Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Hamáček zkouší blafovat, válku s Babišem ale nevyhraje

Autor: Petr Holec - 
3. dubna 2018
05:40

Povolební (ne)vládní agonie pokračuje. A vůbec nejde o poslední přestřelku šéfů ANO Andreje Babiše a ČSSD Jana Hamáčka na Twitteru o politické zkušenosti, ta byla jen místo velikonočních vajíček. ČSSD sice dala ANO ultimátum, že buď se jejich společná vláda obejde bez trestně stíhaného premiéra Babiše, nebo se ANO vzdá ministerstva financí či vnitra, ve skutečnosti má ale Hamáček zoufale prázdné ruce.

Maximálně v nich totiž drží další průšvih, a to už na podzim v komunálních volbách. ANO si vzalo před Velikonocemi týden na rozmyšlenou, ve skutečnosti má ale už dávno rozmyšleno: Babiše samozřejmě neobětuje, protože s ním by obětovalo i samo sebe, a finance ani vnitro ČSSD taky nedá. V rámci ústupku nejspíš nabídne spravedlnost, průmysl nebo obranu, tu ale Hamáček nechce, i když se sám profiloval jako stínový ministr obrany. To vám mimochodem řekne o personálním přetlaku v ČSSD zhruba vše, co potřebujete vědět. 

Proti koalici s ANO v ČSSD bojuje několik vlivných lidí. Třeba její bývalý premiér a šéf Bohuslav Sobotka, jenže ten oznámil, že s Velikonocemi končí ve Sněmovně a politicky se v podstatě stává mrtvým mužem. Podobně na Hamáčka tlačí i jinak neviditelný a stále vlivný europoslanec Miroslav Poche, jehož pražská ČSSD před časem radši uklidila do Bruselu, protože byl doma až moc toxický. Jinak ale ve zle zadlužené straně nejvíc vládne zoufalství ze sedmiprocentního volebního masakru a taky strach z podzimních místních voleb.

V nich totiž ČSSD nemusí dopadnout o moc líp a další volební debakl by znamenal další exodus kádrů. Účast ve vládě proto strana nebere primárně kvůli vládnutí, jak to občas bývá, ale kvůli vidině vlastní záchrany. To ostatně ukazuje i její rétorika mimo Twitter, kde nejen politici rádi pouští uzdu nejodvážnějším fantaziím. Nejen Hamáček proto nyní připouští, že i v případné vládě ANO a ČSSD zůstane Babiš premiérem.

Nic moc jiného ČSSD ani nezbývá. Babiš si pohrává i s poměrně kacířskou myšlenkou, že by jeho vláda získala důvěru Sněmovny i bez ČSSD, a to díky hlasům komunistů a taky případnému odchodu poslanců SPD ze sálu. Ti by si prostě místo hlasování odskočili na chlebíček. I premiér v demisi nicméně tuší, že něco tak brutálního je i pro něj reputační problém. A to hlavně u voličů, kteří k ANO neutekli od komunistů.

I proto se Babiš kloní spíš k předčasným volbám. Celkem logicky: právě on je jedním z mála lídrů, kteří se jich nemusejí bát; má na ně nejen dost peněz, ale zatím i popularity. Nakonec vládní výjezdy do krajů plné nákladných slibů nejsou nic jiného než příprava na předčasné volby. Ty sice zatím „zakázal“ prezident Miloš Zeman, Sněmovna se k nim ale nakonec může dopracovat i bez něj. Úplně postačí, když bude pokračovat v dosavadní obludné agonii.

Ta už navíc nese ovoce. Dost jí totiž začínají mít i lidé, jimž evidentně kazí radost z rekordního utrácení: například podle posledního průzkumu Medianu si jich předčasné volby nyní přeje celá polovina, zatímco vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů nevadí 45 procentům. „Míč je na straně ANO,“ řekl
před Velikonocemi Hamáček. Těžko říct, kde ho viděl. Na straně ČSSD zatím každopádně není vůbec nic.

pavouk307 ( 3. dubna 2018 20:39 )

To je super autokorekce, střešní, lepší než strašný

pawouczech ( 3. dubna 2018 20:34 )

 Premiér kriminálník, střešní. A Holec, ty kydy o mrtvole si nechte na doma

zada ( 3. dubna 2018 12:17 )

ANO ztratilo lavírováním o vládě tolik hlasů, že si to ani nemůžou přiznat. Nové volby? Fiasko i pro ANO. Teď už jsou volitelní jen SPD a (bohužel) i komunisté. Ti jedninmý stojí za svým. Ale to je vše práce nynější vlády. Pelikán vs. Nikulin a jeho odevzdání amíkům - to je poseldní kapka, odebere ANO tolik hlasů, že se budou divit. Nové volby bych jim ani neradil. ANO je pro mnoho lidí nevolitelných. Není prosinec a není rok 2017. as nehraje pro Babiše, i když si to myslí. Divadlo už nás pane Babiši jaksi přestalo bavit . Komunálky vás všechny strhnou do jámy. Že si kladou všichni nároky je možné, ale Babiš stojí a vyčkává, a to není dobře a není to správné. Jestli ho někdo tlačí k něčemu, tak je to ještě blbější. A dnešní usnesení soudu v Praze o NIkulinovi, je výsměch celé justici.

151515 ( 3. dubna 2018 11:52 )

Mně by nevadilo, kdyby začal brát vážně třeba SPD. I když pan Okamura má taky své mouchy, ale zjevně má zájem se dohodnout na práci pro občany

valduk ( 3. dubna 2018 09:50 )

Je to tak! Až tam jste to gauneři langrostapácký a havlobanderský dopracovali s vaším věčným přikrádáním, lhaním, posluhováním chazaromasonským xindlům zpoza Velký louže a spoustou dalších sviňáren proti lidu i rase jako takové!

Zobrazit celou diskusi