daň, od níž si ČSSD slibuje 13 miliard korun, by proto byla zrada, která by šla hlavně za Babišem. Před bankami by vypadal jako premiér, za jehož zády ve skutečnosti vládne výrazně oslabený koaliční partner, takže jeho slovo nemá žádnou cenu. I proto ČSSD nyní vzkázal, že bankovní daň znamená konec vlády.

Banky by totiž určitě neplatily dvakrát, peníze obvykle radši vybírají, než platí. A případnou daň by si vybraly formou různých poplatků od klientů, což by logicky nejvíc pocítili ti, co počítají každou korunu. S bankovní daní experimentovali i v Maďarsku, Polsku nebo na Slovensku a nikde na tom nevydělali. Spor o zálohované výživné je jiný. ČSSD ho prosazuje dlouho a vláda ho má i v programovém prohlášení. Kabinet se na jeho zavedení shodl už na jaře, jenže jen obecně.

Ani zálohované výživné není zadarmo a vláda řekla, že nesmí stát víc než 1,2 miliardy korun. Problém je, že to znamená, že výživné za neplatící rodiče platí stát, který ho pak zpětně vymáhá, což nepatří mezi jeho nejsilnější disciplíny. Ministryně financí ANO Alena Schillerová proto vyzvala ministryni práce a sociálních věcí ČSSD Janu Maláčovou, aby provedla revizi sociálních dávek, ta ji ale zatím neudělala. Schillerová se navíc bojí, že návrh zákona z ruky Maláčové bude rodiče motivovat k tomu, aby výživné neplatili ještě víc než dnes, protože ho za ně prostě zaplatí někdo jiný.

Ministryně spravedlnosti ANO Marie Benešová má proto zákon „zalepit“ tak, aby se případní neplatiči aspoň báli neplatit, podobně jako by jejich „dluh“ neměl na starost stát, ale severočeští vymahači. Poslední spor mezi ANO a ČSSD není jen pokračováním koaliční války o peníze. Hamáček rozhádanou ČSSD úplně neřídí a s blížícími se krajskými volbami příští rok jen přituhuje. A Babiš ví, že má ve Sněmovně nejspíš těsnou vládní většinu i bez ČSSD. Až si spočítá, že cena za vládnutí s ní je moc vysoká, přestane být odcházení z vlády pouhým blafováním.

zdravymozek ( 3. října 2019 14:19 )

Andreji,pošli ty socanské zmetky d zadele !!!

Dozorce ( 3. října 2019 11:54 )

Ptal se tě nekdo na něco ty mrchožroute plesnivej mongoloidní??
Zalez do chlívku a chrochtej si tam ty nulo!

Dozorce ( 3. října 2019 10:32 )

ČSSD? Strana ubožaků a byla to chyba se s nima dat dohromady!Zlatej Okamura a SPD!

marmat ( 3. října 2019 09:39 )

libor15: až trošku vyrostete, něco sinač­těte/­vyhle­dejte­...Zr­ada vypadá jinak.
Také i Hamáček se do pozastavení trestního stíhání premiéra choval podivně a premiér až nyní MŮŽE BÝT SVŮJ !pokud NEČEKÁTE PŘEKVAPENÍ,tak můžete jít na nějaké srazy MCH

marmat ( 3. října 2019 09:33 )

dama-s-kosou: Byli po volbách na kolenou ...se 7% !!! Pak dostali 5 vládních křesel, všetně SILOVÝCH....Pořad to u nich bublalo....tak nyní TO zdovolením bublá u "dárce" minis­terste­v...­.NIK­DO nemá rád frackovitost , natož od "adoptovaného" dítěte

Zobrazit celou diskusi