Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Cena za vládu s ČSSD a komunisty? „Díra“ 40 miliard v rozpočtu

Autor: Petr Holec - 
20. prosince 2018
05:10

Ještěže i ve středu nesněžilo a D1 znovu nezastavil totální dopravní kolaps. Pak by Česko kromě moderních dálnic nemělo ani státní rozpočet. D1, z níž udělaly nekonečné opravy děravou okrsku, totiž poslední dobou natolik zaměstnala i poslance. A ti se jí věnovali i v den finálního schvalování státního rozpočtu, nejdůležitějšího zákona roku. Ano, koho zajímají nějaké „cizí“ peníze, když z Prahy autem nedojedeme ani do Brna?

Poslanci nakonec rozpočet schválili hlasy vládních ANO s ČSSD a taky polovládních komunistů. I v době ekonomického boomu a v podstatě neexistující nezaměstnanosti v něm zeje díra 40 miliard korun, což je přesně cena za vládnutí ANO s ČSSD a KSČM. Ne, že by samozřejmě i ANO neuplácelo své voliče dárky za peníze všech, státní rozpočet na příští rok ale nejvíc formovaly ČSSD a taky KSČM. A ty, jak známo, pořád věří, že se „státní“ peníze prostě tisknou v jejich sekretariátech.

I když se to nezdá, odráží rozpočet celkem věrně současné rozložení sil ve Sněmovně. Politicky i personálně rozložená ČSSD sice balancuje na hranici volitelnosti, když se jí ze záhrobí neustále vrací nejen Milan Chovanec, a i komunisti vloni utrhli nejhorší volební debakl své existence. Jenže hegemonnímu ANO do vlády nakonec nikdo jiný nezbyl. A proto muselo oba koaliční partnery v rámci možností uplatit.

Potvrdily to ostatně i poslední přesuny peněz. Ty sice nijak neovlivňují navrženou výši státního „manka“, i tak ale jasně ukazují, kdo rozpočtu i v posledním čtení diktoval; většina přesunů stamilionových cifer šla na nákup voličů formou vyšších platů nebo sociálních dávek a na 16 milionů navíc si díky spřátelené KSČM přišel i hradní spojenec vlády prezident Miloš Zeman. Byť celkově dostane míň než letos.

A po delší době o sobě dal znovu vědět i komunista Zdeněk Ondráček, známý komunistický obušek: ten poslal 70 milionů korun navíc hasičům, nejspíš pořád nemůže zapomenout na „sprchy“ demonstrantů z roku 1989. I státní rozpočet tak jen potvrzuje, že se nyní ANO, ČSSD i KSČM perou o stejné voliče. Snad jen s tím rozdílem, že ANO stále zůstává jednou nohou i „napravo“, takže ČSSD ani KSČM zatím nepovolilo jejich oblíbené zvyšování daní, jímž tradiční levice zkouší zaplatit díry v rozpočtech.

ANO místo toho věří, že schodek aspoň částečně „zatáhne“ stále silný hospodářský růst a vyšší výběr daní. „Návrh státního rozpočtu je mdlý... Vláda nemá ani představivost,“ rozepsal se na Twitteru šéf ODS Petr Fiala. Těžko říct, co tím profesor myslí. Ohledně státních peněz totiž vláda mdlá určitě nebyla, to spíš štědrá. A hlavně radši ani nechtějte vidět, jak by státní rozpočet vypadal, kdyby vláda opravdu popustila uzdu představivosti. I Ondráček by pak vypadal jako v podstatě šetřil.

marmat ( 21. prosince 2018 09:59 )

Ale zpět k článku....Agonie bývají různé...tato je maxi-drzá bez minimální sebereflexe

marmat ( 21. prosince 2018 09:56 )

Dvojník by byl lepší verze (i pro ještě větší návštěvnost Muzea )

marmat ( 21. prosince 2018 09:54 )

Je tam šance přihřát se v obdivu u exponátů......Jinde to halt už drhne. Snad mu dávají dejchat, skleněné vitríny nejsou "nezničitelné"

blackhole1 ( 20. prosince 2018 12:08 )

Zitra se jdu na Kalouska podivat do Narodniho Muzea na Vaclavaku.Pry si tam přividelava jako ostraha u expozic,znama mi ukazovala i jeho fotku.Je tam pry furt.To jsou mi věci.

blackhole1 ( 20. prosince 2018 12:03 )

Zobrazit celou diskusi