„Chápu, že se dneska lidé bojí. Když totiž slyší slovo muslim, jediné, co znají z médií, je řezání hlav a popravy. My potřebujeme rozbít tuhle masovou představu,“ vysvětlil v HN smysl kampaně Tomáš Prouza, vládní tajemník pro evropské záležitosti. Kampaň se podle něj prý dobře osvědčila v Rakousku, tak proč ji neokopírovat i v Česku?

Ano, v Rakousku se kampaň osvědčila tak dobře, že jsou tamní Svobodní, kteří lidi naopak přesvědčují, že jim Hassan hlavu uřízne, jednou z nejsilnějších politických stran. A není to samozřejmě jen Rakousko, kde dnes protipřistěhovalecké strany patří k reálné politické síle. Hassana se bojí, abych držel jazyk vlády, i v politicky tradičně korektních zemích jako Dánsko, Nizozemsko nebo Finsko.

Největší ironie ovšem je, že před muslimskými uprchlíky lidi nejvíc varuje sama česká vláda, která je teď bude paralelně přesvědčovat i o opaku. Premiér i ministr vnitra snad nevynechají den, aby Čechům neslíbili, že si nenechají Evropskou unií diktovat žádné imigrační kvóty a že pokud už máme nějaké přistěhovalce přijmout, pak radši ty nemuslimské, protože Hassan…

Politicky korektně se tomu nyní říká, že muslimové nepocházejí z kulturně shodného prostředí. Ostatně nejlíp politici ukázali, jak věří vlastní reklamní kampani, poslední pondělí. To se ministři vnitra EU sešli v Bruselu, aby se dohodli, kolik uprchlíků, z nichž velkou část tvoří muslimové, jejich země přijmou. Když pak večer sečetli své vlastní návrhy, samozřejmě se nedopočítali. Jak pak sakra chtějí přesvědčovat lidi?