Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Zeman nadělil ve vánočním poselství Ježíška. Nejvíc sobě do voleb

Autor: Petr Holec - 
27. prosince 2017
06:10

Už se z toho stala hezká česká tradice, že i prezident Miloš Zeman naděluje o Vánocích dárky. Ježíška rozdal ve svém televizním vánočním poselství i letos. Přednesl ho na Nově a ne na veřejnoprávní České televizi, jak by se k takové veřejné akci hodilo, má to ale samozřejmě svou logiku: Zeman by ČT nejradši zrušil a i letos lidem vzkázal, ať ji stejně jako tisku nevěří. A někdo by si to pak mohl vyložit i tak, že nemá věřit ani prezidentovi.

Zeman tentokrát líp vypadal, než mluvil. Chvílemi se dokonce zdálo, jako by ho vlastní slova v křesle lehce nadnášela. To hlavně když si rýpl do svého největšího volebního soupeře Jiřího Drahoše, jemuž se poslední dobou moc nedaří. Prezident ho sice nejmenoval, to by bylo moc i na něj; otřel se ale o jeho veřejné podezření, že i českou prezidentskou volbou vrtí Rusko, s nímž se Zeman nejvíc kamarádí. Mezi vánočními pohádkami, kdy se i z dospělých mentálně stávají děti, to působilo, jako kdyby kolem sebe chudák Popelka házela granáty.

Místo poselství kampaň

A nejen to. Působil tak vlastně celý Zemanův projev, který ve skutečnosti nebyl žádným poselstvím, ale obyčejnou volební kampaní. A to ještě hodně nevánoční a neromantickou. Prezident v televizi moc nemluvil o lepší budoucnosti ani výzvách, které státníci lidem o Vánocích romantizují, aby je tolik netraumatizovaly okamžité povánoční slevy a dárky, co nechtěli. Místo nich mluvil o migračních kvótách, zbytečně vyplácených sociálních dávkách, nedostatečných investicích a jakési nepostavené silnici. Možná proto, že to jeho nekonečnou kolonu zdrželo při některé z prezidentských spanilých jízd za peníze jiných.

Ano, je jistě fajn, že chce Zeman například poslat státní úředníky do práce. Je jich moc na všech úřadech včetně Hradu, takže proč aspoň jednou nestvrdit svá moudrá slova podobně moudrým činem a nezačít u sebe v prezidentské kanceláři? Bylo by to milé vánoční gesto! Zeman ve svém projevu zmínil i zablokovaná povolební vyjednávání a vybídl proto politické strany, ať se k vládnutí samy nabídnou premiérovi Andreji Babišovi. Ani to moc nemusel, nejen ČSSD už se nabízí i bez něj.

Přípitek na vítězství

Zeman taky řekl, že během „několika málo měsíců“ budeme mít vládu s důvěrou Sněmovny, a že nevyhlásí předčasné volby, protože by byly výsměchem občanů. Řekněme spíš, že za současné situace se před prezidentskou volbou nejméně hodí právě jemu. Na závěr svého projevu prezident divákům vzkázal, že se nemáme za co stydět a máme proto zdvihnout hlavu. Načež připil na „vítězství zdravého rozumu“.

Proč ne, ten se vždycky hodí a v politice zvlášť. Buďme ale objektivní: ve skutečnosti Zeman v televizi připil hlavně na své vlastní vítězství. Jeho „vánoční poselství“ totiž nebylo nic jiného než obyčejný předvolební projev. Nebo jinak: nebylo předvolební kampaní úplně stejně, jako jí určitě nejsou prezidentovy permanentní výjezdy mezi voliče. A s Vánoci to nemá nic společného.  

VIDEO: Prezidentovo vánoční poselství

Video  Zeman přednesl své poslední vánoční poselství: Rýpl si do Sobotky a kvót  - TV NOVA
Video se připravuje ...

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde >>>

Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

oldedek ( 28. prosince 2017 11:32 )

Kéž by to poselství od mstivého, nenávistného "pána" s prostatou jako panic, "utečenou" cukrovkou a počůrávájícím se už i před svými voliči a kterému se už po slivovici vyzouvají sami i boty, bylo posledním ... Prostě Mýla trpí nejen na nohy ale má i poruchy správného úsudku a zhodnocení situace - častá agresivita, chování "bez zábran" a porušování společenské konvence, nepřijatelného chování na veřejnosti, sobeckosti, zlomyslnosti, lhaní bez příčiny, vymýšlení si - nó prostě pro Česko podle jeho slov pro 70% hloupých voličů, "nejpřijatelnější" člověk ....

ellenic ( 28. prosince 2017 08:16 )

Rozhodně jsem nebyla z projevu Zemana nadšená a musím souhlasit s Petrem Holcem. Taková jakoby samochvála ukrytá v jeho proslovu. Česko si zaslouží prezidenta na úrovni , vzdělaného nestranného a takového, který nás bude co nejlépe reprezentovat ve světě. Svět není jen Čína a Rusko .

pyachtb ( 27. prosince 2017 15:32 )

Ani nevíš co to sudeťák je, máě stejné myšlení jak ten Eman z eldéenky...vy si můžete dát do tlamy leda tak sami sobě ubožáku...

Agent_007 ( 27. prosince 2017 14:59 )

Tak to vím přesně soudruhu,řekne se "zdenekk"

ivoadler ( 27. prosince 2017 13:49 )

Všichni jsme věděli, kromě blbců, že před prezidentskými volbami Zeman přednese předvolební projev. Byl to předvolební projev! No a co? Zeman využívá těch možností, které mu jeho funkce nabízí. Dělá to už čtyři roky. To ovšem neznamená, že je to špatný kandidát na prezidenta.

Zobrazit celou diskusi