Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Rozloží Trump Evropu, ještě než bude prezidentem? Česko hloupě jásá

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
18. ledna 2017
05:50

Dokud Donald Trump řekl cokoli během volební kampaně, byla to jen legrace – nebo aspoň pro některé. Ostatně že politici řeknou kvůli zvolení cokoli, to známe i od nás. Teď už je ale Trump zvoleným prezidentem, takže když EU slibuje rozpad, označuje ji za nástroj Německa a NATO je podle něj zastaralé, mohl by si někdo jeho slova vyložit i jako oficiální názor USA.

Naposled se Trump, jenž hodně těžce nese a nemůže pochopit, že po svém zvolení hned taky nevládne, rozpovídal pro britské Times. V nich pochválil Brity za „brexit“, který prý budou kvůli lásce k vlastní suverenitě následovat i další země, z EU udělal mocenský „nástroj“ Německa a NATO označil za „zastaralé“. Evropa dlouho nepamatuje podobně „upřímného“ amerického prezidenta.

A mimochodem: Trump vlastně jen řekl, co si myslí i spousta Čechů včetně našich prezidentů. EU označil za nástroj Německa i exprezident Václav Klaus, zatímco EU nedůvěřuje podle posledního průzkumu CVVM 57 procent Čechů (podpora NATO ubyla o 12 procent), nejvíc od roku 2003. Kdybychom dnes nejen my udělali referendum o členství v EU, mohla by zmizet ze světa stejně rychle, jako Trump mluví.

Nejen Miloš Zeman, ale třeba i ruský prezident Vladimir Putin, chválí Trumpa za politickou nekorektnost. Tohle s ní ale nemá nic společného. Spíš jde o špatnou reality show, v níž narcistnímu developerovi s nejhorší přehazovačkou na světě svěříte funkci větší než Trump Plaza. Nakonec představte si, jak se Zeman – jestli se jeho pozvání skutečně materializuje - po příchodu do Bílého domu Trumpa upřímně zeptá, který stát právě opouští USA? Nebyl by to dobrý bonmot.

Přestaňme snít o Ivaně Trumpové

Mnohým Čechům možná Trumpova slova dělají dobře, ve skutečnosti ale pro nás jeho přístup k EU i NATO není dobrou zprávou. EU možná skutečně vládne nejsilnější Německo, aspoň se to ale poslední víc než půlstoletí obejde bez blitzkriegu do Polska a Francie. A my Češi si toho nejvíc všimneme tak, že si i dělníci v německé mladoboleslavské Škodovce vydělají víc než vysokoškoláci v Praze. Navíc díky nenáviděné EU má i Česko větší vliv, než kdy mělo, byť nám občas z Bruselu pošlou divné směrnice.

Pokud Trump neuzná EU ani po usednutí do prezidentské funkce, pak bude mocensky jednat jen s velkými a „pevnými“ státy. Buďme si jisti dvěma věcmi: Německo mezi nimi bude, zatímco Česko bude chybět. A klidně zapomeňte na pohádky o Ivaně Trumpové, ta je dávná minulost. A jestli fakt tak milujeme politickou nekorektnost, tak si přiznejme, že podobně to bude i s NATO, kde se v rámci politické korektnosti lacině schováváme za vojenskou a ekonomickou sílou USA.

A ještě k NATO: jestli si Trump fakt jednou řekne, že je zastaralé a přišel čas nahradit ho pro USA něčím lepším podobně jako starý mrakodrap, pak nám nezbude nic než hořká pravda. Protože i velmi krátký pohled do starých dobrých a politicky nekorektních časů nám ukáže, že pro Česko nebývaly úplně nejlepší. Žádné samostatné a suverénní Česko nebo něco na ten způsob v nich dokonce ani neexistovalo, nebo jen velmi krátce. A hlavně na mě nechoďte se Švýcarskem, to samostatně existuje 500 let. Česko od roku 1993.  

agfor ( 18. ledna 2017 12:17 )

Není sám. Těch černých skvrn tam je víc a vede je Sral botka, ten je přímo černá splachovací díra.

TrojanSlovakia ( 18. ledna 2017 12:00 )

 Naša generácia nasmeruje slovanské štáty kam správne patria - smer Ruská federácia.

TrojanSlovakia ( 18. ledna 2017 11:56 )

 Aláh média hlúpo jasali nad favoritkou Killary Clinhitlerton. Ani sa štipka sebareflexie ako sa mýlia a chýbala aj uniknutá správa na Wikileaks, kde sa píše, že kampaň Killery je financovaná z rovnakých saudských fondov ako IS. Klamte si generáciu chartistov - nás neoklamete. EÚ rozložila babka Adolfína Merkel.

laco ( 18. ledna 2017 11:25 )

Ci sme boli v nejakom pakte, alebo nie, vzdy to vyslo nastejno... v tazkej chvili sme v tom zostali sami...

hanka666 ( 18. ledna 2017 11:08 )

Po vládnutí takových exotů jako Hollande, Merkel, Juncker apod. je rozpad EU jen otázkou načasování. Holec jdi raději psát recepty na bábovku

Zobrazit celou diskusi