Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

To je alkohol, který zabíjel! Každý osmý vzorek obsahoval metanol...

Video se připravuje ...
Autor: Ivana Žáková - 
18. září 2012
20:03

Smrtící metylalkohol obsahuje každý osmý vzorek alkoholu zabaveného na severu Moravy a Olomoucku. Zkoumají ho nyní kriminalističtí experti ve Frýdku-Místku a ze 770 vzorků našli u pětadevadesáti z nich vražedné koncentrace metylalkoholu.

Mezi zkoumaným alkoholem byly i láhve a kanystry s alkoholem, který už zabíjel! Životu nebezpečné koncentrace metylalkoholu našli experti ve vodce a rumu. „Byl to tuzemák a několik druhů vodky jako švestková nebo hrušková. Toto označení bylo na etiketách,“ řekl Blesku vedoucí Odboru kriminalistické techniky a expertiz Jan Aufart.

Některé lahve měly i kolky

Podle něj některé prověřované láhve dokonce byly opatřeny i kolky. „Pravost etiket a kolků budeme zkoumat v dalších dnech,“ upřesnil Aufart. Jak dále potvrdil, v noci na dnešek našli kriminalističtí znalci dokonce metanol v lahvi s etiketou vodky Božkov. Protože byla otevřená, policie nyní zjišťuje, zda v ní skutečně byl původní alkohol. 

Laboratoř jede v nepřetržitém provozu

Policejní chemici nestačí v běžném provozu vzorky alkoholu sledovat, frýdecko-místecká laboratoř proto už jede v nepřetržitém provozu. Ve dvou směnách se tam střídají po dvojicích čtyři chemici. Policejní experti provádějí pouze základní rozbory. Denně dostávají na sedmdesát nových vzorků alkoholu. Smrtící koktejl prokázali u alkoholu zabaveného například v Havířově, Bohumíně, Českém Těšíně, Ostravě nebo Přerově.

abzk ( 20. září 2012 00:43 )

Máš v tom pěknej bordel Pokuty za nedodržení prohibice jdou úplně jinam A jestli ti připadá normální, aby místo řešení akutní situace prováděli silniční kontroly ve všední den, kdy na ně většinou úplně kašlou, navíc v četnosti značně neobvyklé, tak si dej mokrej hadr na hlavu Kdyby nepřišli o ty pokuty za víkend, tak by si normálně v tyhle dny váleli šunky na služebně nebo někde zašitý, jak maj ve zvyku.

penn ( 19. září 2012 12:18 )

U nás chodí a kontrolují. Nehledě na to, že za nedodržení prohibice je pokuta celkem vysoká. Hojí si ztráty za ušlé pokuty za víkend? A ty pokuty jsou za co? Snad za to, že někdo nedodržuje pravidla, jezdí jako prase a může tím ohrozit ostatní slušné lidi.

penn ( 19. září 2012 12:07 )

Co mají řadoví či spíše dopravní policisté společného s kapacitou laboratoří?

abzk ( 19. září 2012 11:10 )

To je sice pravda, ale co se jedovatého alkoholu týká, jde o vyjímečnou situaci, která vyžaduje okamžité řešení. Jak kvůli omezení ztrát na životech, tak kvůli finanční pohromě, která může mít velice krutý dopad úplně na všechny. Vyhlášení prohibice je svým způsobem vyjímečný stav, který má přednost před vším. Proto i mě připadá nesmyslné, že místo aby veškeří příslušníci policie pracovali na kontrolách alkoholu, dodržování prohibice a řešení celé situace až do jejího zvládnutí, tak si hojí ztráty za ušlé pokuty z víkendu ve všední dny, kdy je člověk na silnici normálně téměř nevidí. Včera jsem ujel necelých 100kilásků a viděl jsem je chytat na pěti místech. To se normálně děje tak akorát na začátku a konci prázdnin.

aluman ( 18. září 2012 23:11 )

Se nepřetrhnou. Na tom nevydělávaj jako na pokutách. Člověk by řek, že na kontroly nasadili všechno co má ruce a nohy a místo toho zas policajti chytaj na každym rohu kvůli rychlosti. Pak jim to může těžko odsejpat.

Zobrazit celou diskusi